Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κεμαλικοί και Ισλαμιστές συναγωνίζονται ποιός θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση;


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Το περίφημο «Μαρς της Σμύρνης», (İzmir Marşı), που έψαλαν οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στον αγώνα τους με τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένας ύμνος προς τον Κεμάλ Ατατούρκ που έριξε στην θάλασσα τους Έλληνες στην Σμύρνη το 1922. Οι οπαδοί της Μπεσίκτας φημίζονται για τα κεμαλικά τους φρονήματα, σε αντίθεση με τους οπαδούς της Φενέρ Μπαχτσέ που πρόσκεινται στον ισλαμιστή Ταιγίπ Ερντογάν.

Είναι γεγονός πως για πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Τουρκίας, σε μια πολύ κρίσιμη προεκλογική περίοδο τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα, δηλαδή οι Ισλαμιστές του Ερντογάν και οι Κεμαλικοί συναγωνίζονται σε ανθελληνικές κορώνες με όλες τις επικίνδυνες συνέπειες αυτής τη εξέλιξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός των εθνικιστών που όμως συμμάχησαν με τον Ερντογάν, η Μεράλ Ακσενέρ, η αντίπαλη του Μπαχτσελί στο στρατόπεδο των εθνικιστών αλλά και ο ισλαμιστής πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της ισλαμικής κυβέρνησης, Μεβλούτ Τσαούσογλου, συναγωνίζονται σε απειλές κατά της Ελλάδας για την… «παράνομη» κατοχή δεκάδων «τουρκικών» νησιών στο Αιγαίο.

Όλα αυτά δημιουργούν μια άκρως επικίνδυνη ατμόσφαιρα, καθώς ο τυχοδιωκτισμός και η οπορτουνιστική πολιτική έχει κυριαρχήσει τελευταία στην Άγκυρα. Χαρακτηριστικό αυτής της ανθελληνικής ατμόσφαιρας, είναι η μεγαλειώδης αυτές τις μέρες «εκτέλεση-προβολή» του Μαρς της Σμύρνης από τον Haluk Lebent, μια κεμαλική εκτέλεση που δίνει ένα μήνυμα με έντονο ανθελληνικό χρώμα.

Αλλά το πιο επικίνδυνο σημείο σε αυτή την κατάσταση, είναι οι διάφορες φήμες που κυκλοφορούν στην τουρκική πρωτεύουσα πως ο Ερντογάν αν καταλάβει πως δε πάνε καλά τα πράγματα στο πιο κρίσιμο δημοψήφισμα στην πολιτική του καριέρα, θα προκαλέσει μια μεγάλη κρίση με την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα τετελεσμένο γεγονός με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην εκρηκτική γείτονα, εμείς εξακολουθούμε να κατατριβόμαστε στην μνημονιακή μας μιζέρια ενώ τα σύννεφα από ανατολάς πυκνώνουν όλο και περισσότερο.


Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]