Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μάχη για τη Μοσούλη με επικίνδυνο ρυθμιστή την Τουρκία


Η συμμετοχή στην επιχείρηση κάποιων απρόθυμων συμμάχων, και ιδιαίτερα της απρόσκλητης και πανταχού παρούσας Τουρκίας, θα περιπλέξει τις εξελίξεις. Σιγή ιχθύος από τo "ωοειδές γραφείο"...

Ανάλυση: South Front Foreign Policy Diary 
Και μια παρένθεση για ένα άρθρο από την τουρκική ιστοσελίδα Actualite News
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Στα μέσα Οκτωβρίου, το πυροβολικό των ΗΠΑ και οι εναέριες δυνάμεις του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού κατάφεραν μαζικά πλήγματα σε στόχους του ISIS μέσα και έξω από την πόλη της Μοσούλης, σηματοδοτώντας έτσι την ουσιαστική έναρξη μιας πολυαναμενόμενης επιχείρησης για την απελευθέρωση το τελευταίου σημαντικού προπύργιου του ISIS στο Ιράκ.

Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν ο Ιρακινός Στρατός, οι ημιαυτόνομες, κυρίως σιιτικές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), το κουρδικό Πεσμεργκά, μερικές ομάδες φιλοκυβερνητικών σουνιτών μαχητών και οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Συνολικά, στην επιχείρηση θα δώσουν το παρών περίπου 40.000 μαχητές, πάνω από 130 όπλα πυροβολικού και μερικές εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα. Πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα (drones), που ανήκουν στον συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία, καθώς και οι μονάδες πυροβολικού των ΗΠΑ θα παρέχουν στήριξη στις κύριες δυνάμεις.


Μία τόσο ετερόκλητη και “αποσπασματική” δύναμη εδάφους εναντίον του ISIS δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Το βέβαιο είναι, ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να αποκομίσουν πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά οφέλη από την επιχείρηση και να αποφύγουν, όσο περισσότερο δυνατό, σημαντικές απώλειες.

Ενδεχομένως, οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), οι αποκαλούμενες "πολιτοφυλακές τω Σιιτών", αποτελούν την πιο δραστήρια δύναμη για την καταπολέμηση της ISIS στις σύγχρονες συνθήκες. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η δύναμη χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως “φιλοϊρανική”. Επομένως, δεν θεωρούμε πιθανό ότι η δύναμη αυτή θα λάβει σημαντική υποστήριξη από τους "συμμάχους" στις χερσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, δεν έχει προκύψει καμία πληροφορία σχετικά με το εάν ή όχι έχουν επιτευχθεί διαπραγματεύσεις με τις τοπικές σουνιτικές φυλές από τη Μοσούλη, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της πόλης. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, οι ιρακινές δυνάμεις και οι υποστηρικτές τους θα αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση από τους 10.000 περίπου τρομοκράτες του ISIS, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στην πόλη.


Η πιθανότητα μιας άμεσης συμμετοχής στην επιχείρηση των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων, που έχουν αναπτυχθεί βορειοδυτικά της Μοσούλης, παραμένει ασαφής. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να λάβει μέρος στην επιχείρηση. Ωστόσο, στην κίνηση αυτή αντιτίθεται σθεναρά το Ιράκ. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, με δήλωσή του, έχει υπογραμμίσει ότι η Τουρκία, έχοντας προβεί σε μια σειρά από παράνομες ενέργειες στη χώρα, κινδυνεύει να ενεργοποιήσει ένα περιφερειακό πόλεμο. Η κυβέρνησή του έχει απαιτήσει από την Άγκυρα να αποσύρει τις στρατιωτικές της μονάδες από το ιρακινό έδαφος και ζήτησε να συγκληθεί επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τις απαιτήσεις της ιρακινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, η Άγκυρα διατηρεί έναν απίστευτο αριθμό (18!) στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ. Η ύπαρξη αυτών των εγκαταστάσεων δεν έχει εγκριθεί από το ιρακινό κοινοβούλιο, ενώ η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα να κάνει τις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες ευκαιρίες που θα επέτρεπαν την ύπαρξή τους σε ιρακινό έδαφος. Το ιρακινό κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα αποκαλέσει το τουρκικό στρατιωτικό άγημα “δύναμη κατοχής”.

H Κατάιμπ Χεζμπολάχ, η οποία αποτελεί μέρος των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), έχει καταγγείλει το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κοντά στη Μοσούλη από την έναρξη των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της επαρχίας Ανμπάρ από το ISIS. Στόχος της Άγκυρας, σύμφωνα με εκπροσώπους της ομάδας Κατα'ιμπ Χεζμπολάχ, είναι να αναγκάσει τις δυνάμεις PMU και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να μετακινηθούν από συγκεκριμένες θέσεις στην Ανμπάρ και τη Μοσούλη, προκειμένου να περιπλέξει προς όφελός της την επιχείρηση εναντίον του ISIS.

(Παρένθεση ιστολογίου:

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σε άρθρο της τουρκικής ιστοσελίδας Actualite News σχετικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, με τον απίστευτο τίτλο “Η Τουρκία εκφράζει τις επιφυλάξεις της στις ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Μοσούλη”, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι Emin Avundukluoğlu και Satuk Buğra Kutlugün παραθέτουν γράφημα με χάρτη της περιοχής…


και επισημαίνουν τα εξής:

1. Εάν αφεθεί η πόλη των Τουρκμένων Ταλ Αφάρ στον έλεγχο των σιιτικών ομάδων πολιτοφυλακής [ενν. στον έλεγχο των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU)], είναι πιθανόν να πυροδοτηθούν νέοι θρησκευτικοί πόλεμοι στην περιοχή.

2. Οι πολιτοφυλακές των Σιιτών θα ανοίξουν έναν “σεκταριστικό διάδρομο” μεταξύ  Συρίας, Ιράν και Ιράκ από το Ταλ Αφάρ.

3. Εάν αναγκαστούν οι τρομοκράτες του Daesh (ISIS) να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη, μπορεί να καταλήξουν στην Ράκα της Συρίας.

4. Το PKK είναι πιθανό να αποκτήσει τον έλεγχο των συνόρων Ιράκ-Συρίας, μαζί με τους Σιίτες πολιτοφύλακες.

5. 3.000 άτομα από τη Μοσούλη, τα οποία η Τουρκία εκπαίδευσε για να πολεμήσουν στην Μπάσικα, θα πρέπει να ενταχθούν στην επερχόμενη επιχείρηση της Μοσούλης.

Αυτά τα "προφητικά", τα οποία διατείνονται οι δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι, για δικούς τους λόγους, δεν αποκλείεται να είναι σχέδια άλλων, ισχυρότερων, και να προδιαγράφουν με προκλητικό τρόπο τις επερχόμενες εξελίξεις.)

Σε κάθε περίπτωση, η ήδη υπό εξέλιξη αντιπαράθεση και ο ανταγωνισμός μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ θα περιπλέξουν την υπόθεση της απελευθέρωσης της Μοσούλης σε μεγάλο βαθμό και θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ISIS στην περιοχή, παρ’ όλο που δεν διαφαίνεται ακόμη κάτι τέτοιο, αφού η Άγκυρα δεν έχει επιχειρήσει κάτι συγκεκριμένο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο, εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να συμμετάσχει στην επιχείρηση της Μοσούλης, αγνοώντας την θέλησή της Βαγδάτης, αυτό θα οδηγήσει σε νέα, μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση, που σίγουρα κάποιους εξυπηρετεί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]