Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία μας οδήγησε στην Πενταμερή που είχαμε απορρίψει...


Γίνεται 5μερής διάσκεψη για την Κύπρο με απουσία της… Κύπρου - Συζητούν οι Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων...

Πόση εμπιστοσύνη τελικά μπορούμε να έχουμε στις ελλαδικές και κυπριακές διαβεβαιώσεις και στις κόκκινες γραμμές που θέτουν οι κυβερνήσεις μας; Η Τουρκία απαιτεί -και επέτυχε- την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της Πενταμερούς Διασκέψεως για το Κυπριακό.

Όταν ετέθη το θέμα, στις 20 Ιανουαρίου 2016, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, που συνόδευε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δήλωσε ότι «Δεν είναι αποδεκτή πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό» και ότι «Θα πρέπει να συγκληθεί μια Πολυμερής και όχι πενταμερής διάσκεψη, εάν και εφόσον οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, έλθουν σε "ακτίνα συμφωνίας"». Για την πενταμερή διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης, ότι είναι μια ιδέα της τουρκικής κυβέρνησης. «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια πενταμερή διάσκεψη», δήλωσε.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2016, δημοσιεύεται στον ελληνικό Τύπο, ότι «Βέτο σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό φέρεται ότι είναι διατεθειμένος να βάλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εάν προηγουμένως δεν έχει επέλθη συμφωνία σε όλα τα ουσιαστικά σημεία της διαπραγμάτευσης για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά, φέρεται να είναι κατηγορηματική ότι, εάν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, δεν δίνει το πράσινο φως για Πενταμερή».

Ο Τσαβούσογλου, ούτε καν το λαμβάνει υπόψη και στις 31 Δεκεμβρίου 2016, δύο εβδομάδες πριν από την Διάσκεψη στην Γενεύη, δηλώνει ότι «Θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη "πενταμερής διάσκεψη", όπου Ελλάδα, Βρετανία και Τουρκία αναμένεται να συμμετάσχουν "στο πιο υψηλό τους επίπεδο", αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις συνομιλίες δεν θα συμμετάσχουν ενεργά η Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλα μέρη.

Και όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου, η Πενταμερής συγκλίθηκε τον Ιανουάριο, συγκαλείται και τώρα κάνοντας έναρξη στις χθεσινές συνομιλίες.

Δύο είναι ο λόγοι, που η ελληνική πλευρά απέκλειε -ορθώς- την Πενταμερή. Ο ένας είναι διαδικαστικός, αλλά ουσιώδης, ο άλλος είναι ότι δεν συμμετέχουν και άμεσα ενδιαφερόμενοι ΟΗΕ και Ε.Ε., γνωστού όντος ότι με την ύπαρξη Ομοσπονδίας (Συνομοσπονδίας στην πραγματικότητα), όπως ετοιμάζεται, εισέρχεται από το παράθυρο η Τουρκία στην Ευρώπη.

Στον διαδικαστικό τομέα γίνεται μια πενταμερής διάσκεψη για την Κύπρο, με απουσία της… Κύπρου! Συζητούν οι τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) και οι εκπρόσωποι των δύο Κοινοτήτων. Η προσπάθεια να πείσει ο Αναστασιάδης ότι προσέρχεται και ως Πρόεδρος της Κύπρου, είναι ανεπιτυχής, αφενός διότι η Κύπρος είναι μια στα διεθνή φόρα, ως εκ τούτου δεν έχει θέση ο Ακιντζί, αφού οι Τ/κ εκπροσωπούνται από τον νόμιμο Πρόεδρο της Κύπρου, αφετέρου, αναβαθμίζει τον ρόλο του Ακιντζί, επειδή κ αυτός υποστηρίζει ότι παρίσταται ως Πρόεδρος κράτους της "Βόρειας Κύπρου". Πέραν τούτου, η Τουρκία αναγνωρίζει τον Αναστασιάδη, μόνον ως "Πρόεδρο της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου".

Επομένως, συζητούν τρία κράτη και δύο κοινότητες, απούσης της Κύπρου. Να σημειωθεί δε, ότι κανείς από τους προηγηθέντες επτά προέδρους της Κύπρου δεν είχε αποδεχθεί το αίτημα της Τουρκίας για Πενταμερή, και μάλιστα όταν δεν ήταν μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά επί προεδρίας Μακαρίου, δεν συζητούσε ο ίδιος με τον Ντεκτάς, αλλά ο Κληρίδης. Ο Μακάριος, ως πρόεδρος όλων των Κυπρίων, δεν μπορούσε να συνομιλεί επί ίσοις όροις με τον εκπρόσωπο μιας μειονότητας, όπως δυστυχώς συμβαίνει τώρα.

Η ελληνική πλευρά ζητούσε Πολυμερή Διάσκεψη, με ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε., η οποία αρνείται την ένταξη στην Τουρκία. Δεν έχει λόγο επ’ αυτού η Ευρώπη, σε ένα ζήτημα που την αφορά άμεσα; Η παρουσία όμως του Γιούνγκερ είναι αυτή του παρατηρητή, όπως αναγγέλθηκε.

Και πού είναι τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία έδωσαν την εντολή στον Άιντα να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών; Αντ’ εμού, ερωτά ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού (με το οποίο δεν έχω ουδεμία ιδεολογική σχέση):

«Εφόσον γίνει διάσκεψη για το Κυπριακό, είναι απαραίτητη η παρουσία των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των μόνιμων μελών του Σ.Α. σε διεθνή διάσκεψη, διευκρίνισε ότι θα χρειαστεί να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, «το οποίο θα προνοεί την υλοποίηση όλων όσων ενδεχομένως να έχουν συμφωνηθεί, και ως εκ τούτου εκείνοι οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν γι’ αυτά που θα εφαρμοστούν, πρέπει να είναι παρόντες, πρέπει να έχουν και άποψη, ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας που αφορούν και τη διεθνή κοινότητα».
Μετά από αυτά, ας μου πει κάποιος τι είδους εξάρτηση υπάρχει με την Βρετανία, ώστε να υλοποιούμε τις επιθυμίες της με βλάβη των εθνικών μας συμφερόντων;

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]