Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Robert Fisk: “Το ISIS από Ιράκ θα πάει Συρία. Και μετά;”


Κάτι “προφήτευαν” με νόημα δύο Τούρκοι, στο προηγούμενο άρθρο αυτής της στήλης. Ο βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής και δημοσιογράφος Robert Fisk, διαθέτοντας τις δικές του πηγές στον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, παραθέτει αποκλειστικές πληροφορίες που συντείνουν στην ίδια εξέλιξη, επισημαίνοντας:
«Μόλις πέσει η Μοσούλη, δεν αποκλείεται ολόκληρο το στράτευμα του χαλιφάτου του ISIS να κατευθυνθεί εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ και των συμμάχων της, μια εξέλιξη που θα γίνει δεκτή με περισσή χαρά και ευχαρίστηση από την Ουάσιγκτον».
Το θέμα, όμως, είναι τι έκβαση θα έχει και αυτό το σχέδιο των Αμερικανών, που εδώ και χρόνια βαλτώνουν από τον ένα πόλεμο στον άλλο...

Γράφει ο Robert Fisk για την εφημερίδα The Independent
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Ο Συριακός Στρατός, μαζί με την Χεζμπολλάχ και τους Ιρανούς συμμάχους της Δαμασκού, προετοιμάζονται για μια μαζική εισβολή χιλιάδων τρομοκρατών του ISIS, που θα τραπούν σε φυγή και θα εγκαταλείψουν το Ιράκ με την πτώση της Μοσούλης. Ορισμένοι Σύριοι στρατιωτικοί υποψιάζονται, ότι ο πραγματικός σκοπός πίσω από το προβεβλημένο από τα ΜΜΕ αμερικανικό σχέδιο “απελευθέρωσης” της ιρακινής πόλης είναι να κατακλυστεί η Συρία από τις ορδές τρομοκρατών του ISIS, που θα εγκαταλείψουν την ιρακινή πρωτεύουσα του χαλιφάτου τους για να εγκατασταθούν στην “συμπρωτεύουσά” τους, την Ράκα της Συρίας.

Εδώ και εβδομάδες, τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που συχνά επικαλούνται τα μέσα αυτά, προβλέπουν ότι το ISIS ή θα δώσει μια μάχη μέχρις εσχάτων σε στιλ Στάλινγκραντ μέσα στη Μοσούλη ή θα υποστεί μια γρήγορη ήττα, μετά από την οποία θα επακολουθήσουν διαθρησκευτικές μάχες μεταξύ ιρακινών φυλών για την πόλη. Ο δε ΟΗΕ προειδοποιεί για μαζικά ρεύματα εξόδου προσφύγων, συνεχούς ροής, από την πολιορκημένη πόλη. Ωστόσο, οι Σύριοι, αφού έγιναν μάρτυρες της αιφνίδιας κατάρρευσης και εκκένωσης της Παλμύρας, όταν ο στρατός τους απελευθέρωσε αυτή την αρχαία συριακή πόλη στις αρχές αυτής της χρονιάς, υποψιάζονται ότι το ISIS απλά θα εγκαταλείψει τη Μοσούλη και θα προσπαθήσει να φτάσει με ασφάλεια στις περιοχές της Συρίας που εξακολουθεί να ελέγχει.

Ήδη, στις μυστικές υπηρεσίες του Συριακού Στρατού έχουν φθάσει ανησυχητικές αναφορές από πόλεις και χωριά νότια της Χάσακα (χάρτης), μιας πόλης στο βόρειο τμήμα της χώρας, που τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Συριακού Στρατού και των Κούρδων. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, το ISIS έχει ζητήσει να γίνουν νέες  παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μισθοφόροι του, που θα εισρεύσουν εκεί από τη Μοσούλη. Με άλλα λόγια, μόλις πέσει η Μοσούλη, δεν αποκλείεται ολόκληρο το στράτευμα του χαλιφάτου του ISIS να κατευθυνθεί εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ και των συμμάχων της, μια εξέλιξη που θα γίνει δεκτή με περισσή χαρά και ευχαρίστηση από την Ουάσιγκτον. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι όταν η ιρακινή πόλη Φαλούτζα απελευθερώθηκε από τον Ιρακινό Στρατό και κάποιες παραστρατιωτικές δυνάμεις πριν από λίγους μήνες, πολλοί μισθοφόροι του ISIS έφυγαν αμέσως από εκεί για τη Συρία.


Ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλλα, ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ που έστειλε χιλιάδες άνδρες του να πολέμησουν μέχρις εσχάτων (και σκοτώθηκαν πολλοί) στον αγώνα κατά του ISIS και του Τζαμπάτ-αλ-Νούσρα στη Συρία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε ομιλία του στις εκδηλώσεις μνήμης της ιερής για τους Σιίτες “ημέρας της Ασούρα”, ότι “οι Αμερικανοί σκοπεύουν να επαναλάβουν το σχέδιο της Φαλούτζα, το οποίο άνοιξε δρόμο στο ISIS, διευκολύνοντάς το ώστε να δραπετεύσει προς την ανατολική Συρία” και προειδοποίησε ότι “το ίδιο δόλιο σχέδιο μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί στη Μοσούλη”. Με άλλα λόγια, μια ήττα του ISIS στη Μοσούλη θα ενθαρρύνει τους τρομοκράτες να κατευθυνθούν δυτικά και να επιχειρήσουν να νικήσουν τον στρατό του Άσαντ στη Συρία.
 
Αυτές οι υποψίες έχουν μάλλον ενισχυθεί, μετά από μια σειρά δηλώσεων από Αμερικανούς στρατηγούς και στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Ο νεοδιορισθείς διοικητής των ΗΠΑ στην περιοχή, υποστράτηγος Στήβεν Τάουνσεντ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της αποκαλούμενης από τις ΗΠΑ “Επιχείρησης Εγγενούς Επίλυσης” (sic),  δήλωσε αλαζονικά ότι “όχι μόνο η Μοσούλη, αλλά και η συριακή πόλη Ράκα θα καταληφθεί υπό την εποπτεία μου”.

Αλλά ποιοι ακριβώς λογαριάζει ο υποστράτηγος ότι θα καταλάβουν την Ράκα; Ο Συριακός Στρατός, μετά από μια προσπάθειά του στις αρχές του 2016, η οποία εγκαταλείφθηκε για πολιτικούς και όχι στρατιωτικούς λόγους, δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά του να συνεχίσει την αγώνα του μέχρι να ανακαταλάβει αυτή την στρατηγικής σημασίας πόλη, από τη βάση του πάνω στον ελεγχόμενο από τον στρατό αυτοκινητόδρομο δυτικά της πόλης, που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι. Η Ρωσία προφανώς προτίμησε να επικεντρώσει την δύναμη πυρός της στον αγώνα εναντίον άλλων τρομοκρατικών ομάδων, και ειδικά εναντίον της Αλ-Νούσρα / Αλ-Κάιντα, την οποία τόσο η Μόσχα, όσο και η Δαμασκός θεωρούν σήμερα πολύ πιο επικίνδυνη από το ISIS.

Και οι δύο σύμμαχοι έχουν παρατηρήσει πως οι τρομοκράτες της Αλ-Νούσρα – η οποία άλλαξε το όνομά της σε Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ («Μέτωπο στήριξης προς τον λαό της Ανατολής»), με την ελπίδα της απόδρασης από τις ρίζες της Αλ-Κάιντα – χαρακτηρίζονται όλο και συχνότερα ως “αντάρτες” από Δυτικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, ενώ το ίδιο ισχύει για πολλές άλλες ομάδες πληρωμένων τρομοκρατών που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ. Ένας Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, με δηλώσεις του τον περασμένο μήνα, εξέφρασε ευθέως την ανησυχία του (!), ότι οι ιρακινές σιιτικές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU) ίσως κατορθώσουν να ανακαταλάβουν την πόλη Ταλ Αφάρ στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, με σκοπό να παγιδεύσουν τους μισθοφόρους του ISIS στο εσωτερικό του Ιράκ, με αποτέλεσμα να εμποδιστεί η μαζική έξοδος των τρομοκρατών και η μετάβασή τους στη Συρία. Και όμως το ISIS φέρεται ότι έχει ήδη εγκαταλείψει το Ταλ Αφάρ εδώ και αρκετές ημέρες. Ο κάθε ευφυής αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματά του.


