Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα τρία λάθη της Τουρκίας που την οδήγησαν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία





Η Τουρκία μοιάζει να έχει πέσει η ίδια την παγίδα που έστησε σε άλλους. Η συγκαλυμμένη στήριξή της προς το Ισλαμικό Κράτος την οδήγησε, σε πρώτη φάση, σε μια έμμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού και η περαιτέρω κλιμάκωση των προβληματικών σχέσεών της με τη Μόσχα έχουν οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, γεγονός που έχει ενοχλήσει έντονα τους νατοϊκούς εταίρους της Άγκυρας, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Huffington Post.

Ανάλυση: Sputnik News"
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η Τουρκία έχει προβεί σε μια σειρά από "ολέθριες αποφάσεις”. Πρώτα υιοθέτησε μια διφορούμενη στάση στο ζήτημα της Συρίας, ενώ στη συνέχεια πυροδότησε μια έντονη φιλονικία με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των Δυτικών εταίρων της, σχολίασε ο δημοσιογράφος Romain Herreros έγραψε σε σχετικό άρθρο του για την εφημερίδα.

Τόσο η Μόσχα όσο και οι Δυτικοί δυσανασχέτησαν, αφ’ ενός με την αντιφατική στάση της Άγκυρας προς την ισλαμιστική ομάδα του ISIL και αφ’ ετέρου με το κυνήγι που έχει εξαπολύσει εναντίον των Κούρδων, το οποίο και η Γαλλία επεδίωκε, στα πλαίσια της εκστρατείας της κατά των τρομοκρατών.

Mέλος της κουρδοσυριακής πολιτοφυλακής του YPG περιπολεί σε μικρή απόσταση από ένα τουρκικό τεθωρακισμένο. Στο φόντο διακρίνονται έργα των Τούρκων για την οικοδόμηση ενός νέου οθωμανικού τάφου στο χωριό Εσμέ, στα περίχωρα του Χαλεπιού της Συρίας.

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια διακρίνει τα τρία μεγάλα λάθη που οδήγησαν την Τουρκία στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα και στην πορεία προς μια διπλωματική απομόνωση.

1. Η στήριξη προς το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)

Παρά τις έντονες διαψεύσεις της Άγκυρας σχετικά με οποιαδήποτε αγορά πετρελαίου από τους τζιχαντιστές, υπάρχουν πολλές σαφείς ενδείξεις στενών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμικού Κράτους.

Μεταξύ άλλων αποδεικτικών στοιχείων, ο αρθρογράφος παραθέτει και στοιχεία που αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης και της Τουρκίας. Τα στοιχεία προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και αποκτήθηκαν μετά από επίθεση στο κρυσφήγετο του Αμπού Σαγιάφ, επικεφαλής του ISIS στη Συρία, τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία. Την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρουσίασε αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία και δορυφορικές εικόνες, του λαθρεμπορίου πετρελαίου που διακινείται από τη Συρία στην Τουρκία.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, αξιωματικός του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” δήλωσε στην αραβόφωνη ιστοσελίδα του Sputnik News ότι o “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” έχει στα χέρια του αντίγραφα των συμβολαίων της αγοραπωλησίας πετρελαίου μεταξύ της Τουρκίας και του ISIS.

Εκτός από την ηθική πλευρά του θέματος, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, η δραστηριότητα αυτή δεν εμπόδισε την Τουρκία από το να γίνει στόχος του ίδιου του ISIS στο έδαφός της και έσυρε την Τουρκία σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα, στα πλαίσια της οποίας απογυμνώθηκε ως ηθικός αυτουργός τρομοκρατικών δράσεων.

2. Η έμμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Η Άγκυρα, εδώ και αρκετό διάστημα, στηρίζει τους τζιχαντιστές επειδή αντιμάχονται τον Πρόεδρο Άσαντ και τους Κούρδους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επεδίωκε την επίσπευση της παραίτησης του Προέδρου Άσαντ μέσω των δράσεων των τζιχαντιστών, προκειμένου να γίνει εφικτή η δημιουργία ενός σουνιτικού καθεστώτος κατά μήκος των συνόρων. Ο Ερντογάν ήταν σχεδόν βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα στήριζε το νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Συρίας.

Τουρκικά άρματα μάχης λαμβάνουν θέση στη θέση Suruc, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετά την ρίψη τριών όλμων που χτύπησαν την τουρκική πλευρά., τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ακολουθώντας τη λογική του “οι φίλοι των εχθρών μου είναι και εχθροί μου”, η Τουρκία έχει συρθεί σε μια επιζήμια για την ίδια αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου λάθους είναι αφ’ ενός η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους Δυτικούς εταίρους της και αφ’ετέρου η επιδείνωση των σχέσεών της με τη Μόσχα.

3. Το ανυποχώρητο πείσμα της Άγκυρας

Αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αφεθεί στη λογική της κλιμάκωσης. Από μόνη της η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αποδεικνύει την ισχυρογνωμοσύνη της.

Όσο και αν ο Ερντογάν εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία του εναέριου χώρου του, είναι αρκετά σαφές ότι δεν υπολόγισε καθόλου τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας:
Η βραχυπρόθεσμη συνέπεια αυτού του λάθους είναι η αποδυνάμωση της προοπτικής για μια κοινή συμμαχία, τη στιγμή ακριβώς που οι Πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα πλησίαζαν σε μια θετική απόφαση.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Τουρκία θα πάψει πλέον να θεωρείται σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, αφού το μόνο που κατόρθωσε είναι να συμβάλει στη "δημιουργία ενός τέρατος", του ISIS, ενώ συγχρόνως εξακολουθεί να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί η δράση του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι η Τουρκία σήκωσε μπαϊράκι και κάνει του κεφαλιού της.Η Τουρκία δεν θα τολμούσε να κάνει τίποτα,άν δεν ήταν από πίσω Αμερικάνοι και ΝΑΤΟικοί.Αυτή τη στιγμή οξύνονται οι αντιθέσεις για το μοίρασμα των ενεργιακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.Ανταγωνισμοί για το πια μονοπώλια θα κυριαρχήσουν.Μόνιμοι χαμένοι οι λαοί της περιοχής.Έτσι λοιπόν θα πρέπει να μπαίνει το ζήτημα και όχι να καλούμε τον κόσμο να διαλέξει ιμπεριαλιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]