Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σχέδιο εθνικής στρατηγικής διαχείρισης


Tου Σπυρίδωνος Τσάλλα

Η έξοδος της Ελλάδας από τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων και της χρεοκοπίας περνά μέσα από τη υλοποίηση στρατηγικών στόχων. Νέες πολιτικές δυνάμεις, συγκροτημένες στο σχήμα «Πολιτειακής Παράταξης» (Ρεπουμπλικανικό κόμμα) μπορούν να οδηγήσουν το σημερινό «αποτυχημένο κράτος» προς απορρόφηση σε ένα σύνολο κρατών που θα λειτουργήσουν ως στρατηγικοί κρίκοι της γεωπολιτικής σταθερότητος.
Ο στόχος αυτός είναι αντίθετος των όσων -ιστορικώς αποδεδειγμένα- πέτυχαν οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Παράταξης (κεντροαριστερά-κεντροδεξιά) που κυβέρνησαν ή περιφρούρησαν με την πολιτική συμπεριφορά τους, γι'αυτό και η επίτευξή του δεν αποτελεί αναγκαία εθνική συνθήκη τη συνεργασία σε διακομματικό επίπεδο. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής κατεύθυνσης της χώρας. Μέρος ενός εκ των επιλογών της αποτελεί η ακόλουθη συνδυαστική πολιτική πρόταση.

Εκχώρηση από την Ελλάδα (α) 1,5 τρις ευρώ Γερμανικών οφειλών, και (β) απροσδιορίστου ποσού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην αλλοδαπή, σε κοινοπρακτικό σχήμα διεθνών τραπεζών με βάση, κυρίως, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, με αντάλλαγμα, σε συνεργασία με τη Fed, τα εξής:

1. Αποπληρωμή του συνόλου του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας και των πολιτών της, ύψους 750 δις ευρώ. Το πραγματικό κόστος του κοινοπρακτικού σχήματος θα είναι (μικρό) μέρος αυτού, δεδομένων των χρηματοοικονομικών προϊόντων που θα δημιουργήσουν, των εφαρμοζόμενων τεχνικών αντιστάθμισης, και της ευελιξίας που έχουν εκ φύσεως.

2. Πίστωση λογαριασμού ύψους 200 δις ευρώ στο πρόγραμμα FMS, μέρος του οποίου θα καλυφθεί με την αξία υφιστάμενου εξοπλισμού και την αναβάθμισή του που θα μεταφερθεί στο πλαίσιο Joint Prevention Strategic Platform και το υπόλοιπο για τη συμμετοχή σε υπό ανάπτυξη προγράμματα (F/A-XX, Skunk Works, κα). Το βιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ βρίσκει, μέσω αυτής της οδού, μια σημαντική ευκαιρία μόχλευσης των δραστηριοτήτων του σε μια εποχή συρρίκνωσης των υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης.

3. Χρηματοδότηση της λειτουργίας ενός Nation Building Center, το οποίο θα λειτουργεί ως εργαστήριο μεταφοράς τεχνογνωσίας για την υλοποίηση προγραμμάτων αναδόμησης κρατικών οντοτήτων. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα καταστεί εφικτή η μετατροπή του Ελληνικού κρατικού μηχανισμού, με εσωτερικώς δουλεμένες διαδικασίες αντί εξωγενώς επιβαλλόμενων μνημονιακών, σε ένα σύγχρονο εργαλείο εξυπηρέτησης των μητροπολιτικών εθνικών αναγκών. Επιπροσθέτως, αξιωματούχοι από το σύνολο των χωρών που βρίσκονται σε εύθραυστη κατάσταση θα βρουν το πλαίσιο μεταλαμπάδευσης βέλτιστων πρακτικών, στο οποίο θα διαμορφώσουν, σε συνεργασία με τους χρηματοδότες, τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και τεχνολογικής αναβάθμισης για τις χώρες τους.

Σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει επιτύχει την απεμπλοκή όχι μόνο από το άχθος της δημοσιονομικής ακατάσχετης αιμορραγίας αλλά και από την φαυλότητα της επιβράβευσης λειτουργιών αποσάθρωσης της παραγωγικότητας, δομικά χαρακτηριστικά της κεντροαριστεράς. Κυρίως δε, θα έχει μετουσιώσει τις γεωγραφικές της δυνατότητες σε λειτουργικό ζωτικής σημασίας παράγοντα γεωστρατηγικής ισορροπίας.

* Ο Σπυρίδωνας Τσάλλας είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Μηχανικής & Ανάπτυξης
Δημοσιεύτηκε στην εφημ. "Εστία"
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Στον ύπνο σου τα βλέπεις όλα αυτά αρθρογράφε ή σου τα "υπαγορεύουν";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αρθρογράφος καταθέτει έξυπνες επιθετικές προτάσεις. Εσύ τι καταθέτεις; τον βαθύ σου ύπνο ή την συριζοανελική τρολιά σου;

      Διαγραφή
  2. "Νέες πολιτικές δυνάμεις, συγκροτημένες στο σχήμα «Πολιτειακής Παράταξης» (Ρεπουμπλικανικό κόμμα) μπορούν να οδηγήσουν το σημερινό «αποτυχημένο κράτος» προς απορρόφηση σε ένα σύνολο κρατών που θα λειτουργήσουν ως στρατηγικοί κρίκοι της γεωπολιτικής σταθερότητος"

    Ποιες πολιτικες "δυναμεις "ειναι αυτες και ποιο ειναι το συνολο κρατων

    απο το οποιο θα "απορροφηθουμε" για γεωπολιτικη σταθεροτητα;



    "Εκχώρηση από την Ελλάδα (α) 1,5 τρις ευρώ Γερμανικών οφειλών, και (β) απροσδιορίστου ποσού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην αλλοδαπή, σε κοινοπρακτικό σχήμα διεθνών τραπεζών με βάση, κυρίως, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία"



    Για να εκχωρησουμε ,πρεπει πρωτιστως να εχουμε λαβει, κατι το οποιο δεν

    εχουμε κανει!

    Γιατι θα πρεπει να αναμιχθουν -και παλι - ιδιωτικες τραπεζες ,οπως οι

    αγγλικες και οι αμερικανικες για την σωτηρια μας;

    Αφου η κριση του 2008 απο αυτες τις τραπεζες ξεκινησαν μεσω των τοξικων

    παραγώγων!

    "Αποπληρωμή του συνόλου του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας και των πολιτών της, ύψους 750 δις ευρώ."

    Αρα εμμεσως ,πλην σαφως, το χρεος μας δεν ειναι επαχθες και επονειδιστο!


    "Πίστωση λογαριασμού ύψους 200 δις ευρώ στο πρόγραμμα FMS, μέρος του οποίου θα καλυφθεί με την αξία υφιστάμενου εξοπλισμού και την αναβάθμισή του που θα μεταφερθεί στο πλαίσιο Joint Prevention Strategic Platform.."

    Εδω κατι δεν στεκει!

    συμφωνα με το

    http://www.dsca.mil/programs/foreign-military-sales-fms

    Under Section 3, of the AECA, the U.S. may sell defense articles and services to foreign countries and international organizations when the President formally finds that to do so will strengthen the security of the U.S. and promote world peace.

    Under FMS, the U.S. Government and a foreign government enter into a government-to-government agreement called a Letter of Offer and Acceptance (LOA).