Το αμερικανικό διαδικτυακό περιοδικό Military Times (το οποίο, όπως λέγεται, πρόσκειται στο Πεντάγωνο) υποστήριξε ότι ο προαναφερθείς υποστράτηγος Στήβεν Τάουνσεντ, διοικητής μιας δύναμης 5.000 Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος τόσο του Ιράκ όσο και της βορειοανατολικής Συρίας, “πρέπει να διώξει το ISIS και να το αναγκάσει να μετακινηθεί προς τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ έχουν ελάχιστους συμμάχους στο έδαφος”. Και λίγα μας είπε το αμερικανικό περιοδικό. Ο ίδιος ο Τάουνσεντ μιλάει για “ένα μακρύ, δύσκολο αγώνα για τη Μοσούλη”, ενώ έχει επίσης κάνει λόγο για μια “πολιορκία” της Μοσούλης.

Αυτές είναι οι ολέθριες προβλέψεις κάποιων που θεωρούν, ότι ο λαός της Συρίας δεν πιστεύει πια στον δικό του στρατό, αυτόν τον ίδιο στρατό που μετράει 65.000 νεκρούς σε έναν αγώνα που διαρκεί ήδη πέντε χρόνια και βομβαρδίστηκε από τους Αμερικανούς στο Ντέιρ αλ-Ζορ με κόστος τουλάχιστον 60 νεκρούς (η Ουάσιγκτον αρκέστηκε στο να δηλώσει  ότι ήταν απλώς ένα λάθος) και τώρα ετοιμάζεται να αμφισβητήσει την τεράστια εισροή των τρομοκρατών του ISIS, που πιθανότατα θα διασχίσουν τα σύνορα μετά την κατάρρευση της Μοσούλης.

Ο ίδιος ο Νασράλλα έκανε μια ενδιαφέρουσα νύξη ακριβώς για αυτό στην ομιλία του. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι, εάν οι δυνάμεις του ISIS δεν ηττηθούν από τους ίδιους τους Ιρακινούς στη Μοσούλη, τότε οι Ιρακινοί – εννούσε προφανώς τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), δηλαδή τις πολιτοφυλακές των Ιρακινών Σιιτών που αποτελούν μία από τις αιχμές του κυβερνητικού στρατού – θα υποχρεωθούν να κινηθούν προς την ανατολική Συρία, προκειμένου να καταπολεμήσουν την τρομοκρατική ομάδα”. [Βλέπε το 2ο σημείο της ανάλυσης των Τούρκων δημοσιογράφων.]

Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την πιθανότητα ότι τα συριακά στρατεύματα και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους ίσως να κληθούν να αντιμετωπίσουν την ίδια αυτή ομάδα, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι προσπαθούν να ολοκληρώσουν την ανακατάληψη του Ανατολικού Χαλεπιού, διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή τους, πριν από την πτώση της Μοσούλης.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον Ιρακινό Στρατό είναι σε εξέλιξη. Δείτε αποκλειστικά πλάνα του “War Diary Project” από τις κινητοποιήσεις των σιιτικών Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), που θα πολεμήσουν στο πλευρό των Ιρακινών στην επικείμενη μάχη της Μοσούλης:


Δείτε την διάλεξη του Robert Fisk με τίτλο “Η ζωή μετά το ISIS (ενεργοποιώντας τους υπότιτλους):




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]