Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανική «νάρκη» στα hot spots…

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλοπιάνει» τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για να μη… γυρίσει ξανά τη στρόφιγγα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, το Βερολίνο επιλέγει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Αθήνα.

Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μέζιερ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εγείρει θέμα επαναπροώθησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα, ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο κρατών. Το προφανές είναι πως η κίνηση αυτή έρχεται ως «απάντηση» στις πιέσεις της ακροδεξιάς, το φάντασμα της οποίας πλανάται και πάλι με την Άνγκελα Μέρκελ να γνωρίζει την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, ενώ ο πρωθυπουργός προσδοκά ότι θα καθίσει επιτέλους (σ.σ. εκκρεμεί από την εποχή διακυβέρνησης Σαμαρά) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το δημόσιο χρέος.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των φανερών ή μύχιων σκέψεων της καγκελαρίας, το γεγονός είναι ότι ο εφιάλτης του προσφυγικού-μεταναστευτικού χτυπά και πάλι την πόρτα της Ελλάδας. Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μία σειρά…

Συνθήκη του Δουβλίνου

Η δήλωση του κ. ντε Μέζιερ που ήχησε ως… καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου». Μάλιστα, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται για προσωπική άποψη αλλά για ένα σενάριο που συζητιέται στο Βερολίνο, ο… λαλίστατος υπουργός έσπευσε να προσθέσει ότι «θα πρέπει να επιδιωχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή στάση γιατί εάν κινηθεί μόνη της η γερμανική κυβέρνηση υπάρχει ο κίνδυνος τα (σ.σ. γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση».

Λίγες ώρες αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ήρθε να ρίξει νέα «βόμβα» στην Αθήνα, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μέχρι το τέλος του έτους είναι πάρα πολύ πιθανό να επανεκκινήσει η διαδικασία επιστροφής αλλοδαπών στην Ελλάδα – κατ’ εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου. «Στόχος της Κομισιόν είναι η επιστροφή της Ελλάδας στα στάνταρ του συστήματος του Δουβλίνου έως το τέλος του έτους», ανέφερε αρχικά η Νατάσα Μπερτό και πρόσθεσε ότι «επί του παρόντος εξετάζεται η αναμόρφωση του Δουβλίνου, όμως, έως ότου να μεταρρυθμιστεί το ισχύον σύστημα, η Ελλάδα, όπως οι υπόλοιπες χώρες, οφείλει να τηρεί τα στάνταρ για υποδοχή, καταγραφή και φιλοξενία των προσφύγων».

Για όσους δεν το θυμούνται, σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνο όποιος πρόσφυγας ή παράνομος μετανάστης βρεθεί χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (χορήγηση ασύλου) σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος θα πρέπει να επαναπροωθηθεί στη χώρα στην οποία εισήλθε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως δεκάδες χιλιάδες Ασιάτες και Αφρικανοί που βρήκαν τρόπο να φτάσουν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης θα πρέπει έως το τέλος του έτους να επιστρέψουν στην «πύλη εισόδου» τους στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως από το 2011 και ελέω σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η Γερμανία δεν εφαρμόζει τη συνθήκη του Δουβλίνου.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν ζορίσει για τα καλά τόσο λόγω του αριθμού των ανθρώπων που εισήλθαν στη χώρα, όσο και των πιέσεων που ασκούνται από την ακροδεξιά για αλλαγή γραμμής από την καγκελάριο.

«Βράζουν» οι χώροι φιλοξενίας

Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. για τα hot spots, τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, τα οποία ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας χαρακτήρισε στην «Α» ως «βραδυφλεγή βόμβα». Τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά έντασης έχουν πυκνώσει, ενώ ακόμη και ανεκτικές κοινωνίες που επέδειξαν τον μέγιστο ανθρωπισμό απέναντι στους βασανισμένους ανθρώπους πλέον διαμαρτύρονται έντονα για την παγίωση της κατάστασης. Πολλώ δε μάλλον όταν καταγράφεται αύξηση της παραβατικότητας τόσο εντός όσο και εκτός των χώρων αυτών. Ιδιαίτερα στη Μόρια της Λέσβου δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι μετά και την άγρια συμπλοκή των ανηλίκων είναι ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει γενικευμένη εξέγερση.

Πηγή "Η Άποψη"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και τώρα. Και ένας στραβός ακόμα το βλέπει ότι μας καταστρέφει. Αν εξεγερθούν στα hot-spots και ξεχυθούν στις πόλεις και στα χωριά σαν αγριεμένα θηρία που έληξε η καταστολή τους ακόμα κι αν δεν είναι τζιχαντιστές τι θα γίνει;Και θέλουν να μας στείλουν κι άλλους από τη Γερμανία δε μας φτάνουν αυτοί που μας έρχονται από την Τουρκία.Ωραία πυριτιδαποθήκη έχουν βρει για να αποφύγουν την έκρηξη στις δικές τους χώρες Viva Tsipras και οι 300!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]