Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τζιάνι Πιτέλα: “Η Ευρώπη παρέδωσε τον εαυτό της στην Τουρκία”

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια Ευρώπη κυβερνήσεων που δεν μπορεί καν να αποφασίσει» είναι η διαπίστωση, που με σχετική πικρία ξεκίνησε την παρέμβασή του ο αρχηγός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, αρκεί να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφισημία. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι όχι εμπορεύματα, η Συμφωνία δεν μπορεί επομένως να αποτελέσει παζάρι εις βάρος των ανθρώπων. Να μην μπερδεύουμε το προσφυγικό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα των προξενικών θεωρήσεων», υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα.

«Δεν δίνουμε εν λευκώ επιταγή, το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει τις προτάσεις της Τουρκίας. Θέλουμε μια συνεργασία που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης». τόνισε.

Ο κ. Πιτέλα κάλεσε τους συναδέλφους του «να μην ξεχνούν αυτές τις ώρες την Ελλάδα», που «μοιάζει να γίνεται κλουβί για τους μετανάστες που συσσωρεύονται και βρίσκονται σε αδιέξοδο». Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε την Ελλάδα, είπε, μέσω μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες και ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Όταν θα γίνει η πρώτη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι παράνομες διελεύσεις προς την ΠΓΔΜ και τις άλλες χώρες», ανέφερε, επίσης.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να να εξωτερικεύουμε τα ευρωπαϊκά προβλήματα σε άλλες χώρες. Δεν θα λύσουν τα δικά μας προβλήματα οι άλλες χώρες. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της μέσω δεσμευτικών αποφάσεων.

«Ας μην περιμένουμε να κάνουν οι άλλοι για μας αυτά που εμείς πρέπει να κάνουμε. Η πτώση της ΕΕ θα σταματήσει μόνο εάν καταφέρουμε να κτίσουμε την ηθική μας δύναμη, να κτίσουμε την αξιοπιστία μας, αυτή που μας προωθούσε και μας προέβαλε σε όλον τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

Για «οικτρή εικόνα έναντι της κοινής γνώμης» μίλησε η επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλε Τσίμερ, αναφορικά με τη συνάντηση ΕΕ-Τουρκία.

«Τη Δεύτερα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έδειξαν έτοιμοι να δεχτούν το δηλητηριασμένο δώρο της Τουρκίας. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, δεν μπορούμε να παζαρεύουμε για τις ανθρώπινες ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε.

«Εμείς παραδώσαμε τον εαυτόν μας στην Τουρκία, έχοντας ξεχάσει όλα όσα έχουμε πει έως τώρα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με μια χώρα που σκοτώνει τον πληθυσμό της, που βομβαρδίζει στη Συρία. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε και θα πρέπει να πούμε όχι σε μια συμφωνία με τον Ερντογάν». 

Για την κ. Τσίμερ, αυτό που προτείνεται τώρα μεταφράζεται σε «κατηγοριοποίηση των προσφύγων με βάση την εθνικότητα ή τη χώρα προέλευσης. Τούτο είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Αυτό που είδαμε τη Δεύτερα δεν ήταν ευρωπαϊκή λύση. Οι προσπάθειες των ηγετών αφορούσαν αποκλειστικά τα ενδιαφέρονται και τα συμφέροντά τους ως εκπρόσωποι των χωρών τους, δεν έκαναν κανένα βήμα παραπάνω», τόνισε, επίσης, η επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς, ενώ υπογράμμισε την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

«Για την Ελλάδα βλέπουμε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει ένα εργαλείο ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να δώσει τη λύση του προβλήματος. Δεν αλλάζει σε τίποτα το βάρος που κουβαλάει η Ελλάδα, ούτε και την έλλειψη της δικής μας αλληλεγγύης προς ένα κράτος-μέλος. Κάνεις δεν μπορεί να θεωρεί ότι μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα ακυβέρνητο κράτος. Δεν μπορεί να γίνει ένας χώρος συσσώρευσης προσφύγων», επισήμανε η κ. Τσίμερ.

«Ηθική πτώχευση» είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς. «Ηθική αποτυχία, γιατί αντί να τον τιμωρήσουμε, ανοίγουμε την αγκάλη μας σε έναν άνθρωπο (τον Ερντογάν), που καταπνίγει κάθε δημοκρατική αντιπολίτευση. Που για να κερδίσει τις εκλογές βομβαρδίζει τον πληθυσμό του και αναζωπυρώνει τον εμφύλιο.

Έτσι, οι προξενικές θεωρήσεις και η ενταξιακή διαδικασία μπαίνουν στις διαπραγματεύσεις, επειδή στη Γεράνια και μια πλειοψηφία της Ένωσης έχουν υιοθετήσει τη θέση για μια λευκή και χριστιανική Ευρώπη, δαπανώντας χρήματα, χωρίς να μιλάμε για το ποιοι κρύβονται δειλά πίσω από όλα αυτά», τόνισε ο κ. Λάμπερτς, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει κατηγοριοποίηση των αιτούντων άσυλο.

«Να δημιουργήσουμε μια ασφαλή οδό προς την ΕΕ που δεν μπορεί να προορίζεται μόνο για τους Σύρους. Υπάρχουν άνθρωποι στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν που είναι θύματα πολέμου και δεν είναι δυνατόν να σταλούν πίσω».

Σύμφωνα πάντα με τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, «όσο πιο ισχυρή θα είναι η αποφασιστικότητά μας, τόσο θα μπορέσουμε να πιέσουμε τον Ερντογάν, διότι γεωπολιτικά και οικονομικά είναι ευάλωτη η Τουρκία, και χρειάζεται την Ευρώπη όσο και η Ευρώπη την Τουρκία».

Ο κ. Λάμπερτς έστρεψε τα πυρά του και προς τη Γαλλία και τον Πρόεδρό της Φρανσουά Ολάντ, κατηγορώντας τον για «επιφανειακή αλληλεγγύη» την ίδια στιγμή που «δίνει μαθήματα στην καγκελάριο» (μέσω δηλώσεων του πρωθυπουργού Βαλς) ή παρασημοφορώντας το διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, αντί να αναλάβει η Γαλλία τις ευθύνες της, για «να μπορεί να λέει ότι είναι η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

MIgnatiou, Ολυμπία Τσίπηρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στρασβούργο, Γαλλία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]