Προς τα πού πάει η Τουρκία;
Ο Ερντογάν την μετέτρεψε στη χώρα του “Αλλαχού εκπμέρ”
Της Άννας Ανδρέου
Ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη
Η φράση “Αλλαχού εκμπέρ” που θα πει “Ο Θεός είναι μεγάλος” ακούγεται τις τελευταίες μέρες σε όλη την Τουρκία, προκαλώντας ρίγη στους αριστερούς και κεμαλικούς κύκλους της χώρας οι οποίοι μεν είναι εναντίον του πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά τρέμουν στην πιθανότητα το νέο κλίμα που δημιουργήθηκε να οδηγήσει την Τουρκία σε ισλαμοποίησή της.
“Το πραξικόπημα είναι πραγματικό, ναι πίσω είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν αναμφισβήτητα, αλλά το πρόβλημα τώρα είναι πως θα δημιουργηθεί μια κατάσταση πολιορκίας στην Τουρκία”, μου έλεγε ο Σεφά ο οποίος περηφανεύεται για τις αριστερές καταβολές τους. Στην Τουρκία σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πίσω από το πραξικόπημα και εγκρίνουν τα μέτρα που έλαβε η Kυβέρνηση εναντίον των γκιουλενικών, έστω και αν περιλαμβάνουν μαζικές συλλήψεις χιλιάδων στρατιωτικών και εκδιώξεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών από τη δημόσια υπηρεσία.
Αυτό, ωστόσο, που ανησυχεί την αντιπολίτευση είναι μήπως η Kυβέρνηση επεκτείνει στο τέλος τα μέτρα που λαμβάνει στο πλαίσιο της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης και στραφεί τελικά όχι μόνο εναντίον των γκιουλενιστών αλλά και εναντίον των κοσμικών που αντιπολιτεύονται το ΑΚΡ. “Θα έρθει και η σειρά μας μετά τους γκιουλενιστές, αυτό είναι το σχέδιό τους”, επιμένει ο Σεφά, ο οποίος βλέπει με καχυποψία κάθε κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης.
`Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δεν έλαβε καθαρή στάση απέναντι στην κήρυξη Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης και άφησε τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η πρότασή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μην κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εγκρίνει άμεσα όλα τα νομοσχέδια που η Κυβέρνηση θα έπαιρνε στη Βουλή ως κατεπείγοντα, διευκολύνοντας τις συλλήψεις γκιουλενιστών.
Η Κυβέρνηση, όμως, δεν φαινόταν ούτε κι εκείνη να εμπιστεύεται την αντιπολίτευση γι` αυτό και επέμεινε στην απόφασή της, περνώντας το νομοσχέδιο και εφαρμόζοντας άμεσα την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Έδωσε μάλιστα διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ακουμπήσει την αντιπολίτευση ούτε να επηρεάσει τον διαφορετικό κοσμικό τρόπο ζωής τους αναγκάζοντάς τους να προσαρμοστούν σε ένα συντηρητικό ισλαμικό τρόπο ζωής. “Η καθημερινή ζωή των πολιτών δεν θα αλλάξει, αυτά τα μέτρα στοχεύουν μόνο την κοινότητα Γκιουλέν”, διαβεβαίωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, φαίνεται να τους δίνει πίστωση χρόνου βλέποντας τον κίνδυνο που υποβόσκει σε περίπτωση που δεν εξοντωθεί άμεσα το γκιουλενικό κίνημα που εξαπλώθηκε πιο ραγδαία και επικίνδυνα από όσο καν φαντάστηκαν. Οι καταθέσεις των αξιωματικών του στρατού δείχνουν πόσο οργανωμένη ήταν η κοινότητα μέσα σε κάθε δημόσια υπηρεσία της χώρας και πως εξαπλωνόταν καθημερινά πιο γρήγορα και από έναν ιό.
Μέσα από τα σχολεία Γκιουλέν προετοίμαζαν τα μέλη τους, εξασφαλίζοντάς τους ακόμη και τις ερωτήσεις των κρατικών εξετάσεων ώστε να μπουν στη δημόσια υπηρεσία, το στρατό, το δικαστικό σώμα και το εκπαιδευτικό σύστημα καταλαμβάνοντας τα περισσότερα πόστα. Είχαν δημιουργήσει δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ τους, αναλάμβαναν την συγκέντρωση χρημάτων χρεώνοντας τα μέλη τους έως και 10% από τους μισθούς τους.
Τα μέλη τους αναλάμβαναν καθήκοντα τα οποία περιελάμβαναν ακόμη και παρακολουθήσεις στελεχών της κυβέρνησης. Αυτό το δίκτυο περιελάμβανε έως και ένα εκατομμύριο μέλη άλλα με σημαντικά καθήκοντα και άλλα με πιο ασήμαντα. Αυτή η εικόνα είναι που τρομάζει τώρα τόσο το ΑΚΡ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το ΑΚΡ κατηγορείται τώρα ότι με αυτούς του ανθρώπους είχε συνεργαστεί το 2002 για να καταφέρουν να αναδειχθούν στην εξουσία. “Εμείς από τότε σας λέγαμε πόσο επικίνδυνοι είναι οι γκιουλενιστές και δεν μας ακούγατε”, λένε τώρα οι της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, και το ΑΚΡ τους απαντά “ναι αλλά εμείς σας λέγαμε πόσο επικίνδυνοι είναι τελευταία τρία χρόνια αλλά δεν μας ακούγατε”.
Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο λαός έχει χωριστεί σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη, η οποία αποτελεί την μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι εκείνη που στηρίζει χωρίς όρους και θεωρεί ήρωα τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αψηφώντας τον κίνδυνο πέταξε με το αεροσκάφος από το Μάρμαρις όπου βρισκόταν για διακοπές στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και ένωσε την φωνή του με τον λαό τον οποίο είχε καλέσει λίγο νωρίτερα να αντισταθεί.
Είναι αυτοί που κάθε βράδυ `κρατούν σκοπιά` ως φρουροί της δημοκρατίας όπως ο ίδιος τους ζήτησε και φωνάζουν `αλλαχού εκμπέρ` που σημαίνει `ο Θεός είναι μεγάλος` πίνοντας νερό στο όνομα του Ερντογάν. Και μαζί τους δεν είναι μόνο οι οπαδοί του ΑΚΡ αλλά και μεγάλο μέρος των οπαδών του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα ισλαμικό και εθνικιστικό σε όλη τη χώρα. Σε κάθε γωνιά της Τουρκίας έχουν τοποθετηθεί μεγάλες τουρκικές σημαίες. Στα κτίρια, στις πλατείες, στους δρόμους, στα λεωφορεία, στα ταξί, στα ιδιωτικά αυτοκίνητα, παντού.
Η άλλη ομάδα είναι εκείνη των κοσμικών και αριστερών κύκλων η οποία αποδοκίμασε εξ αρχής το πραξικόπημα, αλλά υποψιάζεται ότι ο Ερντογάν γνώριζε γι` αυτό πριν την εκδήλωσή του και το επέτρεψε για να γίνει τελικά ήρωας και να κερδίσει αυτά που μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να κερδίσει. Θεωρούν ότι εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα γνωρίζοντας ότι μπορούσε να το αποτρέψει και να προχωρήσει εφαρμόζοντας στη συνέχεια τη δική του ατζέντα. Μάλιστα εντός αυτής της ομάδας υπάρχουν και πιο ακραίες απόψεις που λένε ότι ακόμη και αν είχε πετύχει το πραξικόπημα δεν θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση από ότι είναι σήμερα.
“Και αυτό που έχουμε σήμερα δικτατορία είναι”, λένε μερικοί εξ αυτών επικρίνοντας τον Ερντογάν. Τους προκαλεί ρίγη κάθε φορά που ακούν τους οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν να βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας `αλλαχού εκπμέρ`.
Η τρίτη ομάδα είναι μια μικρή μειοψηφία η οποία αμφισβητεί ότι το πραξικόπημα το έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν και θεωρεί ότι το οργάνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν ή ότι το υποκίνησε χρησιμοποιώντας την κοινότητα Φετουλάχ Γκιουλέν. Είναι αυτοί που λένε συνεχώς: “Μα έτσι γίνεται το πραξικόπημα; Αυτό που έγινε δεν ήταν πραξικόπημα, ήταν φιάσκο”. Λένε πως έχουν ζήσει και προηγουμένως πραξικοπήματα και καταλήγουν πως πρόκειται για ένα ψεύτικο πραξικόπημα.
Πάντως το βασικό ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει από δω και πέρα. Θα τηρήσει τις υποσχέσεις του ο Ερντογάν προς τους κοσμικούς ότι δεν θα τους ακουμπήσει ή μόλις τελειώσει με τους γκιουλενιστές θα στραφεί και εναντίον του εφαρμόζοντας μια ισλαμική ατζέντα; Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό θα κάνει, άλλοι πάλι λένε πως τώρα πλέον έχει ανάγκη τους κεμαλιστές να είναι στο πλευρό του, γι` αυτό και δεν θα τους πειράξει.
Τι γίνεται όμως και με τον ισλαμικό όχλο που κάθε βράδυ είναι στους δρόμους φωνάζοντας `Αλλαχού εκπμέρ`; Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή θα είναι η Τουρκία από δω και μπρος, η Τουρκία του `Αλλαχού εκμπέρ`. Κάποιοι, ωστόσο, λένε πως αν ο Ερντογάν το θέλει έχει τη δύναμη να τους ελέγξει ζητώντας τους να περιοριστούν στα σπίτια τους όπως είχε κάνει και τότε στις διαδηλώσεις Γκεζί που τους διέταξε να μην αντιπαρατεθούν με τους κεμαλιστές και αντικαθεστωτικούς που είχαν κατακλύσει τους δρόμους.
Πηγή MIgnatiou
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...