Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «μοναχικοί λύκοι» τρομάζουν την Ευρώπη


Του Γιώργου Παυλόπουλου

O τρόμος χτύπησε και πάλι την Ευρώπη, αυτή τη φορά επιλέγοντας ως στόχο την καρδιά του Λονδίνου. Το χθεσινό τρομοκρατικό (όπως χαρακτηρίστηκε εξαρχής) χτύπημα εκδηλώθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά από το αντίστοιχο στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 32 ανθρώπους, αλλά και λίγα μόλις 24ωρα μετά τον ισλαμιστή που επιτέθηκε εναντίον στρατιωτών στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού -για να βρει τον θάνατο, χωρίς να προκαλέσει άλλα θύματα.

Το χθεσινό επεισόδιο ήταν αναμφίβολα πιο σοβαρό από το τελευταίο, όμως ο συνδυασμός τους έχει σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας, μιας και φοβούνται ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται καθώς υπάρχουν επιπλέον ενδείξεις που συνδέουν τα δύο αυτά περιστατικά. Μία από αυτές, όπως σημειώνουν ήδη αναλυτές, έχει να κάνει με τον ελαφρύ οπλισμό που έφεραν οι δράστες (στη μία ένα αεροβόλο πιστόλι και στην άλλη μαχαίρι), ενώ μια δεύτερη αφορά στο γεγονός ότι όλα δείχνουν πως έδρασαν μόνοι τους. Κι αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη και επικίνδυνη κινητικότητα στις τάξεις των αποκαλούμενων «μοναχικών λύκων» -ατόμων, δηλαδή, που έχουν ασπαστεί ακραίες ιδέες και δρουν μόλις θεωρήσουν ότι τους έχει δοθεί κάποιο σύνθημα από τους ηγέτες ή τις οργανώσεις στις οποίες πρόσκεινται ή ανήκουν.

Στο εσωτερικό της Βρετανίας, πάντως, η προσοχή τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και της κοινής γνώμης στράφηκε αυτομάτως από την υπόθεση του Brexit και των συνεπειών του προς την αναβίωση της τρομοκρατικής απειλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, η Βουλή της Σκοτίας διέκοψε την επίμαχη συζήτηση που είχε ως θέμα το δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο και επρόκειτο να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ με ψηφοφορία.

Αυτή ήταν η τρίτη σοβαρή τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της χώρας, που κόστισε τη ζωή στον δράστη και τρεις ακόμη ανθρώπους -έναν φρουρό του Κοινοβουλίου και δύο πεζούς που χτυπήθηκαν από το αυτοκίνητό του στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ, όπου επίσης τραυματίστηκαν αρκετοί. Είχαν προηγηθεί δύο χτυπήματα: Τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις ισλαμιστές καμικάζι είχαν σκοτώσει 52 ανθρώπους με σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς. Και τον Μάιο του 2013, όταν δύο τζιχαντιστές είχαν κυριολεκτικά αποκεφαλίσει σε δρόμο του Λονδίνου έναν στρατιώτη.

[Συλλυπητήρια και βοήθεια]

Αγκ. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και όλοι σχεδόν οι ηγέτες της Ευρώπης και της Ε.Ε. εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τη βρετανική κυβέρνηση, προσφέροντας παράλληλα κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και με συνεργασία των αρμόδιων αρχών και ανταλλαγή πληροφοριών. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Τ. Μέι, ενώ μηνύματα έστειλαν πρόεδροι και πρωθυπουργοί από όλο τον κόσμο.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]