Σε πρωτοφανή πολιτική κρίση εισέρχεται η Βουλγαρία
Στην περίπτωση της Βουλγαρίας οι δημοσκοπήσεις επέτυχαν στις προβλέψεις τους και ο φιλορώσος Ρούμεν Ράντεφ εξελέγη στην Προεδρία της χώρας
Ο χαρακτηρισμός "πρωτοφανής" δεν αποδίδεται μόνο στο γεγονός της εκλογής ενός φιλορώσου στην Προεδρία της χώρας μετά από πολλά χρόνια φιλοαμερικανικού προσανατολισμού, αλλά και ότι δημιουργούνται και εσωτερικά συνταγματικά προβλήματα.
Κατ’ αρχάς, στην περίπτωση της Βουλγαρίας οι δημοσκοπήσεις επέτυχαν στις προβλέψεις τους και ο φιλορώσος Ρούμεν Ράντεφ, υποψήφιος της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, όχι μόνον εξελέγη, αλλά είχε και διαφορά περίπου 22 μονάδων από την κυβερνητική υποψηφία, Τσέτσκα Τσάτσεβα, γεγονός που υποχρέωσε τον Μπ. Μπορίσοφ να υποβάλει την παραίτησή της κυβέρνησης του.
Έχουμε επομένως μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική, της οποίας η πορεία θα εξαρτηθεί βεβαίως από την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει ο νέος Πρόεδρος να επιβάλλει και τις δικές του θέσεις. Το τραγικοκωμικό της υπόθεσης είναι, ότι δυο μέρες προ των εκλογών, προκειμένου η υποψήφια του Μπορίσοφ να μετριάσει τις φιλοαμερικανικές τάσεις του κόμματός της, και να προσεταιριστεί φιλορώσους ψηφοφόρους, ο υπουργός Άμυνας υπέγραψε συμφωνία με τους Ρώσους για αγορά κινητήρων στα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα, κάτι που επί διετία αρνείτο, παρά τις πιέσεις από αντιπολίτευση και στρατό. Δεν συγκίνησε το εκλογικό σώμα, και έμεινε… η παραγγελία.
Το πώς θα πολιτευθεί ο πρόεδρος, θα το δείξει η πορεία. Πάντως, το υπάρχον προηγούμενο στην Σερβία δεν μπορεί να το μιμηθεί η Βουλγαρία. Ο πρόεδρος της Σερβίας Νίκολιτς, κάνει δηλώσεις υπέρ της Ρωσίας και επισκέπτεται την Μόσχα, και ο πρωθυπουργός Α. Βούτσιτς παλεύει να εντάξει την Σερβία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πατώντας σε δύο βάρκες η Σερβία, είναι προφανές ότι υφίσταται αφόρητες πιέσεις και από τις δύο πλευρές, να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Όσο διατηρεί την επαμφοτερίζουσα στάση της, θα της ζητούν όλο και περισσότερα οι "μνηστήρες", με τη Ε.Ε. να απαιτεί την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους.
Κοντά σ’ αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται και στη Βουλγαρία, ανεφύει και συνταγματικό ζήτημα. Σύμφωνα με άρθρο-ανάλυση της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, η πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την παραίτηση της κυβέρνησης είναι ασυνήθιστη, λόγω του γεγονότος ότι κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της θητείας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, ενώ αφετέρου ο καθορισμός πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών γίνεται με την ίδια πράξη με την οποία διαλύεται η Βουλή.
Με παραιτηθείσα δηλαδή την κυβέρνηση, δεν γίνεται να προκηρυχθούν εκλογές, επειδή δεν μπορεί ο Πρόεδρος να διαλύσει τη Βουλή. Πιθανόν, ο πρόεδρος θα πρέπει να συμβουλευτεί με το Συνταγματικό Δικαστήριο για το πώς πρέπει να ενεργήσει. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, η Βουλγαρία θα πάει σε πρόωρες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, διορισμένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς η Βουλή να διαλύεται.
Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, επειδή, υπάρχει το ενδεχόμενο, πριν φύγουν στα τέλη Ιανουαρίου οι βουλευτές, θα μετατρέψουν σε νόμο τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την καθιέρωση πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος και υποχρεωτικής συμμετοχής στις εκλογές, και για τη μείωση των κομματικών επιχορηγήσεων. Ορισμένοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση σαν πολιτική κρίση, άλλοι μόνο σαν πρωτοφανή.
Φαίνεται δε, πως ούτε ο Μπορίσοφ θα αποσύρει την παραίτησή του, επειδή τον πτέραρχο Ράντεφ ψήφισαν και οπαδοί του Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ, που είναι εταίρος του GERB (του κόμματος του Μπορίσοφ) στον κυβερνώντα συνασπισμό, επίσης και οπαδοί του Πατριωτικού Μετώπου, που υποστηρίζει κι αυτό την κυβέρνηση, αλλά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ψήφισαν τον Ράντεφ και μέλη του ίδιου του κόμματος GERB. Αποδεικνύεται ότι η φιλορωσική τάση διαχέεται σε όλο του πολιτικό φάσμα, με το τουρκικό κόμμα να εξαρτά την στάση του, αναλόγως των σχέσεων Πούτιν - Ερντογάν.
Επομένως, στην κατάσταση αυτή οι πρόωρες εκλογές φαίνονται αναπόφευκτες, θα εξαρτηθεί δε τούτο σε μεγάλο βαθμό κατά τις προσεχείς μέρες με τις διαβουλεύσεις του νυν Προέδρου Πλέβνελιεφ με τις βασικές πολιτικές δυνάμεις. Περιττό να σημειώσω, πως ό,τι συμβαίνει στην γειτονιά, επηρεάζει σημαντικά και την δική μας χώρα.
Μακεδών
Πηγή Voria
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...