Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτόχειρες καιροκτόνοι

Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα  

1. ΣΤΕ μικροσυνταξιούχοι
Θα πέσει μαχαίρι, ακούγεται, στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Κι αυτό μεταξύ άλλων γιατί το ΣτΕ πέταξε μια βόμβα 4 δισ. στο κράτος (που είχαν εξοικονομηθεί από περικοπές περί το 20% που έγιναν στις συντάξεις από 1.000 και πάνω), απαγορεύοντάς του εφεξής να μειώσει τις συντάξεις των 2.000 ευρώ. 
Αν αυτό όμως δεν είναι έμμεση εναπόθεση του βάρους στους υποαπασχολούμενους εργαζομένους με αύξηση εισφορών και στους μικροσυνταξιουχους με πιθανές περικοπές κάτω των 1000 ευρώ -τι είναι; 

2. Γιατί δεν θελαν εισοδηματικές εισφορές οι κυβερνήσεις;
Είναι εντυπωσιακό πόσο αντιστάθηκαν στην θέση της τρόικας να σχετίσουν τις εισφορές με το πραγματικό εισόδημα. Όπως συμβαίνει στο ΙΚΑ. Αυτό έχει τις εξηγήσεις του. 
Πρώτον θα αναγκάζονταν πχ μεγαλοεπαγγελματιες να καταβάλλουν πολλά περισσότερα στα ταμεία. Και φυσικά λιγότερα όσοι δεν έχουν τόσα έσοδα. 
Δεύτερο φοβούνταν ότι τελικά και πάλι τα έσοδα θα ήταν ανεπαρκή με συνέπεια να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις στα ταμεία αυτασφάλισης.
Τρίτον και σοβαρότερο όμως, επειδή υπάρχει η τριμερής χρηματοδότηση και η συνταγματική υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει τόσο την αξιοπρέπεια όσο και την ισότητα μεταξύ των συνταξιούχων... τελικά αυτό που ήθελαν να αποφύγουν ήταν να μειώσουν τις συντάξεις τις πρόωρες, τις πολλαπλές, τις υψηλές -όσες δεν αντιστοιχούν σε εισφορές! 
Γιατί δε γίνεται να πας στα 500 ευρώ αυτόν που πλήρωνε επί 40 χρόνια και να δίνεις 2.000 ευρώ σε αυτόν που δεν έδωσε φράγκο και συνταξιοδοτήθηκε στα 50.
Αυτό λοιπόν δεν ήθελαν: Να αναγκαστούν να κόψουν από τους έχοντες, κυρίως του δημόσιου, για να αναπληρωθεί η απώλεια των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων.  

3.  Μόνη λύση
Δυο περιπτώσεις υπάρχουν να ξελασπώσει η χώρα. 
- Η μια είναι να κουρέψουν οι ξένοι το χρέος. Τα είδαμε...
- Η δεύτερη, να υποχρεωθούν σε συνεισφορά στα βάρη, ως οφείλουν από το σύνταγμα άλλωστε, οι μεγαλοκαταθετες των 300+ δισ. στο εξωτερικό. 
Το δεύτερο σενάριο το απέφυγαν όλες οι κυβερνήσεις ως σήμερα. 
Εφάπαξ η ετήσια φορολόγησή τους μπορεί να αποδώσει αρκετά έσοδα ώστε να λυθεί το θέμα του χρέους της χώρας, να διασφαλιστούν με ρευστό τα ασφαλιστικά ταμεία για πολλά χρονιά και ασφαλώς να διαγραφούν οι όφειλες των μικρομεσαίων που αντισυνταγματικά χρεωθήκαν.
Θα αποζημιωθούν για την όποια θυσία τους αν τους δοθεί έπειτα ολική φοροαπαλλαγή για κάθε επένδυση που θα επιχειρήσουν στη χώρα, ώστε να φέρουν πίσω δημιουργικά και τα υπόλοιπα λεφτά τους.
"Έχεις κύριε χρήματα στο εξωτερικό, θα επιβαρυνθείς με έναν φόρο περιουσίας επί αυτών.” 
Κι εδώ μια χαριτωμένη νομολογία. 

4. Ισοδύναμο είναι οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Ψάχνουν για ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ για τους αγρότες. Να μην πληρώσουν δηλαδή Α,Β,Γ, αυξημένους φόρους, κλπ. 
Για τους ελευθέρους επαγγελματίες & επιστήμονες φρόντισαν όμως ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ. 
Οποίον θέλουμε να ευεργετήσουμε, παίρνουμε την υποχρέωσή του και την πετάμε πάνω στον ελεύθερο επαγγελματία και επιστήμονα. 

