Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόνο …τα τυπικά λείπουν για να ονομαστεί δικτατορία η Τουρκία

Σε κάθετη κλιμάκωση με τους εσωτερικούς του αντιπάλους προχώρησε το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς προχώρησε σε μια απίστευτη για δημοκρατική χώρα ενέργεια.
Απέκτησε με δικαστική απόφαση τον έλεγχο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman και ολόκληρου του ομίλου μέσων ενημέρωσης Feza όπου ανήκει η εφημερίδα, με την κατηγορία των σχέσεων με… Κούρδους τρομοκράτες, στην ουσία όμως λόγω του ότι θεωρείται η «φωνή» του μεγάλου αντιπάλου, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν ζητά την έκδοσή του στην Τουρκία…

Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ των δύο δημοσιογράφων της «Τζουμχουριέτ» έδωσε την εντύπωση ότι ίσως η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία δεν ήταν εντελώς χαμένη υπόθεση.

Όσα ακολούθησαν όμως ήταν κυριολεκτικώς τραγελαφικά… Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο υπουργός «Δικαιοσύνης» κατηγόρησε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο… για παραβίαση του Συντάγματος στην απόφαση που εξέδωσε για τους δημοσιογράφους!

Λίγες ώρες πριν, το ισλαμοφασιστικό δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας διόρισε δικό του εποπτικό συμβούλιο και ανέλαβε τη λειτουργία της ιστορικής τουρκικής εφημερίδας… Η εφημερίδα όντως συνδέεται με τον ιμάμη Γκιουλέν και την παραθρησκευτική του οργάνωση.

Στην αρχή της ανέλιξης του ισλαμιστικού AKP στην εξουσία, ήταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Ερντογάν, στηρίζοντας τις διώξεις των στρατιωτικών για την υπόθεση «Εργενεκόν» που υποτίθεται ότι συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Τα πράγματα άλλαξαν το 2013, όταν επιδεινώθηκαν δραματικά οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Γκιουλέν, με αποτέλεσμα η Zaman να στραφεί εναντίον του Ερντογάν και να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και η οργάνωση του ιμάμη, αίφνης ονομάστηκε «τρομοκρατική»…

Γνωστή εξάλλου η συνταγή στην Τουρκία, για εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Η απειλή που νιώθει το σύστημα Ερντογάν από τη συγκεκριμένη εφημερίδα είναι μεγαλύτερη από την οποιαδήποτε, καθώς η κριτική που ασκεί έχει ισλαμικό προσανατολισμό, άρα διεκδικεί το ίδιο ακροατήριο, με τον Ερντογάν να μην έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε έναν πιστό μουσουλμάνο στην προσπάθεια να περάσει τα σχέδιά του που θα οδηγήσουν στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή πέραν της εγκαθίδρυσης ενός επί της ουσίας δικτατορικού καθεστώτος, αφού το στιλ διακυβέρνησης ήταν και παραμένει τέτοιο, που αυξάνει συνεχώς τους εχθρούς, καθώς θέλει να ελέγχει τα πάντα.

Ως αποτέλεσμα, επιλογή άλλη από το να μετεξελίσσεται συνεχώς σε πιο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς δεν υπάρχει. Αυτό που κατανοεί, είναι ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι γίνεται «μηδενικού αθροίσματος»…
Δηλαδή, με απλά λόγια, εάν δεν καταπνίγει με αγριότητα κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, κυρίως από τον ισλαμικό χώρο, αφού δεν αισθάνεται και ιδιαίτερα την απειλή των «λαϊκών» κομμάτων τύπου CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), διακινδυνεύει όχι απλά την κατάρρευση του καθεστώτος του, αλλά και την κατάληξή του με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του Αντνάν Μεντερές…

Ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία είναι δίχως επιστροφή. Αυτό δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται επαρκώς οι ΗΠΑ που εξακολουθούν να αδυνατούν να αποδεσμευθούν από τον μύθο της «αναντικατάστατης» Τουρκίας, προφανώς λόγω Ρωσίας και ανέχονται τις πλέον αντισυμμαχικές συμπεριφορές μέσα στο ΝΑΤΟ…

