Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεδομένη η νίκη του Ερντογάν σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσινγκτον


Γράφει ο Νίκος Στέλγιας

Δημοσιογράφος που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με διάφορους κύκλους στην αμερικανική πρωτεύουσα και εδώ και καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας, σε νέο άρθρο γνώμης της φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία. Η ΑμπερίνΖαμάν στην στήλη της στην τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα Diken αφήνει να εννοηθεί ότι σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά το τουρκικό δημοψήφισμα είναι μια «τελειωμένη υπόθεση».

Η κ. Ζαμάν στηρίζει το άρθρο της σε πληροφορίες και εκτιμήσεις που έρχονται από μια «δυτική πηγή». Η ίδιαμ εδώ και καιρό ζει και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πολλούς Τούρκους αναλυτές η πηγής της κ. Ζαμάν δεν μπορεί παρά να είναι μια αμερικανική πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα.

Σύμφωνα λοιπόν με την δημοσιογράφο, στην Ουάσιγκτον και στην Δύση έμπειροι αναλυτές παρομοιάζουν τον ΡετζέπΤαγγίπΕρντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Το σημαντικό άρθρο γνώμης οδηγεί τον αναγνώστη στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δημιουργεί τεχνητό κλίμα ανταγωνισμού στο δημοψήφισμα για να εξασφαλίσει την λαϊκή βάση νομιμοποίησης του δημοψηφίσματος.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η κ. Ζαμάν προβάλλει την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει την σκληρή ρητορική και γραμμή του στο Κουρδικό Ζήτημα και στις σχέσεις με την Δύση μετά την νέα επιτυχία στο δημοψήφισμα. Άλλωστε, οι δυτικές πρωτεύουσες, στην νέα περίοδο, έχουν αναθεωρήσει την γραμμή τους για την Τουρκία, και επιχειρούν να καθορίσουν νέες στρατηγικές με βάση τις «ζημιές» που προκαλεί η Άγκυρα στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει στρατηγική

Το σημαντικό άρθρο γνώμης μοιράζεται με την κοινή γνώμη μια σημαντική πληροφορία. Σύμφωνα λοιπόν, με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, μετά το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να αλλάξει στρατηγική στις σχέσεις του με την Δύση και να τηρήσει μια ποιο ρεαλιστική πορεία. Το άρθρο απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και τονίζει ότι στην νέα περίοδο δεν υπάρχουν λόγοι για να αναθεωρήσει ο κ. Ερντογάν τις πολιτικές του.

Υπό την σκιά των νέων δεδομένων, στο Κουρδικό Ζήτημα η σκληρή γραμμή της Άγκυρας θα έχει συνέχεια. Ακόμη, η Άγκυρα στην νέα περίοδο ενδέχεται να επιχειρήσει να επαναφέρει την θανατική ποινή για να πιέσει τον ΑμντουλλάχΟτζαλάν σε συμβιβαστικές λύσεις. Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά ενδέχεται να επιχειρήσει να προχωρήσει στην σύσφιξη των σχέσεων της με τις συντηρητικές μερίδες των Κούρδων που εκπροσωπούνται από τον ΜασούτΜπαρζανί.

Τέλος, το σημαντικό άρθρο γνώμης υπογραμμίζει ότι σήμερα η πραγματική αναμέτρηση της Άγκυρας με τους Κούρδους λαμβάνει χώρα στην Συρία και ότι η κουρδική πλευρά έχει αποφασίσει να διακόψει τις αιματηρές επιθέσεις της στο εσωτερικό της Τουρκίας για να δεχθεί νέα πλήγματα το γόητρο των ανταρτών στην Συρία.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]