5. Η παραγωγική πρωτεύουσα και η δεύτερη νιότη
Για ποια χωρά μιλάμε; Στην "αναπτυξιακή" Αττική υπάρχουν 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες συνταξιούχοι. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της είναι 3.827.624. Δηλαδή οι μισοί κάτοικοι Αττικής είναι συνταξιούχοι. 
Και ενώ εξεμέτρησαν τον παραγωγικό τους βίο, διαβιώντας 40-50 χρόνια στην πρωτεύουσα, και ενώ η πλειοψηφία διαθέτει ένα ή και περισσότερα σπίτια στην επαρχία, αρνούνται να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.
Τους μισούς να είχε η επαρχία, δηλαδή 1 εκατομμύριο, θα λύνονταν το κυκλοφοριακό της Αθήνας και θα είχε αποκεντρωθεί η χώρα, με σωρεία θετικών συνεπειών και για τους ίδιους.
Μιλάμε για ένα σάπιο κουφάρι χώρας:
H Πάργα "που μένεις εκεί για πάντα" έχει τον... κολοσσιαίο αριθμό των 2400 μόνιμων κάτοικων! 
Τα... παγκοσμίου φήμης Φηρά της Σαντορίνης ακόμα χειρότερα: μόλις 2.100 κατοίκους! 
Η κοσμοπολίτικη Ύδρα και μπλα μπλα δεν έχει ούτε 2.000 άτομα πληθυσμό! 
Ακόμα και η διαστημική Μύκονος κατοικείται από 3.700 μόνιμους κατοίκους!!!!
Αν σκεφτεί κανείς και τις λαθροχειρίες των απογραφών,  βαριά 1.500 άτομα μένουν μόνιμα στα 4 από τα δημοφιλέστερα τουριστικά μέρη στον κόσμο.
Η πρωτεύουσα πρέπει να αποκεντρωθεί και οι μόνοι που έχουν την άνεση να επανεκκινήσουν στην επαρχία είναι οι ηλικίες 50 έως 80. Δηλαδή οι συνταξιούχοι. Αν ξεκινήσουν αυτοί, θα ακολουθήσουν και οι νέοι.
Έτσι θα υλοποιηθεί και ο διακαής πόθος πολλών σελφοκορασίδων της παραλίας, να μείνουν εκεί "για πάντα". 
Ας δοθεί μια φοροαπαλλαγή υφ΄ ορον μετατόπισης στην επαρχία στα εκατομμύρια συνταξιούχων μπας και πετύχουμε την πολυπόθητη αποκέντρωση και ανάπτυξη.
959,6 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1 δισ. για συντάξεις πέφτει στην Αττική και αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ.
Σημειωτέον ότι για ακόμη μια χρονιά η ελληνική πρωτεύουσα θεωρείται η χειρότερη δυτικοευρωπαϊκή πόλη για να ζει κανείς. Η οικονομική κρίση, η ασφάλεια, τα συνεχή επεισόδια και οι διαδηλώσεις αποτελούν κατά κύριο λόγο τους παράγοντες που οδηγούν την Αθήνα στον "πάτο" της λίστας της εταιρείας Mercer, η οποία βαθμολογεί τις καλύτερες και τις χειρότερες πόλεις σε σχέση με την ποιότητα ζωής.
Παρ' όλ' αυτά οι συνταξιούχοι δεν την εγκαταλείπουν!
Τέτοια πανάκριβη χώρα που γίναμε, δεν είμαστε ούτε καν στις 50 καλύτερες χώρες για τους ξένους συνταξιούχους! Μια βιομηχανία που έχει δώσει άφθονο χρήμα πχ στην Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες! 