    Συνεπως τι προσφερεται ακριβως και τι ειμαστε υποχρεωμενοι να

    αποδεχτουμε εμεις; Και μεχρι ποτε;

    Εαν αυτα τα "μετρα" αποσκοπουν στην "παγκοσμια ειρηνη", τι ειδους "μετρα"

    θα ληφθουν κατα της Τουρκιας ωστε να σταματησει τις παραβιασεις σε

    εναεριο και θαλασσιο χωρο;


    "Χρηματοδότηση της λειτουργίας ενός Nation Building Center, το οποίο θα λειτουργεί ως εργαστήριο μεταφοράς τεχνογνωσίας για την υλοποίηση προγραμμάτων αναδόμησης κρατικών οντοτήτων. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα καταστεί εφικτή η μετατροπή του Ελληνικού κρατικού μηχανισμού, με εσωτερικώς δουλεμένες διαδικασίες αντί εξωγενώς επιβαλλόμενων μνημονιακών, σε ένα σύγχρονο εργαλείο εξυπηρέτησης των μητροπολιτικών εθνικών αναγκών."

    Οι εσωτερικως δουλεμενες διαδικασιες απο ποιον θα καθοδηγουνται, απο

    ποιον θα ελεγχονται και απο ποιον θα διαμορφωνονται;

    Αυτο εχει ιδιαιτερη σημασια, διοτι ποιος μας εγγυαται οτι δεν θα

    υπαρχει συγκρουση μεταξυ αμερικανικων και δικων μας συμφεροντων;

    Εκει ποιος θα παιρνει τις τελικες αποφασεις;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντιπωση μου προκαλη αυτη η αποψη το ποσο εφιχτη ειναι θελει συζητηση πχ εχω μια αποψη να παμε σε δικο μας μηχανακι να κοβουμε χαρτακι εδω δραχμουλα και βλεπουμε τα υποληπα τα ζηγιζουμε με το χρονο .μας λεγαν το 2007 με το γιωργακη οτι ειναι βλακια να φιγουμε απο το ευρο τωρα λεμε γιατι δεν το καναμε τοτε που μπωρουσαμε γιατι τωρα δεν εχωμε απαθεματικα τα τσιρακια του χαβαρντ και της κατευθινωμενης οικονομοιας θα ηπωτιμιθει κτλπ μαγκακια εχωμεν τη δηναμη επι ποδας γη αερας και παιτρελαιο

      Διαγραφή
  3. Πρέπει να καταδικαστεί το άρθρο αυτό ως προβοκατόρικο ή λαγός ξένων συμφερόντων: προμοτάρει την απορρόφηση της Ελλάδος από ένα σύνολο άλλων, προφανώς κατά τον άρθρογράφο "επιτυχημένων κρατών", μιας και την Ελλάδα την κρίνει ήδη ως αποτυχημένο κράτος. Φίλε μου οι Έλληνες δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη. Όταν την πούμε, εσύ μάλλον θα κρυφτείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερά σχόλια.
    Ως απλός αναγνώστης, ας δούμε τί λέει η κοινή λογική:

    - Ποιες πολιτικες "δυναμεις "ειναι αυτες
    + Οι πατριωτικές, σε αντίθεση με τις εθνομηδενιστικές της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς.

    - ποιο ειναι το συνολο κρατων απο το οποιο θα "απορροφηθουμε" για γεωπολιτικη σταθεροτητα;
    + Αν συνεχίσουμε έτσι, με εθνομηδενιστές, θα απορροφηθούμε. Αν αλλάξουμε, επιλέγοντας πατριωτικές δυνάμεις, θα συμβάλουμε στη γεωπολιτική σταθερότητα. Και τα δύο μαζί (απορρόφηση και γεωπολιτική σταθερότητα) δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

    - Για να εκχωρησουμε ,πρεπει πρωτιστως να εχουμε λαβει, κατι το οποιο δεν εχουμε κανει!
    + Τεράστιο σφάλμα. Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να λάβεις αν δεν έχεις ΠΡΙΝ συμφωνήσει τα της εκχώρησης. Δεν υπάρχει διαπραγματευτική δύναμη τόσο μεγάλη ώστε να λάβουμε ανεξαρτήτως του τί θα κάνουμε με τα λεφτά μετά τη λήψη.

