Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισπανία: Kατάσχεση 20.000 στρατιωτικών στολών και άλλου εξοπλισμού για το ISIS

Ρεπορτάζ: Inquisitr
Απόδοση:  "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάσχεση 20.000 στρατιωτικών στολών και άλλων ειδών εξοπλισμού που προορίζονταν για τις τρομοκρατικές ομάδες ISIS και Μέτωπο αλ-Νούσρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στολές και άλλα στρατιωτικά είδη κατασχέθηκαν στα λιμάνια των πόλεων Βαλένθια και Αλγεθίρας.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, “Με τις 20.000 στολές περίπου και τα άλλα στρατιωτικά είδη που κατασχέθηκαν από την Εθνική Αστυνομία, θα ήταν σε θέση να εξοπλίσουν έναν ολόκληρο στρατό, ο οποίος θα ήταν απόλυτα έτοιμος να ξεκινήσει μάχες σε οποιοδήποτε από τα κέντρα σύγκρουσης, όπου λειτουργούν τρομοκρατικές  οργανώσεις τζιχαντιστών σε διάφορα σημεία του κόσμου”.

Όπως μετέδωσε το CNN, η ισπανική αστυνομία ανακάλυψε τα 5.000 κιλά (5,5 τόνους) των παράνομων εμπορευμάτων σε τρία διαφορετικά κοντέινερς (εμπορευματοκιβώτια)  πλοίων. Δύο βρέθηκαν στο λιμάνι της Βαλένθια και ένα στο Αλγεθίρας της νότιας Ισπανίας. Όλα είχαν ετικέτες που έγραφαν “μεταχειρισμένα ρούχα”, προκειμένου να μην εγείρoυν υποψίες κατά τη διάρκεια των τελωνειακών ελέγχων, και όλα ήταν συνδεδεμένα με ένα διεθνές δίκτυο εταιριών και προορίζονταν για τα τρομοκρατικά δίκτυα ISIS και αλ-Νούσρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις εταιρείες που εμπλέκονται στην αποστολή των κοντέινερς αναφέρεται ως εταιρεία εισαγωγών και εξαγωγών μεταχειρισμένων ενδυμάτων, σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Οι στρατιωτικές στολές καμουφλάζ και άλλα είδη ήταν προσεκτικά κρυμμένα μέσα σε πακέτα με άλλα είδη ένδυσης.

Σύμφωνα με την σουηδική ιστοσελίδα "The Local", τα εμπορευματοκιβώτια κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο, στα πλαίσια μιας μεγάλης επιχείρησης της ισπανικής Εθνικής Αστυνομίας, και επτά άτομα συνελήφθησαν για υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη του ISIS και του Μετώπου αλ-Νούσρα στη Συρία και το Ιράκ.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, και οι δύο τρομοκρατικές ομάδες έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο προμηθευτών σε όλο τον κόσμο, το οποίο βοηθά τους τρομοκράτες του ISIS και του αλ-Νούσρα να ανεφοδιάζονται με στρατιωτικά είδη και άλλο εξοπλισμό, με συστήματα υψηλής τεχνολογίας και όπλα "στις καλύτερες τιμές και με την καλύτερη ποιότητα".

Ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο ήταν άτομο που απέστελνε "στρατιωτικό υλικό, χρήματα, ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, όπλα και υλικά παρασκευής εκρηκτικών υλών" για λογαριασμό του ISIS και του μετώπου αλ-Νούσρα στη Συρία και το Ιράκ μέσω μιας εταιρείας, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της ανατολικής ακτής της Ισπανίας, Βαλένθια και Αλικάντε, και στον βορειοαφρικανικό θύλακα της ισπανικής τρομοκρατικής οργάνωσης “Θέουτα”.

“Πέντε από τους συλληφθέντες είναι Ισπανοί υπήκοοι συριακής, ιορδανικής και μαροκινής καταγωγής, και δύο είναι υπήκοοι της Συρίας και του Μαρόκου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο εξοπλισμός είχε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τοποθετηθεί σε κλειστά κοντέινερς με ένδειξη που παρέπεμπε σε "ανθρωπιστική βοήθεια" και η αποστολή χρηματοδοτήθηκε μέσω "hawala", ενός είδους άτυπου συστήματος πληρωμών, εκτός των συμβατικών τραπεζικών μεταφορών,  που βασίζεται σε όρους αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό το είδος πληρωμών καθιστά τον εντοπισμό της πηγής τους κατά πολύ δυσκολότερο από ό, τι ενός κανονικού τραπεζικού εμβάσματος.

Η Εθνική Αστυνομία, σε δήλωσή της τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ότι ο ηγέτης του δικτύου φέρεται να ήταν σε "συνεχή επαφή" με ένα μέλος της τρομοκρατικής ομάδας ISIS, ο οποίος του ζητούσε επανειλημμένα να στρατολογήσει γυναίκες, για να παντρευτούν με τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία.

Η δήλωση του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει: “H αστυνομική αυτή επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση ενός σχεδίου επιχειρήσεων, πολύ δραστήριου και αποτελεσματικού ως αποστολής, του οποίου ο κύριος σκοπός είναι να προμηθεύει, να συντηρεί και να ενισχύει τις στρατιωτικές δομές της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH (ή ISIS) με τακτικές αποστολές προμηθειών πολεμικού υλικού, καθώς και να δημιουργήσει διαύλους για χρηματοδότηση”.

Η ισπανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν επιβεβαίωσε ποιος ήταν ο τελικός προορισμός του  φορτίου, αλλά πιστεύεται ότι η επιχείρηση της κατάσχεσης συνδέεται με τη σύλληψη επτά λαθρεμπόρων στην Ισπανία τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά άλλα πρόσφατα δημοσιεύματα που συνδέουν το ISIS και το μέτωπο αλ-Νούσρα με  την Ισπανία, όπως αναφέρθηκε από την "Deutsche Welle", ένας 20χρονος Μαροκινός συνελήφθη από την ισπανική πολιτοφυλακή στις 25 Φεβρουαρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, εμπλέκονταν στην εκτέλεση καθηκόντων προπαγάνδας και στρατολόγησης μελών στην τρομοκρατική ομάδα DAESH (ISIS).

Ο νεαρός Μαροκινός χρησιμοποιούσε τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την προώθηση του ISIS, αναρτώντας ακραίου περιεχομένου και αποτρόπαια βίντεο, τα οποία  περιείχαν, αφ’ ενός ομιλίες αρχηγών του ISIS, και αφ’ ετέρου σκηνές που έδειχναν την βάναυση μεταχείριση κρατουμένων από τρομοκράτες του ISIS.

Ο Μαροκινός άνδρας φέρεται να συνελήφθη επίσης σε χώρο του ισπανικού θύλακα της οργάνωσης “Θέουτα”, στις ακτές της Βόρειας Αφρικής.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]