Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν εκβιάζει τον Ομπάμα και απειλεί το ΝΑΤΟ!

Παίζει με την φωτιά ο "σουλτάνος" και αδιαφορεί  για τις δυτικές κυρώσεις γνωρίζοντας το ευαίσθητο σημείο των ΗΠΑ 
Απόλυτη πολιτική εκμετάλλευση από τον Ερντογάν 
στα αντι-αμερικανικά συναισθήματα των τούρκων πολιτών
Η γεωστρατική θέση της Τουρκίας δίνει πλεονέκτημα στα παζάρια του Ερντογάν με τις ΗΠΑ 
 
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Πολύ λίγο, έως καθόλου, ενδιαφέρεται ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το ποιος βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος (αλλά και δολοφονίας του) που έγινε πριν από 10 ημέρες στην Τουρκία. Το ζητούμενο, πάντα, για τον Ερντογάν είναι μέσα από την ό,ποια κατάσταση να θέτει ζητήματα και όρους που θα εξασφαλίζουν το προσωπικό του όφελος και θα αποκομίζουν νέα οφελήματα για να τα επιδεικνύει ως τρόπαια στους οπαδούς του.

Ο γνωστός, πλέον, Ερντογάν, έχει αποδείξει πως ανεξαρτήτως της πραγματικότητας, ο ένοχος είναι πάντα εκείνος που ο ίδιος υποδεικνύει, ακόμη και χωρίς στοιχεία. Οι δε υποδείξεις του είναι άρρηκτα συνδεδεμένες είτε με τους εχθρούς του ιδίου ή του καθεστώτος του είτε με υποχωρήσεις χωρών της Δύσης που ενισχύουν το προφίλ του ή δηλώσεις που ενισχύουν στο εσωτερικό (οπαδούς του ΑΚΡ) της Τουρκίας το καθεστώς του.

Διαχρονικά, ο τούρκος πρόεδρος αρέσκεται να ασκείται σε πολιτικά παιχνίδια με τις ΗΠΑ, γνωρίζοντας τον βασικό γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στους σχεδιασμούς και στην ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη της Τουρκίας περιοχή. Και αυτή την τακτική φαίνεται να επαναλαμβάνει και τώρα (μία δοκιμασμένη στην επιτυχία συνταγή δεν εγκαταλείπεται παρά μόνο όταν πάψει να αποδίδει) μη διστάζοντας να στραφεί ευθέως κατά των ΗΠΑ, επισείοντας την κατηγορία της αμερικανικής εμπλοκής στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Και, δεν διστάζει να απαιτεί αμερικανικές υποχωρήσεις ή και να απειλεί ακόμη και ευθέως για πλήγμα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες, αδιαφορώντας για τις διακρατικές σχέσεις με την Ευρώπη (πλην της Γερμανίας η οποία ψελλίζει διάφορα και αποδεικνύει την ιστορική σχέση στοργής της με την Τουρκία) αίροντας τη διεθνή συνθήκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για τις κατηγορίες περί βασανισμού (έως και βιασμών) των πραξικοπηματιών στρατιωτικών (όλων των βαθμίδων).

Δυστυχώς, η ανάγκη ύπαρξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟϊκό σχηματισμό, ακυρώνει και τις αμερικανικές απειλές πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για την Τουρκία να βρεθεί εκτός του ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι ένα γεγονός που αποθρασύνει τον τούρκο πρόεδρο, στραπατσάρει την ισχύ των ΗΠΑ και εμφανίζει μία πανίσχυρη Τουρκία, την ίδια στιγμή που ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα απειλεί την εσωτερική πολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια για οποιονδήποτε ζει μόνιμα ή προσωρινά εντός της τουρκικής επικράτειας. Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, έχουν συλλάβει ή έχουν θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Εκβιάζει για την παράδοση του Γκιουλέν

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον θα πληγούν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκδώσουν τον ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορούν ως εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό σε επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV. Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουάσινγκτον έχει πει πως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να παράσχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος και δικηγόροι λένε πως οποιαδήποτε διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα μετακινήσει ή και θα συλλάβει ορισμένους πρεσβευτές από τις θέσεις τους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]