Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν απάντησε για Κούρδους και Γκιουλέν, στις τουρκικές αιτιάσεις ο Τίλερσον: Επιμένει η Άγκυρα


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι συνομιλίες του στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία και ότι διερευνήθηκε αριθμός επιλογών για το πώς θα διασφαλισθεί η ασφάλεια σε τέτοιες περιοχές.

Ο Τίλερσον δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Δήλωσε επίσης πως οι δύο χώρες συμμερίζονται τον στόχο να μειώσουν τη δυνατότητα που έχει το Ιράν να αναστατώνει την περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ακόμη ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε στη Συρία, αλλά πρόσθεσε πως η θέση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ θα αποφασισθεί από τον συριακό λαό.
Ο Τίλερσον δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ όσον αφορά την αποφασιστικότητά τους να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Αμερικανός υπουργός απάντησε με τον τρόπο αυτό σε ερώτηση αναφορικά με την υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί εχθρική δύναμη.

Παίρνοντας τον λόγο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου δήλωσε από την πλευρά του πως η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Η Ουάσινγκτον πρέπει να λάβει διοικητικά μέτρα περιλαμβανομένης της προφυλάκισης του Γκιουλέν, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η χώρα του περιμένει καλύτερη συνεργασία με την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τραμπ στο θέμα της Συρίας και ότι έχει ζωτική σημασία να δοθεί μια νέα ώθηση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και την ανταρτική οργάνωση PKK που διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες αντάρτικο κατά του τουρκικού κράτους.

Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου «πολιτική» τη σύλληψη στη Νέα Υόρκη ενός διευθυντικού στελέχους της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank, που κατηγορείται ότι συμμετείχε επί πολλά χρόνια σε μια σκευωρία για την παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.
Ο τραπεζίτης κατηγορείται ο συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος δικάζεται ήδη στις ΗΠΑ.
Ο Τσαβούσλογλου υποστήριξε κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Τίλερσον ότι ο αμερικανός εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη εναντίον του Ζαράμπ έχει στενές σχέσεις με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]