Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσφυγικό και αξιολόγηση στο ναρκοπέδιο των Βρυξελλών

Του Γιάννη Σιδέρη 

Σε διπλό ναρκοπέδιο βρίσκεται σήμερα η χώρα. Στη Σύνοδο Κορυφής συζητείται το προσφυγικό, ενώ στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί, με βάση τα συμπεράσματα των τεχνικών κλιμακίων.

Τα δύο θέματα τυπικώς είναι ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά η κυβερνητική πολιτική κυρίως δια της αποτυχίας της και δευτερευόντως δια στοχεύσεως, κατόρθωσε να τους προσδώσει κοινά ενοποιητικά στοιχεία. Ετσι ελέω του δυσβάστακτου προσφυγικού, οι εταίροι θα είναι λιγότερο απαιτητικοί στο οικονομικό.

Ήδη εκεί που το κυβερνητικό επιτελείο διακατείχετο από ανησυχία, καθώς… αγνοείτο η τύχη των θεσμών -ήτοι η ημερομηνία επιστροφής τους- τώρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προανήγγειλε την έλευσή τους για Τετάρτη ή Πέμπτη!

«Μας αντιμετωπίζουν όπως τη Σομαλία»

Αν όμως οι οιωνοί είναι κάπως φωτεινοί στο θέμα της – χαριστικής - αξιολόγησης, σκοτεινός παραμένει ο ορίζοντας στο προσφυγικό. Η κυβέρνηση μιλάει για περίπου 30.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, και προετοιμάζει υποδομές για άλλους 20.000.  Ο Ερυθρός Σταυρός θεωρεί ότι οι 50.000 είναι ήδη εδώ!

Μια επί μέρους προβληματική, για τη χώρα μας, πτυχή του προσφυγικού, την οποία ανέδειξε χθες ο Γ. Μουζάλας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί η χρηματοδότηση. Τα χρήματα δεν θα δοθούν στο ελληνικό κράτος, όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ. Έτσι δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να τα εντάξει στον «εθνικό σχεδιασμό» της για τους πρόσφυγες.

Όπως είπε χθες ο κ. Μουζάλας,  «μας αντιμετωπίζουν όπως την ...Σομαλία». Εξ αυτού υπάρχει κίνδυνος η υλική μέριμνα και το ανθρώπινο δυναμικό που θα εργαστεί  υπέρ των προσφύγων, να έρθουν από το εξωτερικό – π.χ. ευρωπαίοι, αντί για έλληνες γιατροί, νοσοκόμες ψυχολόγοι, ακόμη τροφές!   

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της Σομαλίας όπως είπε, όπου ενώ η διπλανή Κένυα είχε εμφιαλωμένο νερό για να τροφοδοτήσει τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, το εμφιαλωμένο νερό ερχόταν από… το Μονακό!

Οι ελληνικές θέσεις

Σε αυτό το βεβαρημένο τοπίο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Προσέρχεται με ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης που επετεύχθη μετά βασάνων στο προεδρικό και συμπυκνώνεται στα εξής:

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.
Προσπάθεια μείωσης των ροών από την Τουρκία, κάτι που σημαίνει και χτύπημα των διακινητών, χτύπημα δηλαδή του εμπορίου ψυχών που γίνεται στο Αιγαίο.
Δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνέπειες για όσους δεν τηρούν από δω και στο εξής κοινές αποφάσεις.

Εφόσον όμως η Ειδομένη είναι κλειστή για τους πρόσφυγες και οι ροές από τις τούρκικες ακτές στα νησιά παραμένουν, πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι η άμεση έναρξη μιας αξιόπιστης διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απολύτως επείγουσα, θα τονίσει ο κ. Τσίπρας.

Περίπτωση …ηρωικού Veto δεν υφίσταται εάν δεν ικανοποιηθούν  τα ελληνικά αιτήματα, καθώς δεν θα έχει αντικείμενο, παρότι το Μαξίμου, διαρρέει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Προς τούτο ο κ. Τσίπρας θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, πρωτοσατούσης της…  «go home» Άγκελα Μέρκελ, η οποία αυτή την στιγμή παρουσιάζεται ως ο πιο θερμός σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης! 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ευελπιστεί στην Ανώτατη Σύνοδο Συνεργασίας στην Σμύρνη, όπου θα μεταβεί την Τρίτη, πως θα υπάρξει  επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης επιστροφής ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο της Συρίας, όπως  π.χ. Μαροκινοί και Αλγερινοί.

Η κυβέρνηση ελπίζει με την ενεργή συναίνεση της Τουρκίας, οι ροές να περιοριστούν σε κάτω από 1.000 τη μέρα. Ωστόσο όσο μικρός και να είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, συγκρινόμενος με την παρούσα ροή, αθροιζόμενος σε διάρκεια έτους, πάλι γίνεται μεγάλος.

Η αξιολόγηση

Υπό το βάρος του προσφυγικού οι ευρωπαίοι, και ως ένα σημείο και το ΔΝΤ, παρουσιάζονται προσηνείς στο να δοθεί  στη χώρα μας η θετική αξιολόγηση, παρότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», όπως συχνά έχουν αναφέρει, και παρότι ο κ. Τσίπρας μίλησε χθες για προσχηματικές αντιρρήσεις του ΔΝΤ.   

Προφανώς τον Απρίλιο πλέον, αφού ως που να έρθουν οι θεσμοί ο Μάρτιος θα βρίσκεται στα μισά του, θα μας δώσουν την αξιολόγηση, για να μην επιβεβαιωθεί και ο φόβος του Ευ. Τσακαλώτου, «αν πάμε Ιούνιο, καήκαμε».

Φυσικά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης η αξιολόγηση θα γίνεται τμηματικά, ώστε τμηματικά να έρχονται και τα χρήματα, προκειμένου να πληρώσουμε τις δόσεις μας…

Αντιθέτως  δεν γνωρίζουμε αν θα είναι έστω και τμηματική η αναμενόμενη ανάπτυξη, παρότι ο κ. Κατρούγκαλος χθες δήλωσε ότι μόλις γίνει η αξιολόγηση «είμαστε… έτοιμοι να εκτοξευτούμε».

Καύσιμα για την εκτόξευση δεν είναι γνωστό αν θα έχουμε…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]