6. Σε ένα κράτος δίκαιου το ασφαλιστικό σύστημα είναι αναδιανεμητικό προς τους ασθενέστερους: γέρους, αναπήρους και φτωχούς
Στην Ελλάδα είναι αναδιανεμητικό προς τους πλουσιότερους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν ένα σύστημα θα τροφοδοτείται από εισφορές ή από τον προϋπολογισμό, που κι εδώ το έκαναν θέμα με την τρόικα: Tο θέμα είναι η συνεισφορά στο κεφάλαιο του ασφαλιστικού να γίνεται αναλογικά με τις οικονομικές δυνάμεις του καθενός.
Στο τέλος της διαδικασίας, όποιος  -και ανεξάρτητα του πόσο κατέβαλλε σε εισφορές και φόρους- τυγχάνει να είναι ιδιαίτερα εύπορος, είναι εύλογο να του περικόπτεται η σύνταξη εφόσον δεν την έχει ανάγκη.
Το ίδιο και με το θέμα της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. 
Εφόσον έπρεπε να μπει η χώρα σε τόσες δοκιμασίες, με τόσο μεγάλα χρέη, ψευδώς εγγυόντουσαν οι κυβερνώντες ότι "έρχεται η ανάπτυξη” από το 2010,11,12,13 κλπ και έπρεπε από την αρχή να φορολογηθεί κατευθείαν ο  τεράστιος πλούτος που εξήχθη πονηρά στο εξωτερικό.
Κανείς δεν το έκανε και χρέωσαν τους υπολοίπους και κυρίως τους φτωχούς Έλληνες με ανείσπρακτους φόρους άνω των 100 δισ. ευρώ σε εφορίες και ταμεία! 
Οι έχοντες παραμένουν άθικτοι χάρη σε μια σιωπηλή ασυλία των 300 δισ. στο εξωτερικό!!!
Συνέπεια είναι πιο εύκολα να μπορούν να αλλάζουν κάστα οι Ινδοί, που το απαγορεύει η θρησκεία τους κλπ, παρά νέος Έλληνας να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του να κάνει οικογένεια η οτιδήποτε άλλο.
Ό,τι κινείται, είναι με τις συντάξεις. Αυτοί που δεν έχουν συνταξάρες όμως; 

7. Κατάργηση σχολών
Πολλές πόλεις αντιδρούν, άλλες καλώς άλλες κακώς. Όποια σχόλη είναι στα αζήτητα και επιζήμια καλώς κλείνει, ΟΜΩΣ.
Σε αντάλλαγμα, όχι κάθε κουτσοχώρι βέβαια, αλλά τουλάχιστον οι μεγαλύτερες πόλεις και κωμοπόλεις, οφείλουν με γεωγραφική αναλογικότητα να ζητήσουν μεταφορά υπαρχουσών σχολών από την Αθήνα. 
Το ελληνικό Σύνταγμα λέει ότι η ανάπτυξη της χώρας ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗ.  Στην Αθήνα ο αριθμός των φοιτητών & εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ξεπερνά τις 200.000, ενώ αν προστεθούν οι πέραν των κανονικών εξαμήνων, οι μεταγραφέντες, τα ΙΕΚ και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το προσωπικό, ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται.
Άρα καλώς να καταργηθεί η Χ βοϊδοσχολή, πλην όμως μπορούν να μεταφερθούν τμήματα ήδη υπαρχουσών σχολών, ώστε: 
1)  Να έχουν όλες οι περιοχές επιστημονικές δυνατότητες 
2) Να έχουν οι φοιτητές φτηνότερο κόστος ζωής & λιγότερες μετακινήσεις
Αυτά έπρεπε να προτείνουν και να έσπευδαν οι δήμαρχοι να παραχωρήσουν κτίρια των δήμων τους για το σκοπό αυτό, προσπαθώντας να αποκτήσουν καταρχήν σχολές της Αθήνας,  χωρίς δικές τους κτιριακές εγκαταστάσεις. 
Ακόμα και 10 σχολές να μεταφερθούν θα είναι επιτυχία. Οι επαρχιακές πόλεις θα αναζωογονηθούν.

8.  Α. Το χρέος οι ξένοι μπορούν να το κουρέψουν και πιθανώς  θα το κάνουν κάποια στιγμή. Το κρατάν ως μοχλό πίεσης για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Τα πολίτικα οφέλη, θα τα εισπράξει όποιος κυβερνά τότε.
Β. Διορισμοί και ρουσφέτια πλέον μαζικά ΔΕΝ μπορούν ούτε και πρόκειται να γίνουν. Το αντίστοιχο των διορισμών του χθες - είναι σήμερα οι διαγραφές χρεών των φτωχών πολιτών. 
Ο Σύριζα έβαλε και τις οφειλές του δημοσίου στα υπερχρεωμένα. Θέλει πολύ μυαλό να δει κανείς πως εκτοξεύεται η δημοφιλία του, αφού τις ενέταξε στο νόμο Κατσέλη;
Το μόνο στοίχημα μακροπρόθεσμα που δεν φαίνεται να κερδίζεται είναι αυτό της δημιουργίας θέσεων εργασίας, και της επανάκτησης της πιστής της αγοράς, κοινώς να κυκλοφορήσουν χρήμα, αυτοί που το έχουν. 

