Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία θα δίνει πολιτικό άσυλο σε όσους διώκονται από τον Erdogan!


Αυστηρή προειδοποίηση των Βρυξελλών στον Ερντογάν 
Καταρρέει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου 

«Όλα τα κριτικά πνεύματα στην Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αλληλέγγυα μαζί τους. Η Γερμανία είναι ανοικτή σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους. Μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Αυτό ισχύει ρητά, όχι μόνο για δημοσιογράφους», τόνισε ο Michael Roth, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt.

Ο Roth υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτό που συμβαίνει αυτόν τον καιρό στην Τουρκία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την αντίληψη την οποία έχει η γερμανική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός είπε επίσης ότι η αναμενόμενη, σήμερα Τετάρτη, έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι αρνητική. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει έναν πολύ νηφάλιο, πολύ σαφή και πολύ κριτικό απολογισμό του τι δεν προχωρά καλά στην Τουρκία ή τι δεν λειτουργεί καθόλου. Και είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά» όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.

Εν τούτοις, ο Michael Roth τάχθηκε κατά της διακοπής των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία διότι «έτσι θα άφηνε μόνους τούς Τούρκους, οι οποίο είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση».

Αυστηρή προειδοποίηση Βρυξελλών προς την Άγκυρα

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία ζητώντας από την Αγκυρα «να επιστρέψει σε μία αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία, να προστατεύσει τη δημοκρατία, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη της επαναδιατυπώνουν την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την Τουρκία να αναλάβει κατ΄αναλογίαν δράση, καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη, επίσης κατ΄εφαρμογήν των δεσμεύσεών της ως υποψήφιας προς ένταξιν χώρας (στην ΕΕ)», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να αξιολογούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Δραματική υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Αν στην περίπτωση της Βρετανίας η αντιπολίτευση σε ένα «σκληρό» Brexit είναι η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας με το δολάριο, στην περίπτωση της Τουρκίας η αντιπολίτευση στον ολοένα και πιο αυταρχικό Ερντογάν είναι η ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό νόμισμα. Χθες η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ενώ το κόστος δανεισμού του τουρκικού Δημοσίου είναι πλέον το υψηλότερο από κάθε άλλης αναπτυσσόμενης χώρας (εκτός Λατινικής Αμερικής).

Βέβαια δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι επενδυτές απεχθάνονται τα αυταρχικά καθεστώτα και γι’ αυτό παίρνουν αποστάσεις από τουρκικά περιουσιακά στοιχεία. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την περασμένη Παρασκευή την ηγεσία και τους 11 βουλευτές του αριστερού κουρδικού κόμματος HDP, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχαν συλλάβει πολλά ηγετικά στελέχη της ιστορικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ». Υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν τους επενδυτές: από την επερχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού τον Δεκέμβριο μέχρι τον υψηλό πληθωρισμό στην Τουρκία και την επιδείνωση των σχέσεων Αγκυρας-Βρυξελλών.

Η κατάσταση στην Τουρκία «θα επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς πλήττεται η δημοκρατία στη χώρα», λέει στο Bloomberg ο κ. Κρίστιαν Μάτζιο, επικεφαλής αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities στο Λονδίνο. «Οι επενδυτές επενδύουν σε καθεστώτα που ήδη ήταν αυταρχικά, όχι σε αυτά που ξαφνικά απορρίπτουν τη δημοκρατία», λέει. Η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει κατά 1,5% έναντι του δολαρίου την περασμένη Παρασκευή, ενώ χθες υποχώρησε ακόμη περισσότερο κατά 0,60%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 3,1764 λίρες ανά δολάριο. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά πέντε μονάδες βάσης στο 10,25%, από 8,85% την παραμονή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Δεν είναι μόνον η διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών από τον κ. Ερντογάν που προβληματίζει τους επενδυτές. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ πλέον είναι εμφανές ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις για χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Η αναταραχή του καλοκαιριού έχει πλήξει καίρια τον τουρκικό τουρισμό και έχει αναγκάσει την Αγκυρα να μειώσει πολύ την πρόβλεψή της για ανάπτυξη. Παράλληλα, η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισροή ξένων κεφαλαίων, ώστε να χρηματοδοτεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, και η επερχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε κάλλιστα να κατευθύνει ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια προς τις ΗΠΑ.



ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]