Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία «έκλεισε» δύο φράγματα του Ευφράτη!


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τουρκικός στρατός έχει πάρει υπό τον έλεγχό του και έχει προχωρήσει στο κλείσιμο δύο υδάτινων φραγμάτων του ποταμού Ευφράτη, δημιουργώντας συνθήκες για την έναρξη ενός πολέμου που θα έχει ως τρόπαιο το ακριβότερο αγαθό, το νερό.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της Τουρκίας αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης προς τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους απειλεί ευθέως με απώλεια νερού αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές που έχουν ήδη απελευθερωθεί από τους τζιχαντιστές του Daesh (Ισλαμικό Κράτος), με αποτέλεσμα να μην μπορούν είτε να κατοικηθούν είτε να καλλιεργηθούν από τους κατοίκους που επιστρέφουν στα σπίτια και στα χωράφια τους.

Μπορεί μεν η Άγκυρα να επιχειρεί να δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» (κυριολεκτικά) μέσα στη Rojava, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους Κούρδους, οι οποίοι θα αντιδράσουν εάν δεν παρέμβουν ΗΠΑ και Ρωσία απαιτώντας από την Τουρκία να προχωρήσει στην επαναλειτουργία των φραγμάτων.

Η συγκεκριμένη τουρκική κλιμάκωση θεωρείται από ειδικούς αναλυτές ως «αιτία πολέμου», αλλά και ως απόδειξη των προθέσεων του Ερντογάν να επιβάλει τους δικούς του όρους στους Κούρδους της Συρίας και να τους εξαναγκάσει να διακόψουν τις πολύ καλές σχέσεις τους με τους Κούρδους της Τουρκίας (ΡΚΚ), στους οποίους έχει εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τις αντιδράσεις των Κούρδων, αλλά –κυρίως- των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που φέρονται να έχουν συμφωνήσει (άτυπα) στην στήριξη των Κούρδων, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ως οι αποτελεσματικότερη δύναμη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών. Ειδικό ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση της Συριακής κυβέρνησης, η οποία -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση προς την Τουρκία.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Επειδή υπήρξαν κάποιοι που αμφισβήτησαν την είδηση για επιβεβαίωση δίνω το λινκ ειδησιογραφικού πρακτορίου FARSNEWS προς επιβεβαίωση:

    http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13951207001070

    Συγχαρητήρια για την έρευνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]