Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεχίζει απτόητος ο Ερντογάν


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Δεν άντεξε στον πειρασμό, ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με την σχετική ειδησεογραφία μιλώντας χθες σε ανοικτή εκδήλωση στο Υπουργείο Δασών και Υδατίνων Πόρων, επεσήμανε εμφατικά τις σοβαρές προκλήσεις και τους κινδύνους ασφαλείας που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία. Τόσο εμφατικά μάλιστα, που για πρώτη φορά εκτός από το «γνωστό αναθεωρητικό ποίημα» του για την Συνθήκη της Λωζάνης, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει η χώρα του ξανά καταστάσεις, σαν αυτές της Συνθήκες των Σεβρών υπογραμμίζοντας ότι δίνεται «η μεγαλύτερη μάχη μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας» και αυτό δείχνει ιδιαίτερη ταραχή.

Σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών της επικίνδυνης ηγεμονικής νέο-οθωμανικής πολιτικής του, ο κ. Ερντογάν για μία ακόμα φορά έριξε τις ευθύνες για την κατάσταση ασφαλείας που βιώνει πλέον η Τουρκία στον «ξένο παράγοντα» (ποιος άλλος άραγε να έφταιγε) ο οποίος σχεδιάζει επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή και δημιουργεί ασύμμετρες απειλές στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο επιτήδειος ουδέτερος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το χαϊδεμένο δύστροπο παιδί της Δύσης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο μεταψυχροπολεμικός «υπεργολάβος» των παγκοσμίων δρώντων στην περιφέρεια έχοντας λόγω γεωγραφικής θέσεως «γερά χαρτιά στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο», από τις παλινωδίες μίας μεγαλομανούς πολιτικής φαίνεται πλέον να στριφογυρίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια με ακροβασίες οι οποίες προκαλούν… γεωπολιτικό ίλιγγο.

Και πώς να μην βρίσκεται η Τουρκία σε γεωπολιτικό ίλιγγο όταν το γεωπολιτικό πόκερ που έπαιξε στην Συρία την κατέστησε βασικό μέρος του προβλήματος. Η εμπλοκή της αυτή σε συνδυασμό με το υπόγειο «αλισβερίσι» με το ISIS που στην συνέχεια … έσπασε λόγω της πίεσης ΗΠΑ και Ρωσίας, μετέφερε τον σύγκρουση μέσα στην ίδια την χώρα, όπως ακριβώς με το Πακιστάν που με την εμπλοκή του στο Αφγανιστάν μετέφερε τον πόλεμο με άλλη μορφή στο εσωτερικό του. Εκατοντάδες οι νεκροί και πολλαπλάσιοι οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις από την αρχή του έτους σε όλη την Τουρκία και μάλιστα μέσα στην καρδιά του τουρκικού κράτους προκαλώντας ανασφάλεια και αστάθεια.

Μία χώρα βαθιά διχασμένη! Οι κοσμικοί κεμαλιστές σκέφτονται τα παραπάνω, ανατριχιάζουν και σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα «κατατρόπωση» τους από τους νεο-οθωμανούς οραματίζονται μία ρεβάνς. Οι διώξεις εναντίον αυτών που αποκαλεί το καθεστώς «Γκιουλενιστές» προκαλεί άλλη μία διχαστική κατάσταση και η δαιμονοποίηση του μέντορα του και πρώην υποστηρικτή του Γκιουλέν έχει γίνει πλέον αντικείμενο σάτιρας ακόμα και από πολλούς Τούρκους σε σημείο που αυτός να ευθύνεται και για την…κακοκαιρία! Στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας όπου το Κουρδικό στοιχείο κυριαρχεί σημειώνονται καθημερινές σχεδόν επιθέσεις του PKK. Στην δημοσιότητα φθάνουν όσες δεν μπορούν να κρυφτούν και είναι τόσο σοβαρές που οι άνδρες της Στρατοχωροφυλακής και της Αστυνομίας τα βράδια κλείνονται στους Σταθμούς! Και το ερντογανικό καθεστώς ανήμπορο να αντιμετωπίσει την κατάσταση κλείνει στις φυλακές της Αδριανουπόλης την ηγεσία του κοινοβουλευτικού HDP δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη περιδίνηση στο εσωτερικό της χώρας.

