Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα ελεεινά σχέδια του (σύγχρονου) Αττίλα


Η «Μεγάλη Ιδέα» του Τ. Ερντογάν για νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία! Η εντατικοποίηση των προκλήσεων στο Αιγαίο μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και ο φόβος για θερμό επεισόδιο στα νησιά

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου

Χτυπάει άραγε ο Ταγίπ Ερντογάν το... σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος ή έχει αποφασίσει με κάθε κόστος να ανακατέψει την τράπουλα στην περιοχή, βγάζοντας από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη δική του «Μεγάλη Ιδέα» για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Είναι όσα κάνει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς που ματαίωσαν τα όνειρά του για «απόβαση» στη Μοσούλη ή πράγματι τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο σχεδιάζει ανατροπές και αλλαγές συνόρων ως αντιστάθμισμα όσων θεωρεί ότι χάνει στη νοτιανατολική πλευρά των συνόρων του;

Ο,τι από τα δύο και να ισχύει, ο πρόεδρος της Τουρκίας (που ανακινεί πάλι την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας), μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε σε βάρος του, μοιάζει με ταύρο εν υαλοπωλείω και βγάζει τον χειρότερο εαυτό του, που παραπέμπει στους άγριους προγόνους του.

Οταν εμφανίστηκαν τα συμπτώματα της νέας «κρίσης» που στήνει ο Ερντογάν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να τα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, μιλώντας αρχικά με «κύκλους» και υποστηρίζοντας ότι ο «σουλτάνος» επιχειρεί να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του και κυρίως στους κεμαλιστές.

Απ' ό,τι φάνηκε από τις εξελίξεις, δεν επρόκειτο για περαστική... ασθένεια, αλλά για μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής της Τουρκίας που ανατρέπει σταθερές και δεδομένα. Γι' αυτό έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που πιστεύουν ότι τα «παιχνίδια» του Ερντογάν στην περιοχή θα συνεχιστούν, χωρίς κανείς να αποκλείει ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 48ωρα έχει ανεβάσει το επίπεδο των προκλήσεων τόσο με διπλή υπέρπτηση του «κατασκοπευτικού» αεροσκάφους CN-235 όσο και με τις εικονικές αερομαχίες που σημειώθηκαν έπειτα από καιρό στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν συνεχίζει να φανατίζει τα ακροατήρια της Τουρκίας μιλώντας συνεχώς για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αμφισβητώντας ευθέως τη συμφωνία, επαναφέρει σε πολεμικούς τόνους το θέμα της υφαλοκρηπίδας και απειλώντας για τα νησιά και τη Θράκη δηλώνει: «Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923 στα εδάφη μας, τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς».

Αυτή είναι η θέση του, στην οποία προστέθηκε πρόσφατα και η άποψη ότι σε έναν κόσμο όπου αλλάζουν τα πάντα «εμείς δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε». Συνεχίζοντας το παραλήρημά του, ζήτησε να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία ισχυριζόμενος ότι «από τα 2.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάννη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, οι κινήσεις του στο θέμα της Αγια-Σοφιάς με τον διορισμό ιμάμη έπειτα από 81 χρόνια δείχνουν ότι η ισλαμοποίηση είναι κεντρική επιλογή του.

Συναγερμός και διαβήματα του υπ. Εξωτερικών

Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας, μετά την αρχική περίοδο χάριτος που έδωσε στον Ερντογάν, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Ετσι, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πραγματοποιούνται, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό ενημερωτικά διαβήματα με αποδέκτες υπουργεία Εξωτερικών και ανώτερα κλιμάκια διεθνών οργανισμών.

Στις παραστάσεις εκφράζεται η ανησυχία της Ελλάδας για την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου προέδρου για τις εδαφικές διευθετήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, κυρίως ως προς τα νησιά του Αιγαίου, μέσα από το πρίσμα και της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τα συγκεκριμένα διαβήματα εστιάζονται στο γεγονός ότι η επίμαχη δήλωση Ερντογάν αποτελεί την πρώτη -και δη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- αμφισβήτηση της αξίας της Συνθήκης της Λωζάννης, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα του τότε νεοσύστατου τουρκικού κράτους.

Σε όλους τους ξένους υψηλούς αξιωματούχους επισημαίνεται η αναγκαιότητα απόλυτου σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης και η κομβική σημασία της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στις παραστάσεις τους οι Ελληνες διπλωμάτες τονίζουν ότι η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο συνιστά ευθεία παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες όχι μόνο υπονομεύουν τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.


Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]