Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σταματήσει τα πυρά στη Β. Συρία

Να σταματήσουν τις συγκρούσεις καλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία και την κουρδική YPG στη βόρεια Συρία, μετά την επιβεβαίωση και από την Άγκυρα πως έπληξε θέσεις της κουρδικής δύναμης στην περιοχή του Αζάζ. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία πρόκειται να στείλει αεροσκάφη της στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.

Η Άγκυρα επιβεβαίωσε, διά στόματος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτολγου τη νύχτα προς Κυριακή, ότι οι τουρκικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον της κουρδικής YPG στη βόρεια Συρία απαντώντας σε «προκλήσεις στα σύνορα».

Τα πλήγματα στόχευαν κουρδικές δυνάμεις που «απειλούσαν το Αζάζ και τις γύρω περιοχές».

Η κουρδική YPG έχει εκμεταλλευτεί την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια του Χαλεπίου, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, για να καταλάβουν την αεροπορική βάση στο Μενάγκ. Για την Τουρκία, το YPG συνδέεται με το PKK - η Άγκυρα μάλιστα είχε στραφεί ανοικτά εναντίον της Ουάσινγκτον για την υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να καλεί και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση.

«Είμαστε ανήσυχοι για την κατάσταση βόρεια του Χαλεπίου και εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλες τις πλευρές» ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, λέγοντας πως «καλέσαμε τις κουρδικές δυνάμεις μαζί με το YPG να μην εκμεταλλεύονται την συγκεχυμένη κατάσταση ώστε να επεκτείνουν τον έλεγχό τους».

«Έχουμε επίσης αναφορές για χρήση μέσων του πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και καλέσαμε την Τουρκία να σταματήσει αυτά τα πυρά» τόνισε επίσης το Πεντάγωνο.

Η αμερικανική πλευρά, σημειώνοντας πως τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις έχουν ως κοινό εχθρό την ISIS, κάλεσε όλες τις πλευρές να μείνουν στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Μόναχο (τα ξημερώματα της Παρασκευής) για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Ανάλογη ήταν και η έκκληση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη συνέχεια.

Σαουδαραβικά αεροσκάφη για το τουρκικό Ιντσιρλίκ

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να στείλει αεροσκάφη στην τουρκική πλευρά για επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS.

Ο σαουδάραβας ταξίαρχος Αχμέντ αλ Ασίρι ανέφερε μιλώντας στο al Arabiya ότι η κίνηση του Ριάντ εντάσσεται στις προσπάθειες για «ενίσχυση του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι σαουδαραβικές αρχές προχώρησαν το Σάββατο σε επιθεωρήσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ ως μέρος της προετοιμασίας για την αποστολή.

Ο σαουδάραβας ταξίαρχος ανέφερε ότι το Ριάντ περιορίζεται σε αεροσκάφη και όχι σε εμπλοκή με χερσαίες δυνάμεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]