Η Τουρκία, το κάποτε χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, που κρατάει όμηρο την Ευρώπη για το προσφυγικό και ζητάει λύτρα με παραληρηματικούς «τσαμπουκάδες», κατέστη η ίδια όμηρος της Ρωσίας του Πούτιν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15 Ιουλίου! Η επιθετική ρητορική της Άγκυρας εναντίον της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα που την επικρίνουν για τον αυταρχισμό της την οδηγούν όλο και πιο κοντά στον Πούτιν που μάλλον είναι και ο μόνος που καταλαβαίνει τις ….αυταρχικές και αντιδημοκρατικές τακτικές της. Η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη από έναν Αστυνομικό των Ειδικών Δυνάμεων, δηλαδή των πραιτοριανών του Ερντογάν, μπορεί να κατατρομοκράτησε τον για λίγες ώρες αμήχανο Ερντογάν για τις συνέπειες (εφόσον τα πράγματα είναι έτσι όπως φαίνονται) αλλά μάλλον τους φόβους του καθησύχασαν τα πάνω απ’ όλα κοινά ρωσοτουρκικά συμφέροντα, οδηγώντας τον ακόμα «πιο κοντά» στην Ρωσία. Έτσι η Τουρκία του Ερντογάν απομακρύνεται σταδιακά από την Δύση όπου παραδοσιακά ήταν προσανατολισμένη από τους κεμαλιστές.

Οι τελευταίες ημέρες είναι ακόμα πιο δύσκολες για την Τουρκία όπου το τελευταίο διήμερο σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, σκοτώθηκαν άλλοι 16 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μέσα στην Συρίας υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army (FSA)) σε μάχες στην περιοχή αλ-Μπαμπ (al-Bab) εναντίον του ISIS. Ο αριθμός των φονευθέντων Τούρκων στρατιωτικών από την 24 Αυγούστου που άρχισε με τυμπανοκρουσίες η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» ανήλθε σε 35 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 100. Η επίσημη ανακοίνωση βέβαια παρέλειψε να μας πληροφορήσεις ότι στα χέρια των αντιπάλων περιήλθαν σύγχρονα άρματα LEOPARD 2A4 και αριθμός ΤΟΜΑ. Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για το αξιόμαχο όσο και για το αυτό καθαυτό το κύρος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Τουρκικού Κράτους (αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναπαύεται). Αλλά και πάλι εδώ ο Ερντογάν τον …χαβά του. Μίλησε για σημαντική νίκη και αποκάλεσε τους φονευθέντες…μάρτυρες και το ISIS με το αραβικό ακρωνύμιο Daes! Αλλά μέσα στην Τουρκία όλο και περισσότερος κόσμος ανησυχεί.

Ψύχραιμες τουρκικές προσωπικότητες και αναλυτές που βρίσκονται στο εξωτερικό συχνά πυκνά δημοσιοποιούν την ανησυχία τους προβληματισμένοι σοβαρά με την περιδίνηση και την μόνιμη κρίση που βρίσκεται η Τουρκία λόγω των ακροβατισμών του Τούρκου Προέδρου. Φοβούνται ότι ο Ερντογάν αντί να μείνει στην Ιστορία ως ο Ηγέτης που την έκανε …παγκόσμια δύναμη όπως ο ίδιος οραματίζεται, ίσως να μείνει γιατί την οδηγεί σε καταστροφικές καταστάσεις ξυπνώντας τα φοβικά σύνδρομα της Συνθήκης των Σεβρών!

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]