Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το βίαιο σπρώξιμο της Βουλγαρίας στην αγκαλιά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Την παραμονή της 138ής επετείου της απελευθέρωσης των Βουλγάρων από τον 500 χρόνων τουρκικό ζυγό, της μάχης στα στενά του Σίπκα και της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας, οι αρχές της χώρας προσκάλεσαν στις εορταστικές εκδηλώσεις τον Ερντογάν, αλλά όχι τον Πούτιν. Ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Πλάμεν Πασκώφ αναλύει το σκεπτικό και τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης...

Ανάλυση: Pravda Report  
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η ημέρα της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό και της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, εθνική γιορτή και αργία για την χώρα αυτή.

Φέτος, μια ημέρα πριν, οι αρχές της χώρας κάλεσαν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν κάλεσαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή, όπως υπογραμμίζει ο Πλάμεν Πασκώφ, “ανέλαβε καθήκοντα στην Σόφια ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, ο Έρικ Ρούμπιν (φωτό). Πριν πάρει την σκυτάλη από την Μάρσι Ρις, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα εξολοθρεύσει όλα τα ρωσόφιλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις ρωσόφιλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, και οποιονδήποτε άλλο αρθρώσει λόγο υπέρ της Ρωσίας”.

Σύμφωνα πάντα με τον Πασκώφ, αυτή η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων σχεδόν των πολιτικών, των εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων δημοσίων προσώπων στη Βουλγαρία. “Ήδη έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία κατάργησης της εθνικής γιορτής της 3ης Μαρτίου, με το να υποβαθμίσουν την επιρροή και τον ρόλο που είχε παίξει η Ρωσία σε εκείνα τα γεγονότα”, σχολίασε ο εμπειρογνώμονας.

Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές κατά της Ρωσίας είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήλπιζαν οι Αμερικανοί. “Όσοι πολίτες δεν είχαν σαφή θέση γύρω από τις σχέσεις της χώρας τους με τη Ρωσία, τώρα παίρνουν θέση υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με ορισμένες σφυγμομετρήσεις, οι πολίτες αυτοί αποτελούν περίπου το 80 % του πληθυσμού, ενώ ένα αυθόρμητο κίνημα έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται και να οργανώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ουδέν κακόν αμιγές καλού”, παρατηρεί ο Πασκώφ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ της Σόφιας και της Άγκυρας επιδεινώνονται με ταχύ ρυθμό. Την περασμένη εβδομάδα, δύο Τούρκοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν από τη Βουλγαρία, ενώ η αντίστοιχη κίνηση έγινε και από πλευράς της Άγκυρας, με την απομάκρυνση δύο Βουλγάρων διπλωματών από την Τουρκία.

Όλα αυτά συνδέονται με το γεγονός ότι η τουρκική πολιτική έναντι της Βουλγαρίας έχει γίνει επιθετική τα τελευταία 26 χρόνια, από τότε δηλαδή που μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο των Τούρκων για την σταδιακή αποκατάσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Βουλγαρία είναι μέρος των σχεδίων τους”, υπογραμμίζει ο Βούλγαρος αναλυτής.

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ ήταν συνηθισμένοι να έρχονται στο βουλγαρικό Γενικό Επιτελείο και να λένε ανοιχτά: Θα είστε υπό την Τουρκία, θα υποτάσσεστε στις επιταγές της Τουρκίας, μέχρι να γίνετε Τουρκία τελικά. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε και να είστε έτοιμοι. Καλό είναι να μην αντιστέκεστε, αφού όλα έχουν ήδη αποφασιστεί σε ανώτερο επίπεδο”.

Οι Τούρκοι αγοράζουν βουλγαρική γη και ακίνητα. Και όταν αποδείχθηκε στα τέλη του 2015 ότι ένας Βούλγαρος πολιτικός ήταν στην πραγματικότητα Τούρκος (που μετέφερε απόρρητα δεδομένα και κρυβόταν στην τουρκική πρεσβεία), τότε οι Βούλγαροι δεν γινόταν παρά να αντιδράσουν”, τονίζει ο Πλάμεν Πασκώφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι πολίτες της Βουλγαρίας έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν την απροκάλυπτη εισβολή των ΗΠΑ και της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τους, για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]