    - Γιατι θα πρεπει να αναμιχθουν -και παλι - ιδιωτικες τραπεζες ,οπως οι αγγλικες και οι αμερικανικες για την σωτηρια μας;
    + Διότι ο Λουμίδης στους καφέδες.

    - Αρα εμμεσως ,πλην σαφως, το χρεος μας δεν ειναι επαχθες και επονειδιστο!
    + Αν αποπληρωθεί, δεν θα μας απασχολεί τί ήταν.

    - Συνεπως τι προσφερεται ακριβως και τι ειμαστε υποχρεωμενοι να αποδεχτουμε εμεις; Και μεχρι ποτε;
    + Αυτοί πουλάνε, εμείς αγοράζουμε. Αυτοί αναπτύσσουν, εμείς συμμετέχουμε. Απλό.

    - Εαν αυτα τα "μετρα" αποσκοπουν στην "παγκοσμια ειρηνη", τι ειδους "μετρα" θα ληφθουν κατα της Τουρκιας ωστε να σταματησει τις παραβιασεις σε εναεριο και θαλασσιο χωρο;
    + Κανένα. Δεν θα τα έχουμε ανάγκη.

    - Οι εσωτερικως δουλεμενες διαδικασιες απο ποιον θα καθοδηγουνται, απο ποιον θα ελεγχονται και απο ποιον θα διαμορφωνονται;
    + Υπάρχουν ήδη διαμορφωμένες σε manuals.

    - Εκει ποιος θα παιρνει τις τελικες αποφασεις;
    + Παρέα.

    - Πρέπει να καταδικαστεί το άρθρο αυτό ως προβοκατόρικο ή λαγός ξένων συμφερόντων: προμοτάρει την απορρόφηση της Ελλάδος από ένα σύνολο άλλων, προφανώς κατά τον άρθρογράφο "επιτυχημένων κρατών"
    + «αποτυχημένο κράτος» προς απορρόφηση στην ΕΕ θέλετε ή ένα κράτος που θα ανήκει σε ένα σύνολο κρατών που θα λειτουργήσουν ως στρατηγικοί κρίκοι της γεωπολιτικής σταθερότητος; Και τα δύο μαζί (απορρόφηση και γεωπολιτική σταθερότητα) δεν μπορούν να συνυπάρξουν.


    Συμπεράσματα:
    1. Όταν προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, εστιαζόμαστε στον στόχο, όχι στο κάθε επιμέρους που μπορεί ο καθένας να έχει στο μυαλό του ως αναγκαία υποσυνθήκη.
    2. Όπως διαπιστώθηκε και με το δημοψήφισμα, όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή το ερώτημα είναι "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ή κυανόκρανοι στους δρόμους;" και όλοι επιλέγουν το πρώτο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η δεύτερη επιλογή, τα υπόλοιπα επί τούτου είναι ανοησίες.
    3. Με οριακές αλλαγές και ψευτομαγκιές σε δήθεν διαπραγματεύσεις δεν αλλάζει κάτι σημαντικό, απλά διασφαλίζεται η συνέχιση του ίδιου σχεδίου.
    4. Όποιος στηρίζει εθνομηδενιστικό σχέδιο δεν μπορεί ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ να ισχυριστεί ότι είναι πατριώτης γιατί "αναγκάστηκε, για λίγο, μέχρι να πάνε καλύτερα τα πράγματα, να έρθει η ανάπτυξη, κτλ". Σε πρόγραμμα επιβολής οικονομικής ατροφίας δεν μπορεί ΠΟΤΕ να μεγενθύνεις το ΑΕΠ ή το διαθέσιμο εισόδημα. Είναι μαθηματικώς αδύνατο.
    5. Δεν υπάρχει πλέον "δεν ξέρω τί διαφορετικό να κάνω ή τί άλλο να στηρίξω". Ο καθένας το λιθαράκι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]