9. Κάθε σύστημα είναι σωστό όταν εφαρμόζεται σωστά. Το αυστραλιανό σύστημα συντάξεων έγινε για να αποκλείσει ένα 10-20% των υψηλοσυνταξιούχων, που συμβαίνει να είναι και πλούσιοι.
Εδω όμως η εγχώρια άρχουσα τάξη, για να γλυτώσει τις συντάξεις της διασπείρει την ιδέα εφαρμογής ακόμα και στον μικροσυνταξιούχο, δηλαδή να αφαιρείται μέρος της σύνταξης του εάν διαθέτει κι ένα μικρό χωράφι. 
Δε σφάξανε σύντροφοι! Μόνο οι μεγάλες περιουσίες, και δη με καταθέσεις και ετήσια έσοδα θα έχουν μείωση σύνταξης.
Οι Αυστραλοί λοιπόν ΔΕΝ το εφαρμόζουν έτσι. Αλλά στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρχουν ρετιρέ, εφαρμόζουν τα πάντα ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ώστε με τη διασπορά να ελαχιστοποιείται η απώλεια των ισχυρών σε επί ζημία των αδυνάμων!

10. Συνεισφορά στο αποθεματικό των συντάξεων 
Α. Οι έμμεσοι φόροι, ανέρχονται στο 50% των εσόδων της φορολογίας. Τους έμμεσους φόρους, τους πληρώνουν όλοι -θενε δε θενε- μέσω της κατανάλωσης. Τα μισά έσοδα του κράτους προέρχονται από εκεί.
Όμως απ' τον προϋπολογισμό χρηματοδοτούνται σε ποσοστό άνω του 50% και όλα τα -φαλιρισμένα- ασφαλιστικά ταμεία!! Άρα:
Αυτό είναι και το κυριότερο επιχείρημα υπέρ της αναδιανομής των συντάξεων υπέρ των κατωτέρων στρωμάτων.
Οι φόροι και οι εισφορές που πληρώνουν οι πλουσιότεροι στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι -ανάλογα με τις δυνατότητες τους (με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια) -και ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να λαμβάνει σύνταξη 4000 ευρώ και εφάπαξ μαζί, ενώ κάποιος άλλος πχ 200 ευρώ.
Β. Σύμπαν το πολιτικό σύστημα αντιστέκεται για να μη γίνει κεφαλαιοποιητικό και άρα... τάχα νεοφιλελεύθερο το ασφαλιστικό. 
Όταν όμως μιλάει κανείς για την ανάγκη μείωσης των παράλογα υψηλών συντάξεων ...εν χορω φωνασκούν οτι ....”μα έχουμε πληρώσει εισφορές!” 
Ας μην εξετάσουμε τι έχουν πληρώσει...
Αυτή όμως ακριβώς η άποψη, ότι δηλαδή τόσα έδωσα - τόσα θα πάρω, είναι η αρχή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο κατά τα άλλα εξορκίζουν!! 
Η πληρωμή εισφορών είναι πρώτα υποχρέωση συνεισφοράς και αλληλεγγύης γενεών στα δημόσια βάρη (σύμφωνα με τις δυνάμεις καθενός πάντα) και μετά ατομικό δικαίωμα και προσδοκία! Τα ασφαλιστικά συστήματα πρέπει να είναι αναδιανεμητικά - κοινωνικά και γενεαλογικά. 
Αυτά τα τελευταία κάνουν ό,τι δεν τα ξέρουν όμως!

11. Ασφάλεια αναζητούσαν όσοι έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό αλλά κανείς δεν επένδυσε στη χώρα του 40 χρόνια
Ασφάλεια ψάχνανε οι Έλληνες και προτιμούσαν το δημόσιο.
Ασφάλεια και οι Ελληνίδες, και, αν δεν παρέχονταν με υλικούς πρώτα όρους, "δεν συμβιβάζονταν".
Ασφάλεια και οι συνταξιούχοι με τα κεκτημένα τους και την εμμονή στην πρωτεύουσα.
Η Ελλάδα έπαθε ασφυξία από την πολύ ασφάλεια.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Παπακασόλας είναι δικηγόρος Αθηνών
Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]