Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Μοναχικοί λύκοι” και στην Ελλάδα


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι Έλληνες θεωρούν πως η χώρα μας παραμένει ασφαλής παρά την κλιμακούμενη εισβολή της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, όπως έδειξε και η βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ. Η εντύπωση αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν ήταν ούτε σταυροφόροι, ούτε αποικιοκράτες, ούτε συμμετείχαν στις πρόσφατες στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά ούτε και ισχυρό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν και βρίσκονται σε παρατεταμένη κατάσταση επιφυλακής. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, θεωρούν ότι το ενδεχόμενο μίας οργανωμένης επίθεσης εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους ή της Αλ Κάιντα στο ελληνικό έδαφος δεν μπορεί θεωρητικά να αποκλεισθεί, αλλά συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όμως, θεωρούν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις από τους λεγόμενους “μοναχικούς λύκους”. Πρόκειται για μεμονωμένους τζιχαντιστές, οι οποίοι εμπνέονται από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν έχουν στενή οργανωτική σχέση μαζί του.
Τα άτομα αυτά, ακολουθώντας τις γενικές παροτρύνσεις του, δεν αποκλείεται καθόλου να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις. “Μοναχικοί λύκοι” μπορεί να προκύψουν όχι μόνο μέσα από τις δεκάδες χιλιάδων πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Μπορεί να προκύψουν και μέσα από τους κόλπους των εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων οικονομικών μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί εδώ την τελευταία δεκαπενταετία.

Όπως αποδεικνύει η πείρα ευρωπαϊκών χωρών η λεγόμενη ριζοσπαστικοποίηση άλλοτε φιλήσυχων μουσουλμάνων μπορεί να συντελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Καλά ενημερωμένη πηγή μας είπε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση ως προς αυτό το ζήτημα.

Σε άτυπα τζαμιά

Γι’ αυτό και οι αρχές ασφαλείας καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες να έχουν καλή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα άτυπα τζαμιά που είναι διεσπαρμένα στο Λεκανοπέδιο και σ’ όλη την επικράτεια. Εκεί συντελείται η πρώτη φάση της ριζοσπαστικοποίησης. Εκεί ένας μουσουλμάνος θα μετεξελιχθεί σε φανατικό ισλαμιστή και δυνάμει τρομοκράτη.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ένα θρησκόληπτο μουσουλμάνο από έναν φανατικό ισλαμιστή. Στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση μεγάλων τρομοκρατικών επιχειρήσεων εκ των πραγμάτων λαμβάνουν μέρος αρκετά άτομα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να διαρρεύσει κάποια πληροφορία και ως εκ τούτου οι αρχές ασφαλείας να δράσουν αποτρεπτικά.

Οι “μοναχικοί λύκοι”, όμως, δεν οργανώνουν περίτεχνες επιχειρήσεις. Βλέπουν κάποια βίντεο τζιχαντιστών, φανατίζονται και σχεδιάζουν μόνοι τους την επίθεση που θα πραγματοποιήσουν. Δεν χρειάζονται συνεργούς. Αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως. Η μόνη περίπτωση να εντοπιστούν είναι να έχουν εκδηλώσει δημόσια τον μαχητικό φανατισμό τους, ή να έχουν εξομολογηθεί στο περιβάλλον τους τις προθέσεις τους.
Κατά κανόνα οι επιθέσεις των “μοναχικών λύκων” είναι ερασιτεχνικές. Υπάρχουν, όμως, και ουκ ολίγες εξαιρέσεις που τέτοια άτομα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με δεκάδες θύματα. Τέτοια είναι η περίπτωση της Νίκαιας, όπου στα χέρια ενός φανατικού ισλαμιστή ένα φορτηγό μετατράπηκε σε αποτελεσματικό φονικό όπλο.

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να ριζοσπαστικοποιήσει μέλη των μουσουλμανικών κοινοτήτων στις δυτικές χώρες. Είναι ενδεικτικό τα προπαγανδιστικά βίντεο που «καλούν τα μοναχικά λιοντάρια να σκοτώσουν του εχθρούς».

Μεγαλύτερη πολιτική επίπτωση

Όπως μας είπε αρμόδιος παράγοντας, το Ισλαμικό Κράτος έχει συνείδηση πως αυτού του είδους οι επιθέσεις όχι μόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπούν, αλλά και έχουν μεγαλύτερο ψυχολογικό αντίκτυπο στη δυτική κοινή γνώμη και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πολιτική επίπτωση. Σπέρνουν τον φόβο και υποχρεώνουν τον δυτικό άνθρωπο να αντιμετωπίζει με επιφύλαξη ή και εχθρότητα κάθε μουσουλμάνο.

Η ανάπτυξη μίας τέτοιας διαχωριστικής γραμμής αποτελεί στόχο των τζιχαντιστών, επειδή κατ’ αντιδιαστολή τροφοδοτεί αυτό τον ιδιότυπο “πόλεμο πολιτισμών”. Πιο συγκεκριμένα τροφοδοτεί τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, από τους κόλπους του οποίου στρατολογεί μαχητές η ισλαμική τρομοκρατία.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα σε ζητήματα τρομοκρατίας, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που καθιστά λίγο πιθανή μία οργανωμένη επίθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας στη χώρα μας. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η Ελλάδα θεωρείται πέρασμα προς την Ευρώπη, και οι τζιχαντιστές δεν θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες που ενδεχομένως να δυσκολέψουν τις κινήσεις τους.

Ούτε και αυτός, όμως, αποκλείει μία επίθεση “μοναχικού λύκου”. Αντίθετα, τη θεωρεί στατιστικά πιθανή. «Γιατί να μην βρεθεί και στην Ελλάδα ένας όπως ο Τυνήσιος Mohamed Lahouaiej Bouhlel που με ένα φορτηγό 19 τόνων αιματοκύλισε τη Νίκαια; Γιατί να μην βρεθεί ένας, όπως ο 17χρονος Αφγανός που επιτέθηκε με τσεκούρι και μαχαίρι σε επιβάτες σ’ ένα τρένο στη Γερμανία, τραυματίζοντας τέσσερις πριν τον σκοτώσει η αστυνομία;»

Αν και η Ελλάδα, για τους λόγους που προαναφέραμε, δεν αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για την ισλαμική τρομοκρατία, είναι λάθος να αποκλεισθούν και οργανωμένες επιθέσεις. Όσο θα αυξάνεται η δυσκολία για μεγάλες τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε χώρες-στόχους, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γερμανία, ο πειρασμός για επιθέσεις σε πιο ευάλωτες χώρες θα μεγαλώνει.

Η Ελλάδα, εξάλλου, είναι μια δυτική χριστιανική χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο», μας είπε αρμόδια πηγή. Σύμφωνα με απόρρητες εκθέσεις, άλλωστε, έχει επιβεβαιωθεί ότι στην Ελλάδα ζουν ισλαμιστές με διασυνδέσεις που παραπέμπουν στην ισλαμική τρομοκρατία.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ "Μοναχικοί λύκοι” και στην Ελλάδα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]