Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FT: Κατάργηση των κανόνων του Δουβλίνο ΙΙ σχεδιάζει η Κομισιόν


Την κατάργηση του κανόνα της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που υπαγορεύει ότι ο κάθε πρόσφυγας που εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταθέσει αίτηση ασύλου μόνο στη χώρα εισόδου ετοιμάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με το skai.gr, που επικαλείται τους «Financial Times».

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σύστημα του Δουβλίνο ΙΙ είναι «άδικο» και «παρωχημένο», και συνεπώς σχεδιάζει την τροποποίησή του μέσω πρότασης που θα καταθέσει τον Μάρτιο.

Αν και το περιεχόμενο των νέων προτάσεων δεν είναι ακόμα γνωστό, σύμφωνα με τους FT οι αλλαγές δεν αποκλείεται να αναγκάσουν ορισμένες βορειοευρωπαϊκές χώρες να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες, αφού θα γίνει πιο δύσκολο – ή αδύνατο – να στέλνουν τους αφιχθέντες πίσω στη χώρα εισόδου.

Η πολιτική της «χώρας εισόδου» αποτελεί σήμερα πυλώνα της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής, όμως τη στιγμή που η Ευρώπη είναι διαιρεμένη αναφορικά με τη διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Δουβλίνο ΙΙ έχει αποδειχτεί πολιτικά τοξικό μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών.

Οι κανόνες του Δουβλίνο ΙΙ ούτως ή άλλως κατέρρευσαν στα μέσα του 2015, όταν η Γερμανία αποφάσισε εθελοντικά να δεχτεί τις αιτήσεις για άσυλο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που είχαν φτάσει στο έδαφός της, αντί να προωθήσει τους αιτούντες στις χώρες εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχτηκε περισσότερους από 1 εκατομμύρια πρόσφυγες το 2015.

Η Ελλάδα επί χρόνια ζητά την κατάργηση του μοντέλου της «χώρας εισόδου», όμως ούτως ή άλλως οι επαναπροωθήσεις στη προσφύγων χώρα μας έχουν ουσιαστικά απαγορευτεί από το 2011, αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η χώρα μας δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές ώστε να χειριστεί τους αιτούντες άσυλο, πριν καν αρχίσει η παρούσα κρίση.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]