Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς: Με τις ενέργειές μας αναβαθμίσαμε γεωπολιτικά τη χώρα


«Τι θέλει η εξωτερική πολιτική; Απαιτεί σταθερότητα, ανεξαρτησία, νηφαλιότητα, υπομονή, σοβαρότητα, καλή εκπαίδευση και επιστημονική στήριξη», «εμείς με τις ενέργειές μας αναβαθμίσαμε γεωπολιτικά τη χώρα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που απηύθυνε σήμερα το βράδυ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας ( ΕΒΕΑ) στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Ιδεων και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας είναι πρόεδρος, με θέμα την εξωτερική πολιτική όπως διαμορφώνεται σήμερα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε εφ' όλης της ύλης, τόσο σε επίπεδο διπλωματικό όσο και πολιτικό εν όψει μάλιστα και της επικείμενης συμφωνίας για την αξιολόγηση η οποία απαιτεί, όπως είπε, «να σκεφτούμε πιο στρατηγικά» καθώς «σπουδαιότερα από τους πολιτικούς είναι τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε. Αυτά τα προβλήματα τα ορίζει η ζωή και είναι ενώπιον μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε τις αλλαγές- διεθνείς, περιφερειακές αλλά και εσωτερικές- που επηρεάζουν την πολιτική αλλά και τις ζωές των ανθρώπων.

«Όπως είχα προβλέψει πριν από δύο χρόνια με την πάροδο του χρόνου η τάση της παγκοσμιοποίησης, των ανοικτών αγορών και των ελεύθερων μετακινήσεων θα έρθει αντιμέτωπη με την τάση κατακερματισμού, είπε σημειώνοντας ότι υπάρχει μία μετατόπιση από την γεωπολιτική στην γεωοικονομία, καθώς και ότι οι ΗΠΑ κατανοούν, σε αντίθεση με την ΕΕ, τη σημασία των ανερχόμενων νέων δυνάμεων με υποχώρηση της Δύσης και αναζητούν δρόμο επανάκαμψης.

Σε έναν κόσμο που τείνει να χάσει τις συντεταγμένες του και να πορευτεί προς χαοτικές καταστάσεις, όπως είπε, στην Ευρώπη δεν έχουν κατανοήσει σε βάθος τις αλλαγές, ούτε το γεγονός ότι από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή κρίνεται το μέλλον της ΕΕ.

Η ΕΕ δεν μπορεί να εξελίσσεται σε τιμωρητικό εργαλείο, χωρίς όραμα, έχοντας απομακρυνθεί από τις αξίες της αλληλεγγύης. Εμείς θέλουμε μία κοινωνική Ευρώπη με μέτρο τον άνθρωπο, είμαστε εναντίον μίας Ευρώπης αλλά καρτ.
«Η ΕΕ δεν έχει όραμα και προσανατολισμό, τείνει να γίνει ένα είδος αυτοκρατορίας, όπως η νέα Ρώμη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλαπλές κρίσεις: την χρηματοπιστωτική, την κρίση χρέους, την υποταγή στις αγορές, την έλλειψη θεσμών, την άνοδο εθνικισμού, το προσφυγικό, το Brexit, τις σχέσεις της με την Τουρκία. Και το βασικότερο: η ΕΕ έχει κρίση στην διαχείριση των κρίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την Ελλάδα υποδαυλίζοντας έναν ιδιότυπο εθνικισμό καθώς αντί η κριτική να ασκείται σε πολιτικές ασκήθηκε σε πρόσωπα λαούς και χώρες.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπάρχουν στη περιοχή μας. Ως προς την Αλβανία, όπως εξήγησε, η Ελλάδα έθεσε αυστηρά το πλαίσιο τήρησης των πέντε προϋποθέσεων για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Σχετικά με την ΠΓΔΜ τόνισε τον κίνδυνο για την σταθερότητα της περιοχής αν δεν λειτουργεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου και επισήμανε την μεγάλη σημασία που έχει να επικρατήσει κουλτούρα συμβιβασμού και συναίνεσης.

Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ότι είναι μία νευρική δύναμη και ότι οι δηλώσεις της περί αμφισβήτησης της αξίας της Συνθήκης της Λωζάννης υποκρύπτουν αναθεωρητισμό.

Για το κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει μία λύση χωρίς εγγυήσεις, με απομάκρυνση του κατοχικού στρατού, μία λύση με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς οι διεθνείς διαπραγματευτές να συμπεριφέρονται ως «λομπίστες».

Αναφερόμενος στο καθεστώς των τεσσάρων ελευθεριών τόνισε την ανάγκη απαρέγκλιτης στήριξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να επικρίνει όσους γίνονται φορείς, όπως είπε, του τουρκικού εθνικισμού δικαιολογώντας και αναπαράγοντας τη στάση και τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στη συνέχεια για το τρίγωνο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και στις δομές σταθερότητας που προωθεί η ελληνική διπλωματία. Επισήμανε τον ρόλο κλειδί της Αιγύπτου στην σταθερότητα και την ασφάλεια της υποσαχάριας Αφρικής τονίζοντας ότι εάν οι άνθρωποι δεν έχουν ανθρώπινη ζωή δεν μπορούν να έχουν και καν ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως προς την συμβολή της Ελλάδας στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί από πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια. Τις τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο και χώρες όπως η Ιορδανία το Ισραήλ η Αίγυπτος και η Παλαιστίνη, τις δύο τετραμερείς συναντήσεις, αφενός για τη διασυνοριακή συνεργασία με τους βόρειους γείτονες μας και αφετέρου με τις βαλκανικές χώρες της ΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δύο μεγάλες διάσκεψεις, για τον διάλογο των διαθρησκιακό διάλογο καθώς και για την διάσκεψη της Ρόδου για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως για τη νέα πρωτοβουλία του, το Φόρουμ για των Αρχαίων Πολιτισμών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 24 Απριλίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]