Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν καταργεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Δύο σημερινές αποφάσεις του «σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν να σκιαγραφήσουν και να συμπληρώσουν το σκηνικό της απόλυτης παράνοιας στην οποία εισάγεται η Τουρκία, η οποία από τούδε και στο εξής θα εξουσιάζεται από μία ιδιόμορφη ψυχοπαθολογική προσωπικότητα, έναν πολιτικό που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή και που καταστρέφει οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο του προς την απόλυτη εξουσία του… χαλίφη!

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Η πρώτη σημαντικότατη απόφαση του τούρκου προέδρου αφορά στην διαταγή του που αφορά την άρση (προσωρινή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυστριακό δημοσίευμα στον ORF (αυστριακή κρατική ραδιοτηλεόραση) η Τουρκία άρει προσωρινά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προβάλλοντας την κίνηση της ηγεσίας της Γαλλίας το Νοέμβριο του 2015. Αν και η Γαλλία ήρε ένα μόνο συγκριμένο άρθρο, η Τουρκία δείχνει να αναφέρεται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και αυτό το γεγονός προδίδει μία τεραστίων διαστάσεων μεταβολή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του τουρκικού πολιτεύματος, το οποίο με ταχύτατο ρυθμό μεταβάλλεται σε μία πολιτική δικτατορία με ισχυρά ισλαμικά χαρακτηριστικά.

Με απλά λόγια ο Ερντογάν δεν γυρίζει απλά την πλάτη στην Ευρώπη, αλλά, επιπλέον, καταργεί τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ό,ποια υποχρέωσή του να τα σέβεται και να τα προστατεύει. Αρνείται, δηλαδή, την βασική και διεθνώς αναγνωρισμένη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία στέκεται εμπόδιο στο σχέδιο (που ήδη υλοποιείται) της εξόντωσης οποιουδήποτε είναι όχι μόνο πολιτικός του αντίπαλος, αλλά δεν συμφωνεί με τα όσα ο Ερντογάν αποφασίζει και διατάσσει… Ουσιαστικά ποινικοποιεί την πολιτική διαφοροποίηση, δικαίωμα αδήριτο για τον πολιτισμένο κόσμο. Δηλαδή, νομιμοποιεί την εκδίκησή του ή και την εξόντωση οποιουδήποτε ο ίδιος θεωρεί ως «πρόβλημα».

Αν μη τι άλλο, η Τουρκία θα πρέπει να αποκλειστεί άμεσα από τη διεθνή κοινότητα. Να αποκλειστεί, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά… Κι αυτό ως ένα σαφές δείγμα – μήνυμα του πολιτισμένου κόσμου τόσο προς τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και προς οποιονδήποτε αποπειραθεί να τον μιμηθεί.

Σε διαθεσιμότητα οι στρατοδίκες, κλείνουν τα στρατοδικεία

Η δεύτερη απόφαση του ισλαμιστή Ερντογάν αφορά τα τουρκικά στρατοδικεία, των οποίων η λειτουργία παύεται, επειδή το σύνολο των στρατοδικών διερευνάται από τις τουρκικές αρχές ασφάλειας για συμμετοχή στο στρατιωτικό πραξικόπημα…

Ο Ερντογάν έβαλε σε διαθεσιμότητα όλους τους στρατοδίκες της Τουρκίας. Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: Και τους πραξικοπηματίες ποιός θα τους δικάσει;
Οι έρευνες που ξεκίνησαν για να βρεθούνε αντιφρονούντες και μεταξύ των στρατοδικών θα διαρκέσουν.
Με τους συλληφθέντες, που ο Ερντογάν θέλει "γρήγορη διαδικασία για να ικανοποιήσει τον λαό", τι θα γίνει;
Ποιός θα τους δικάσει; Λαοδικείο ή μήπως ο ίδιος ο Ερντογάν;

Η Τουρκία καταρρέει και όποιοι μιλάνε για τουρκική δημοκρατία καλά θα κάνουν να καταπιούν τη γλώσσα τους. Όσοι παλι αναφέρονται στον λαό που στηρίζει τον Ερντογάν, καλά θα κάνουν να ανασκευάσουν.

Οι φανατικοί οπαδοί του Ερντογάν και φανατικοί ισλαμιστές έχουν αναλάβει την περιφρούρηση της "τάξης και ασφάλειας" υπό το πρίσμα του ισλαμιστή Ερντογάν. Μερικές χιλιάδες φανατικών και εγκληματικών στοιχείων έχουν τρομοκρατήσει τα εκατομμύρια κατοίκων της Τουρκίας, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, όπου όπως όλα δείχνουν θα μεταφερθεί η τουρκική πρωτεύουσα.

