Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα λίστα με αιτήματα κατέθεσε η Τουρκία λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu, κατά το δείπνο που είχε το βράδυ της Κυριακής με την A. Merkel και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, ανέβασε τις απαιτήσεις της Τουρκίας, θέτοντας τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής, όπως αναφέρει το politico.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται:

- Η Τουρκία ζητά περισσότερα χρήματα από τα προηγουμένως συμφωνηθέντα 3 δισ. ευρώ, τα οποία αναμενόταν να λάβει ως ενίσχυση για την φιλοξενία προσφύγων. Όπως ορίζει η υπάρχουσα συμφωνία, 1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δισ. από τις χώρες μέλη. Σύμφωνα ωστόσο με τις πηγές, οποιαδήποτε επιπλέον χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από χώρες της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχουν περισσότερα κονδύλια στα κοινοτικά ταμεία.

- Η Τουρκία επιθυμεί την πλήρη ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων (visas) για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες βρίσκονταν ήδη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για απελευθέρωση των visa, ωστόσο η Τουρκία απαιτεί τώρα πλήρη ελευθέρωση των θεωρήσεων που θα ισχύει για όλους τους πολίτες της και όχι μόνο για συγκεκριμένες ομάδες, όπως επιθυμούσε η ΕΕ.

- Η Τουρκία ζητά την επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει για χρόνια και ο πρωθυπουργός της φαίνεται διατεθειμένος να αδράξει την ευκαιρία προκειμένου να ωθήσει μια αλλαγή της πορείας.

- Η Τουρκία επιθυμεί να επαναληφθούν οι συνομιλίες σχετικά με την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Φέρεται πρόθυμη να υιοθετήσει με τους όρους επανεισδοχής που θα επιτρέπουν στην ΕΕ να στέλνουν μετανάστες πίσω στην Τουρκία, ωστόσο θέλει να συμπεριληφθεί πρόβλεψη και για την αποστολή προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, οι Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για την απελευθέρωση της βίζα και σχετικά με τις συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ είναι υπερβολικές. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν φαίνεται πιθανό να συμφωνήσουν σε αυτά, σύμφωνα με τις πηγές. Ενδέχεται όμως να εξετάσουν τα αιτήματα της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Davutoglu εξέφρασε με νόημα την ελπίδα του ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει «σημείο καμπής» στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, προσθέτοντας δε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ενωμένης Ευρώπης.

Διπλωματική πηγή εξέφρασε ανησυχίες ότι οι αυξημένες τουρκικές απαιτήσεις, που κατατέθηκαν στο «παρά πέντε», μπορεί να εκτροχιάσουν μία ήδη δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, τη στιγμή που Ε.Ε. ευελπιστεί ότι το σχέδιο των επαναπροωθήσεων θα ελαχιστοποιήσει το βάρος που καλείται να σηκώσει η Γηραιά Ήπειρος και να αποκλιμακώσει τις πολιτικές πιέσεις που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι "προσφέρουν περισσότερα αλλά απαιτούν και περισσότερα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός Ahmet Davudoglu θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.

"Ήδη δαπανήσαμε 10 δισεκ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισεκ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μηνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισεκ. ευρώ", τόνισε ο T. Erdogan σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τη στάση των Ευρωπαίων στη μεταναστευτική κρίση και την εν γένει άρνησή τους να υποδεχθούν μαζικά τους μετανάστες στις χώρες τους.

"Κοιτάξτε, λένε 'εμποδίστε τους πρόσφυγες να μπουν'. Σύμφωνοι. Όμως δεν είμαστε εμείς αυτοί που τους στέλνουν, έρχονται από τη θάλασσσα και δυστυχώς οι περισσότεροι απ' αυτούς χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια του διάπλου", συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως "περίπου 100.000" μετανάστες διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στο Αιγαίο.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Κοιτάξτε, λένε 'εμποδίστε τους πρόσφυγες να μπουν'. Σύμφωνοι. Όμως δεν είμαστε εμείς αυτοί που τους στέλνουν, έρχονται από τη θάλασσσα και δυστυχώς οι περισσότεροι απ' αυτούς χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια του διάπλου", συνέχισε (ο Ερντογαν).


    Ερχονται μεσω θαλασσης απο τα τουρκικα παραλια με την "αρωγη" τουρκων

    δουλεμπορων που προμηθευουν σωσιβια-σκοτωστρες και οσα παιδια

    απαγαγωνται ή "χανονται" ειναι θυματα λαθρεμποριου οργανων!

    Επιπλεον, αναμεσα σε αυτους που ερχονται ειναι και μαχητες της

    ISIS, που ερχονται στην Ευρωπη για αυτονοητους λογους!

    Και οι μαχητες του ISIS ειναι δικοι σου συμμαχοι,

    "σουλτανε"......του κωλου.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός! Μακάρι να έφτανε το "μυαλό" των ευρωπαίων ηγετών όσο φτάνει το δικό σου.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]