Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμφωνία συνεργασίας Erdogan - Γκρίζων Λύκων για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό


Σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας, οι οποίες επιφυλάσσουν αντίκτυπο για την τουρκική εξωτερική πολιτική, διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η κυβέρνηση του Binali Yıldırım έρχονται σε συμφωνία με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Πηγή από το εσωτερικό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ενημέρωνε το βράδυ της Κυριακής την Καθημερινή ότι η τελική συμφωνία Προεδρικού Μεγάρου-Γκρίζων Λύκων, αν και εφόσον έρθει κατά τις επόμενες εβδομάδες, θα αφορά εκτός από το εσωτερικό πολιτικό πεδίο και την τουρκική εξωτερική πολιτική.

«Στο παρελθόν, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ έπραξαν ορισμένα σημαντικά λάθη», τονίζει στην Καθημερινή, πηγή που διατηρεί συνεργασία με την ηγεσία του ΜΗΡ.

Η ίδια πηγή προσθέτει τα εξής: «Στο Κουρδικό Ζήτημα, το ΑΚΡ έφτασε στο σημείο να διαπραγματεύεται με τους τρομοκράτες. Στο ζήτημα του Gulen, το ΑΚΡ γύρισε την πλάτη του στον ένδοξο τουρκικό στρατό και αναζήτησε την συνεργασία των τρομοκρατών που λαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές από την CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού. Δόξα τον Αλλάχ αυτά τα λάθη ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ο Πρόεδρος της χώρας και το κυβερνών κόμμα έχει κατανοήσει την σοβαρότητα της όλης κατάστασης. Το σοκ της 15ης Ιουλίου βοήθησε την κυβέρνηση να κατανοήσει τις πραγματικότητες και να εστιάσει στην χάραξη μιας εθνικής πολιτικής γραμμής σε διάφορα μέτωπα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η νέα συνεργασία του εθνικιστικού κινήματος με το τουρκικό Προεδρικό έχει ως σημείο έναρξης την αλλαγή των πολιτικών και των επιλογών της κυβέρνησης μετά την νύχτα της 15ης Ιουλίου. Στο εσωτερικό πεδίο, η τουρκική κυβέρνηση στη νέα περίοδο αναζητά την υποστήριξη των εθνικιστών για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να αναδιοργανώσει το τουρκικό κράτος. Η ίδια πηγή τονίζει το εξής: «Το νέο προεδρικό σύστημα της Τουρκίας θα έχει τουρκικό χαρακτήρα. Θα διατηρεί τον ενιαίο χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Θα θέτει τέλος στις αναζητήσεις για αυτονόμηση εκ μέρους των τρομοκρατών».

Ο αντίκτυπος στην εξωτερική πολιτική

Η νέα προσέγγιση Erdogan-Γκρίζων Λύκων συμπεριλαμβάνει και την εξωτερική πολιτική.

Πηγή που στο παρελθόν άνηκε στο κατεστημένο ασφάλειας της Τουρκίας τονίζει: «Στο Κυπριακό, στα ελληνοκυπριακά, στο ζήτημα της δήθεν Αρμενικής Γενοκτονίας και στις κρίσεις της Συρίας και του Ιράκ, αυτό που επισημαίνει ο Πρόεδρός μας κ. Erdogan είναι ξεκάθαρο. Ο Πρόεδρος υπόσχεται την αυστηρή τήρηση «εθνικής γραμμής», η οποία θα περιορίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις σε Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο».

Σύμφωνα με την πηγή, η νέα επιλογή του κ. Erdogan δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σημάδι αδιαλλαξίας. Αντιθέτως, μέσα από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των «Τούρκων» σε Ιράκ, Συρία, Κύπρο και Δυτική Θράκη, η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο την γνωστή ρήση του Mustafa Kemal Ataturk, «ειρήνη στην πατρίδα ειρήνη στον κόσμο» και υπενθυμίζει στους γείτονες ότι η επίλυση των προβλημάτων είναι εφικτή αρκεί η άλλη πλευρά να λάβει επιτέλους υπόψη της τις ευαισθησίες της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι επιβεβαιώνουν

Εν τω μεταξύ, τα όσα ισχυρίζονται οι Γκρίζοι Λύκοι και οι κύκλοι του ΜΗΡ επιβεβαιώνονται και από κουρδικές πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά και με μεγάλο προβληματισμό τους νέους ελιγμούς της Άγκυρας στο Κουρδικό Ζήτημα.

Κουρδική πηγή που έχει λάβει μέρος στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις της κουρδικής πλευράς με την τουρκική κυβέρνηση, διευκρινίζει στην Καθημερινή ότι τα ανώτατα κλιμάκια του κουρδικού κινήματος διαθέτουν πληροφορίες που δείχνουν ότι σε κρίσιμα «εθνικά ζητήματα», το Προεδρικό Μέγαρο έχει δώσει σημαντικές υποσχέσεις στο ΜΗΡ.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]