Η νέα ισλαμική Τουρκία, η χώρα του Ερντογάν, μόλις άρχισε να αναδύεται, βουτηγμένη στο αίμα και στηριζόμενη στην επιβολή του τρόμου.
Ένας ημιπαράφρων και ενδεχομένως τρομοκρατημένος Ερντογάν ηγείται μίας χώρας που βυθίζεται σε έναν άτυπο εμφύλιο και κηρύσσει τζιχάντ σε όποιον δεν συμφωνεί με τον "σουλτάνο", που έβαλε πλώρη για να γίνει χαλίφης... διαγράφοντας ακόμη και τις υποχρεώσεις του στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πόσο αφελείς ή ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε με έναν τέτοιο γείτονα;
Η λογική, η κοινή λογική, μας κραυγάζει να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα... Επειδή το χάος και ο τρόμος έχουν την ιδιότητα της ίωσης... Εξαπλώνονται. Και μάλιστα ταχύτατα...

Διεθνής Τύπος: Προς την δικτατορία οδεύει η Τουρκία

Διάχυτη η ανησυχία στον γερμανικό και διεθνή τύπο για την τροπή των εξελίξεων στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την επιβολή από χθες τα μεσάνυχτα κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard επιχειρηματολογεί γιατί η χώρα οδεύει στη δικτατορία με όλα τα ενδεχόμενα πιθανά.

Χαμένη και η ΕΕ

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διάλυση του κοινοβουλίου, κατάλυση των κρατικών εξουσιών…η Τουρκία οδεύει σε μια δικτατορία στηριζόμενη στους πειθήνιους οπαδούς του προέδρου», σημειώνει ο σχολιαστής της. Και συνεχίζει: «Η ασυνήθιστη κομματική συναίνεση, που εκφράστηκε εναντίον του πραξικοπήματος, διασπάται υπό τις εντυπώσεις του τεράστιου κύματος εκκαθαρίσεων (…) στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης. Δίκες εναντίον αντιπολιτευόμενων πολιτικών ήταν και πριν το πραξικόπημα στην ημερήσια διάταξη. Τώρα είναι θέμα χρόνου η εξουδετέρωση του κόμματος των Κούρδων».

Οι Times του Λονδίνου προβλέπουν επιδείνωση της κρίσης «εάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες επανέλθουν η θανατική ποινή, οι στημένες δίκες και καταρρεύσει το σύστημα δικαίου», όπως γράφει. «Ο Ερντογάν δεν θα γίνει καλύτερος από τους στρατιωτικούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Η γαλλική εφημερίδα La Croix προβλέπει πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος στη μεγαλύτερη εδραίωση του αυταρχικού καθεστώτος. «Αυτό το σενάριο οδηγεί ακόμη μακρύτερα από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ», παρατηρεί. «Εάν γίνει βαθύτερο το ρήγμα με τους Ευρωπαίους, οι χαμένοι θα είναι περισσότεροι του ενός. Η Τουρκία έχει διαδραματίσει αποφασιστικό, αν και διφορούμενο, ρόλο στους πολέμους στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ. Εάν σε αυτήν τη φάση η χώρα ακολουθήσει άλλο δρόμο, θα είναι δύσκολο να παραμείνει γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».

«Κατανοητή η έκτακτη ανάγκη στη Γαλλία»

Όλως περιέργως την ίδια μέρα που η Τουρκία αποφάσισε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, το ίδιο, κατά μια έννοια, έγινε και στη Γαλλία. Με αφορμή τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια η Γαλλική Εθνοσυνέλευση παρέτεινε για τέταρτη φορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Όταν διαρκεί μια τέτοια κατάσταση επί 14 μήνες δεν πρόκειται πλέον για έκτακτη κατάσταση αλλά για κανονική», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Ειδικές εξουσίες για την αστυνομία, όπως νυχτερινές έρευνες σε σπίτια χωρίς δικαστική απόφαση, θα γίνουν ο κανόνας. Το κράτος δικαίου πλήττεται δύο φορές. Πρώτον, αποδυναμώνεται ο έλεγχος άσκησης κρατικής εξουσίας και δεύτερον, η παράταση του μέτρου συμβολίζει την αποδυνάμωση ενός κράτους», σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής, που ωστόσο διατυπώνει την κατανόησή του λόγω τρομοκρατίας.

«Ο τρομοκρατικός κίνδυνος είναι τεράστιος και οι πιέσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης στην αριστερή κυβέρνηση να επιδείξει σκληρότητα επίσης μεγάλες. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος Ολάντ μπορεί να δείξει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Αλλά στην πραγματικότητα δεν φτάνει για την προστασία των Γάλλων. Το μακελειό στη Νίκαια έγινε όταν η χώρα βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]