Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΕΕ διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους με την Τουρκία μέχρι... νεωτέρας


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποφάσισαν κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες να αφήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, παρά την όξυνση της ρητορικής των τελευταίων ημερών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να καταρρεύσει η Συμφωνία για το Προσφυγικό, αλλά και η ίδια η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Η επιθετική ρητορική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος ακόμη και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, έχει ενοχλήσει σφόδρα αρκετά κράτη – μέλη, τα οποία επικρίνουν την, πέραν της αναλογικότητας, εκστρατεία του για την εξάρθρωση του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν ακόμη και με αμφιλεγόμενες διώξεις δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και πολιτικών του αντιπάλων.

Ήδη, η Αυστρία, η οποία προσεχώς οδεύει στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές υπό το φάσμα επικράτησης της Ακροδεξιάς, τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας. «Πιστεύω ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ» δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. Ωστόσο, η θέση αυτή δεν εκφράζει όχι μόνο τις Βρυξέλλες (σσ. η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι επιδιώκει να επιτύχει μία δύσκολη ισορροπία με την Άγκυρα), αλλά και τα μεγάλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η, προς το παρόν παραμένουσα στους «28», Βρετανία εκτιμούν ότι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επιφέρει περισσότερο κόστος παρά όφελος στην ΕΕ. Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τις πρακτικές της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κινήθηκε στη γραμμή της διατήρησης ανοικτών διαύλων με την Άγκυρα. Στιις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην «ανάγκη η ΕΕ να μιλάει με τρόπο που να γίνεται κατανοητός από την Τουρκία και να μην γεννάει αρνητικά λανθασμένα αισθήματα ότι δεν θέλουμε να έχουμε σχέση μαζί της. Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «υπογράμμισα την ανάγκη να επιμένουμε στο ότι οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στους διεθνείς κανόνες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μεταξύ αυτών, βέβαια, περιλαμβάνεται και ο σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες και στα ίδια τα σύνορα που υπάρχουν στην Ευρώπη».

Την ίδια δε στιγμή, η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας συνεχίζεται. Ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να απαντήσει στις προηγούμενες σκληρές δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (σσ. το όνομά του ακούγεται ως διαδόχου του Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε περίπτωση που ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μεταπηδήσει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας) για πιθανή επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

«Λες ότι θα σταματήσεις τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Λοιπόν, έχεις αργήσει. Πρέπει να αποφασίσεις άμεσα. Και ως Πρόεδρος σου διαμηνύω ότι θα κάνω υπομονή έως το τέλος του έτους. Μετά θα ρωτήσουμε το Έθνος για αυτό το ζήτημα» είπε ο κ. Ερντογάν, «φωτογραφίζοντας» προσφυγή σε δημοψήφισμα. Ο τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αν η Εθνοσυνέλευση αποφάσιζε για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ο ίδιος θα επικύρωνε τον σχετικό νόμο, ενώ πρόσθεσε ότι και αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα ενός δημοψηφίσματος.

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Πηγή "Το Βήμα"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]