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται να εκβιάζεται με τον πιο ανήθικο τρόπο, δηλαδή την κατεύθυνση εκατοντάδων χιλιάδων – και στο μέλλον ακόμη περισσότερων – προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος προκαλώντας τεράστια αστάθεια στα κράτη-μέλη, ενώ δεν αντιδρά και στην αμφισβήτηση των εξωτερικών συνόρων της, παρά τα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται για τους ευρωπαϊκούς λαούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά διαμαρτύρονται ορισμένοι, όταν αποκαλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως «γεωπολιτικό τίποτα», με κορυφαίους πολιτικούς, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να θεοποιεί κυριολεκτικά την «ήπια ισχύ», κάνοντας τους γνώστες των γεωπολιτικών ισορροπιών σε πλανητική βάση, να μειδιούν.

Πηγή Defence-Point

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απομακρύνουν το πλήθος και να εισβάλουν βίαια στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, της Zaman, μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδονται απευθείας μέσω Διαδικτύου.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της Ζαμάν είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Κρατικά τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετά τις διαρροές στοιχείων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που πιστεύεται ότι έκαναν αστυνομικοί πιστοί στο θρησκευτικό του τάγμα.

Η εφημερίδα Zaman τέθηκε υπό δικαστική επιμέλεια Οι τουρκικές αρχές έθεσαν το πρωί της Παρασκευής υπό δικαστική επιμέλεια μια εφημερίδα που συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται για προδοσία από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Διαχειριστές διορίστηκαν στην εφημερίδα Zaman έπειτα από αίτημα εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το πρακτορείο. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επηρεαστούν οι αδελφές εκδόσεις της Zaman, περιλαμβανομένης και της αγγλόφωνης Today’s Zaman.

Μερικές ώρες νωρίτερα η αστυνομία είχε συλλάβει εξέχοντες επιχειρηματίες με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούν τον όμιλο του Γκιουλέν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι συνωμοτεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση κτίζοντας ένα δίκτυο υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στα μέσα ενημέρωσης. Οι εργαζόμενοι στην Today’s Zaman έτρεχαν να ετοιμάσουν το επόμενο φύλλο της εφημερίδας προτού φθάσουν οι διαχειριστές, δήλωσε στο Ρόιτερς η διευθύντριά της Σεβγκί Ακαρτσεσμέ.

“Αυτό σημαίνει πρακτικά το τέλος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης υφίσταντο πάντοτε πίεση, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο καταφανής”, είπε.
“Η κατάληψη μιας εφημερίδας είναι ενάντια στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει βάση γι΄αυτό. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αναστολή του Συντάγματος”.

Οι αρχές έχουν καταλάβει και έχουν κλείσει αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που συνδέονταν στο παρελθόν με το κίνημα Γκιουλέν. Αυτή την εβδομάδα το κρατικό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων ανακοίνωσε πως μια ισλαμική τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε από υποστηρικτές του Γκιουλέν, είναι πιθανό να τεθεί υπό εκκαθάριση σε μερικούς μήνες.

Το Dogan μετέδωσε πως η αστυνομία συνέλαβε τον Μεμντούχ Μποϊντάκ, ανώτατο εκτελεστικό στέλεχος της εταιρίας Boydak Holding, καθώς και τον επικεφαλής του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, αμφότερους μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Κανείς από την εταιρία, που έχει την έδρα της στην πόλη Κάισερι (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας, δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό.

Ο Ερντογάν ηγήθηκε της καταστολής των άλλοτε ισχυρών υποστηρικτών του πρώην συμμάχου του, όταν η αστυνομία και δικαστές που θεωρείτο πως ήταν φιλικοί προς τον ιερωμένο ξεκίνησαν έρευνα για διαφθορά εναντίον μελών του εσωτερικού κύκλου του Ερντογάν το 2013.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κωνσταντινούπολη, Turkey

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]