Πως βλέπει η πλευρά Γκρούεφσκι τις συνομιλίες Ελλάδας – πΓΔΜ
Το αντιπολιτευόμενο περιοδικό της πΓΔΜ “REPUBLIKA”, σε κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο του Γκόραν Μομίροφσκι με τίτλο «Η “Μακεδονία” προ τετελεσμένων: ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο με “σκυμμένη μέση”», αναφέρει ότι «μετά από μερικά χρόνια ηρεμίας με τον νότιο γείτονα, το ζήτημα της ονομασίας μετατρέπεται και πάλι σε ένα από τα βασικά θέματα, για τα οποία μιλά η κοινή γνώμη».
«Οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών, ότι με την αποφυγή των προκλήσεων προς την Ελλάδα και με δραστήρια και εποικοδομητική διπλωματία μπορεί να αναμένεται σύντομα πρόοδος, δημιουργούν την ψευδή εικόνα ότι η διαφορά με την Ελλάδα θα επιλυθεί προσεχώς. Αν και η κυβέρνηση αυτή, στην προεκλογική της εκστρατεία, δεν υποσχέθηκε λύση στο θέμα του ονόματος και ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός έξι μηνών, όπως συνέβη το 2008, ωστόσο και πάλι οι προσδοκίες έφθασαν στα ουράνια. Ένα μέρος των πολιτών, που σε δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, είναι ανυπόμονοι. Θα ήθελαν λύση αμέσως, ανεξάρτητα αν θα γίνουμε “Άνω” ή “Κάτω”, ανεξάρτητα από το πώς θα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της χώρας στους πίνακες των ΗΕ. Τα άτομα αυτά, όσα και αν είναι, δεν πρέπει να δημιουργούν την ψευδή εικόνα ότι όλα είναι αποδεκτά και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη που δεν λύθηκε το θέμα του ονόματος. Αντίθετα, η “Μακεδονία” θα έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που έχει σήμερα, που και αυτό δεν είναι μικρό», σημειώνει εισαγωγικά το άρθρο.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει ότι μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ, το ζήτημα της ονομασίας επέστρεψε στην κορυφή της επικαιρότητας των ΜΜΕ, «κυρίως εξαιτίας των δηλώσεων του νέου ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ», τον οποίο ο αρθρογράφος επικρίνει πως «ενώ υπήρξε για χρόνια διαπραγματευτής για το όνομα και ξέρει καλά πόσο δύσκολη είναι η εξεύρεση λύσης, εντούτοις επέτρεψε να δημιουργηθεί νέα αισιοδοξία».
«Τι είναι αυτό που γνωρίζουν ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ και τους κάνει να θεωρούν πως η “Μακεδονία” είναι σε θέση να λύσει το όνομα και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Τι είναι αυτό που εμείς δεν γνωρίζουμε γι’ αυτήν τη διαδικασία; Και το σημαντικότερο, υπάρχει πιθανότητα για επίτευξη λογικού συμβιβασμού, με τον οποίο η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπειά της;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος και υποστηρίζει ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν τρία σενάρια, «για τα οποία κανείς δεν μιλά δημόσια και τα οποία μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν ή γρήγορα να “πέσουν”».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το πρώτο σενάριο, το οποίο «συζητείται σε διεθνείς κύκλους», προβλέπει ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Το σενάριο αυτό θα συνδυαστεί με αμερικανική “διπλωματία της μπουλντόζας” στις δ Εεύο πλευρές των συνόρων, σημειώνει το άρθρο και προσθέτει ότι σε πρώτη φάση τις συνομιλίες θα αναλάβει απευθείας ο Αναπληρωτής Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χόϊτ Γέι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το φθινόπωρο θα αναλάβει Πρέσβης στα Σκόπια. Το άρθρο σημειώνει ότι σε αυτήν την πρώτη φάση δεν θα υπάρχει εμπλοκή στις συνομιλίες του Μάθιου Νίμιτζ, ο οποίος «θα μπει στο παιχνίδι» όταν η αμερικανική διπλωματία υποχρεώσει τα Σκόπια και την Αθήνα να αποδεχθούν έναν “λογικό συμβιβασμό”, όπως τον εννοεί η Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το άρθρο το θετικό στοιχείο αυτού του σεναρίου για την πΓΔΜ είναι ότι η λύση που θα προωθήσουν οι ΗΠΑ θα λαμβάνει πιθανότατα υπόψη της, ως νομική πραγματικότητα, την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή της πΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας. «Αν και έχει αποδειχθεί ότι είναι λάθος να γίνεται “δημοπρασία ονομάτων”, πιθανές λύσεις σε αυτό το σενάριο είναι τα γνωστά “Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια” ή “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) ”, ενώ το εύρος της χρήσης θα αναζητηθεί στη συνέχεια, μεταξύ ενός ονόματος για όλους και παραλλαγές αυτής της θέσης», σημειώνει ο αρθρογράφος .
Ωστόσο, αναφέρει το άρθρο, το υπόλοιπο πλαίσιο δεν είναι ευνοϊκό για την προώθηση αυτού του σεναρίου: η κυβέρνηση της πΓΔΜ διαθέτει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (62 στις 120 έδρες), δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα αποδέχονταν την όποια λύση, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις. «Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχθεί την όποια λύση, που να είναι αποδεκτή και από τη “Μακεδονία” και αυτός είναι ο λόγος που προκαλεί έκπληξη η αισιοδοξία του Ζάεφ και του Ντιμιτρόφ» σημειώνει ο αρθρογράφος και εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει αυτό το σενάριο, «εφόσον οι ΗΠΑ μπουν πράγματι σε μία “διπλωματία της μπουλντόζας”», είναι «να συγκροτηθεί στην Ελλάδα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ της αριστεράς και της Νέας Δημοκρατίας του Καραμανλή (sic), ώστε μαζί να αγωνιστούν εναντίον των ακραίων εθνικιστών, που θα αποκτούσαν “φτερά” στην όποια περίπτωση επίλυσης του ονόματος».
