Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολοταχώς προς την ίδρυση του κουρδικού κράτους!


«Τρέμει» η Αγκυρα ότι η δημιουργία κυβέρνησης στο Β. Ιράκ θα οδηγήσει στη διχοτόμησή της!

Από τη Θεανώ Καρούτα

Aκόμη ένα βήμα μπροστά έκαναν οι Κούρδοι, εδραιώνοντας τον έλεγχό τους στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, το οποίο όμως στάθηκε ικανό να κάνει την Τουρκία να τρέμει από φόβο για τη μελλοντική πιθανότητα δημιουργίας κράτους του Κουρδιστάν στο νότιο μαλακό υπογάστριό της.

Προς το παρόν η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν διεκδικεί την εγκαθίδρυσή της τόσο στο Κιρκούκ όσο και σε άλλες «γκρίζες» περιοχές του βόρειου Ιράκ -τονίζοντας ότι δεν θα επιστρέψει σε καμία κυβέρνηση τα εδάφη που απελευθερώνει-, ενώ σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κουρδική ανεξαρτησία, με τελικό στόχο τη δημιουργία του Κουρδιστάν.

Το Επαρχιακό Συμβούλιο του Κιρκούκ, πάντως, υπερψήφισε την Τρίτη την πρόταση να υψωθούν σε δημόσια κτίρια της πόλης σημαίες της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), κάτι που δεν ενθουσίασε τους Αραβες και τους Ιρακινούς Τουρκμάνους.
Το Κιρκούκ είναι μια πολυεθνική επαρχία, 280 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, που από το 2003 -και την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά την οποία επαναπατρίστηκαν χιλιάδες εκτοπισμένοι Κούρδοι- θεωρείται αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, η απόφαση της KRG ενδεχομένως να ανατροφοδοτήσει τις εντάσεις τόσο μεταξύ των κοινοτήτων της όσο και μεταξύ των Κούρδων και της Βαγδάτης.
Ρόλο, βέβαια, στις εντάσεις παίζει και το τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου το οποίο ανακαλύφθηκε στο Κιρκούκ το 1927 και μέχρι στιγμής εκμεταλλεύεται η Ιρακινή Εταιρεία Πετρελαίου.

Η Βαγδάτη, πάντως, εξακολουθεί να σιωπά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα εδάφη που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο -είναι ακόμα οι πόλεις Νινευί, Ντιγιάλα και Σαλάχ αλ Ντιν-, κάτι που τρομοκρατεί τους Τούρκους, καθώς έτσι και οι Κούρδοι ενοποιήσουν τα εδάφη τους σε Συρία και βόρειο Ιράκ μοιραία θα προκληθεί η διχοτόμηση της Τουρκίας, αφού οι Κούρδοι οι οποίοι ζουν στα νοτιοανατολικά της θα ζητήσουν ένωση με τα ελεύθερα κουρδικά εδάφη.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]