Κραν Μοντάνα: Τα «κόλπα» της Τουρκίας και η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό
Του Νίκου Μελέτη
Η Τουρκία άνοιξε τελικά τα χαρτιά της (αλλά μόνον... προφορικά) για το μείζον θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας στο Κυπριακό, αλλά τα χαρτιά αυτά φαίνεται να είναι «σημαδεμένα» από τις Συνθήκες Εγγυήσεων του 1960 καθώς παρά την προσπάθεια να δώσει θετικά μηνύματα και να εξωραΐσει την εικόνα της Άγκυρας, η πρόταση που σκιαγράφησε ο M. Cavusoglu στη Διάσκεψη για το Κυπριακό προβλέπει εκτός των άλλων πλήρη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Σε μια αναμενόμενη κίνηση, η Τουρκία στην απογευματινή συνεδρίαση της χθεσινής πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό προσπάθησε να κάνει κίνηση εντυπωσιασμού, ανακοινώνοντας δια του υπουργού εξωτερικών της ότι έχει έτοιμη πρόταση με 4 διαστάσεις τη Συνθήκη Εγγυήσεων, Συμμαχίας, τα Στρατεύματα και την Εφαρμογή της Λύσης.
Όμως, η τουρκική «πρόταση» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος μέσα στη Διάσκεψη δήλωσε ότι «δεν άκουσε κάτι καινούργιο...», ενώ λίγο αργότερα εξερχόμενος του κτιρίου που πραγματοποιείται η Διάσκεψη, δήλωσε ότι «η τουρκική πρόταση, δεν μας ικανοποιεί καθόλου».
Και ο Νίκος Κοτζιάς πρόβαλλε ιδιαίτερα στη Διάσκεψη το ρόλο της Ε.Ε. για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας, δηλώνοντας συγχρόνως ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές Εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα, που είναι απότοκα της περιόδου της αποικιοκρατίας…
Η Ελληνική πλευρά πάντως θεωρεί ιδιαίτερα θετικό ότι με την επιλογή της ανάδειξης του θέματος Ασφάλεια-Εγγυήσεις, η συζήτηση του Κυπριακού δεν περιορίζεται πλέον στις εσωτερικές πτυχές αλλά η Τουρκία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο Θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορική πορεία του Κυπριακού. Τουλάχιστον θα αποδεχθεί στην πράξη εάν η Άγκυρα εννοεί και θέλει τη λύση του Κυπριακού ή απλώς επιδιώκει την εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών συμφερόντων μέσω της δήθεν λύσης του Κυπριακού.
Η ευχάριστη έκπληξη όμως ήρθε όχι μόνο από τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. αντιπρόεδρο της Κομισιόν F. Timmermans αλλά και από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ T. Feltman και τον εκπρόσωπο της Βρετάνιας T. Allen.
Ο κ. Timmermans τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ε.Ε. προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο ασφάλειας και εγγύησης χωρίς διακρίσεις σε σχέση με θρησκεία, εθνική καταγωγή. Και η Ασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα Άμυνας αλλά αφορά όλα τα επίπεδα σε μια σύγχρονη κοινωνία και στην διεθνή κοινότητα.
Ο T. Feltman που έκλεισε την συζήτηση δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση με συνέχιση των Εγγυήσεων», ενώ και ο βρετανός εκπρόσωπος ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είναι δυνατόν το 2017 να υπάρχει κράτος που να εγγυάται ένα άλλο κράτος...
Ο κ. Cavusoglu φάνηκε να εκνευρίζεται, κυρίως με τις παρεμβάσεις του κ. Timmermans και να αναφέρθηκε και πάλι προσβλητικά προς την Ε.Ε., δηλώνοντας ότι η Τουρκία «δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη της Ε.Ε.».
Ο κ. Feltman προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία, έθεσε τρία ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν σήμερα γραπτώς όλες οι αντιπροσωπείες.
- Ποια πρέπει να είναι η νέα κατάσταση πραγμάτων για την Ασφάλεια και Εγγυήσεις
- Πώς πρέπει να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ασφάλειας για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους
- Ποιοι οι μηχανισμοί εφαρμογής της Λύσης
Όμως η σημερινή διαδικασία είναι απολύτως κρίσιμη καθώς προβλέπεται ότι από τις 09.00-11.00 π.μ. θα γίνει η Διάσκεψη για τις Εγγυήσεις και Ασφάλεια, και από τις 11.00-13.00 η συζήτηση θα γίνει μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο Εδαφικό, Περιουσιακό και στην Διακυβέρνηση.
Ο κ. Cavusoglu άφησε να εννοηθεί ότι θα περιμένει να δει τι θα γίνει στα υπόλοιπα κεφάλαια πριν παρουσιάσει πλήρως την πρότασή του.
Αυτό βεβαίως προσκρούει στη σαφή δήλωση του Ν. Αναστασιάδη ότι εάν δεν υπάρξει κίνηση της Τουρκίας στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του στα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού.
Εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών είναι ότι η Τουρκία θα παίξει το επικοινωνιακό παιγνίδι μέχρι τέλους, και πιθανότατα ο κ. Cavusoglu θα παρουσιάσει και νέα παραλλαγμένη πρόταση κατά τη διάρκεια της συμμετοχής στη Διάσκεψη του Γ.Γ του ΟΗΕ Α. Gutteres την Παρασκευή, θέλοντας έτσι να προκαλέσει σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις...
Όμως το πραγματικό γεγονός είναι ότι πλέον ακόμη και όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν, να διευκολύνουν και να εξωραΐσουν την Τουρκία, δυσκολεύονται πλέον πολύ να δικαιολογήσουν το επεμβατικό δικαίωμα που απαιτεί να διατηρήσει η Τουρκία έναντι μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας που είναι μάλιστα μέλος της Ε.Ε.
Πηγή Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...