Σύμφωνα με το άρθρο, το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την αποδοχή, από την πΓΔΜ, του ονόματος “Σλαβομακεδονία”, που, όπως ισχυρίζεται το άρθρο, «αποτελεί την μοναδική αποδεκτή από την Ελλάδα εκδοχή, εφόσον εφαρμοστεί ergaomnes». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αν η πΓΔΜ θέλει να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποδεχθεί αυτή τη λύση, «εκτός εάν οι ΗΠΑ και η Γερμανία καταφέρουν να ασκήσουν πιέσεις στην Ελλάδα». Σύμφωνα με το άρθρο, «το καρότο και το μαστίγιο για την άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο η χρηματοδοτική βοήθεια που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ».
Σύμφωνα με το άρθρο, το τρίτο σενάριο είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, με «μακρές και άκαρπες συνομιλίες για το όνομα», ενώ την ίδια στιγμή θα συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης των διμερών σχέσεων, με ανταλλαγές επισκέψεων από τους δύο ΥΠΕΞ, «μηνύματα για περαιτέρω προσέγγιση των δύο γειτονικών λαών, ίσως άνοιγμα κάποιας συνοριακής διόδου ή κάποια κοινή δράση στον τομέα της ασφάλειας που σχετίζεται με τους πρόσφυγες, ή πάλι κάποιο έργο υποδομής που θα χρηματοδοτηθεί από το “μικρό σχέδιο Marshal” που ετοιμάζει το Βερολίνο».
Από την πλευρά της, η φιλοκυβερνητική ε/φ “SLOBODENPECHAT”, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της, υποστηρίζει ότι οι θεωρίες πως η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ είναι έτοιμη «να σκύψει τη μέση» και να αποδεχθεί το όνομα “Σλαβομακεδονία” για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «αποτελούν μυθεύματα της ρωσικής προπαγάνδας και των υποστηρικτών της στα “μακεδονικά” ΜΜΕ». «Πρόκειται για επινοήσεις, που προωθούνται από κέντρα στη Μόσχα, τα οποία είναι απογοητευμένα από την αποτυχία του πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, από την αναποτελεσματική επιρροή στη Σερβία και από την πτώση του δικτάτορα Νίκολα Γκρούεφσκι, που ήταν αγαπημένος του Κρεμλίνου», υποστηρίζει η ε/φ.
Μιλώντας στην ε/φ, «καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή» ανέφερε ότι «από όλα όσα διακινούνται από μέρος των ΜΜΕ προκειμένου να προκαλέσουν ανησυχία στην “μακεδονική” κοινή γνώμη, μόνο ένα είναι ακριβές: ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εντατικές συνομιλίες, όχι μόνο για τη διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα, που αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ». «Σας διαβεβαιώνω ότι οι αντινατοϊκοί και αντιευρωπαίοι προπαγανδιστές θα απογοητευτούν πολύ όταν δουν πόση πρόοδο σημειώνει η “Μακεδονία” προς το ΝΑΤΟ. Όσο απογοητεύτηκαν και όταν συνειδητοποίησαν ότι ο Γκρούεφσκι έπεσε από την εξουσία», σημειώνει η «καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή».
Το δημοσίευμα προσθέτει πως πρόσφατα το ρωσικό πρακτορείο “SPUTNIK”, «που διαθέτει προσβάσεις σε μέρος των “μακεδονικών” ΜΜΕ», μετέδωσε ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ την άνοιξη του 2018, αλλά με αντίτιμο «μεγάλη υποχώρηση με την αλλαγή του ονόματος», καθώς και ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί τον Ιούλιο τα Σκόπια.
«Έτσι λειτουργεί η ρωσική προπαγάνδα, με μισές αλήθειες. Είναι αλήθεια ότι αναμένεται σύντομα επίσκεψη του Στόλτνεμπεργκ, όπως είναι αλήθεια ότι θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες Σκοπίων-Αθήνας. Όμως, δεν είναι αλήθεια ότι πρέπει να αναμένεται “μεγάλη υποχώρηση” για το όνομα. Αντίθετα, θα υπάρξουν συνομιλίες για λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, λύση που δεν θα θίγει την “μακεδονική” ταυτότητα. Και η Αθήνα και η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι αυτή είναι η “κόκκινη γραμμή”, πέρα από την οποία το SDSM του Ζόραν Ζάεφ δεν είναι διατεθειμένο να πάει, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η όποια απόφαση για το όνομα θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Για τον λόγο αυτό θα αναζητηθεί μία πιο δημιουργική προσέγγιση, η οποία είναι δυνατή», ανέφερε, σύμφωνα με την ε/φ, η «καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή».
Στο ερώτημα αν είναι πιθανή η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία, δηλαδή ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η «καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή» αναφέρει πως είναι νωρίς να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα και πως «θα πρέπει να δούμε πως θα πάνε και οι συνομιλίες της Αθήνας με τους δυτικούς εταίρους για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα». Η ίδια πηγή προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό αν τα Σκόπια θα κάνουν κινήσεις καλής θέλησης και αν η Αθήνα αναγνωρίσει τις κινήσεις αυτές».
Πηγή "Σημειώσεις"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...