Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοινός εργασιακός μεσαίωνας

  • Η κυβέρνηση Τσίπρα αγγελιοφόρος του Γιούνκερ
  • Άνεργοι και πρόσφυγες σε ένα κοινό ευρωπαϊκό τσουβάλι
  • Η Γερμανία "κλείνει" για τους οικονομικούς μετανάστες
Γράφει η Μαρία Τσολακίδη

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος, μάλλον έχει τον ρόλο του διαβιβαστή των Βρυξελλών και όχι του εκπροσώπου της κυβέρνησής του. Στην συνάντηση που είχε με την ΓΣΕΕ ο υπουργός ούτε λίγο, ούτε πολύ, ξεκαθάρισε ότι τα εργασιακά θα αλλάξουν σύμφωνα με το υπογεγραμμένο Μνημόνιο και τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναγάγει το εθνικό εργασιακό σε ευρωπαϊκό. "Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών, αλλά ευρωπαϊκό", τόνισε ο υπουργός.

Κάπου στην μέση της ομιλίας του άφησε μία αιχμή που ίσως είναι η σημαντικότερη από όλες για το εργασιακό που μπαίνει σε ισχύ από το 2016: Ο υπουργός υποστήριξε ότι το μνημόνιο δεν περιέχει ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις στον τομέα αυτό, προβλέπει απλώς να ληφθούν υπόψη οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Έτσι, ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει με το 2016 για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Γιούνκερ και Κατρούγκαλος επικοινωνούν με μέντιουμ

Τι σύμπτωση κι αυτή. Την ίδια στιγμή που κ. Κατρούγκαλος μιλούσε για ευρωπαϊκό εργασιακό θέμα ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΣΣΟ) το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι, έκανε πρόταση για κοινή εργασιακή νομοθεσία σε όλα τα μέλη-κράτη της Ε.Ε, την οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση-ψήφιση την Άνοιξη του 2016. Συμπίπτουν και οι ημερομηνίες κυβέρνησης-Βρυξελλών.
Επειδή στην πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση παίζει τον ρόλο που της έχουν δώσει οι δανειστές να προτείνουν ως δικές τους ιδέες αυτά που οι Βρυξέλλες έχουν βάλει σκοπό να υλοποιήσουν. Η καταλληλότερη χώρα για ένα ακόμη πείραμα, το εργασιακό αυτή την φορά, είναι η Ελλάδα.

Ο κ. Γιούνκερ στην πρότασή του νοιάστηκε ξαφνικά για τους αδυνάτους. Ο άκρως συντηρητικός, φιλελεύθερος και φεντεραλιστής πολιτικός ξαφνικά είδε ότι υπάρχει μία ανωμαλία στα εργασιακά με πρώτη και κύρια αδικία τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, την τάση σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, και την μερική απασχόληση.

Το χαμόγελο που ίσως σχηματίστηκε στα χείλη όσων εργαζομένων άκουσαν τον κ. Γιούνκερ να τους υπερασπίζεται πάγωσε όταν δήλωσε: "Εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την Άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας".

Ολοκληρώνοντας την "φιλοεργατική" του ομιλία, ο κ. Γιούνκερ έκανε την μεγάλη παρένθεση και αυτή δεν ήταν άλλη από το προσφυγικό θέμα. 509 σύνεδροι από 90 συνδικαλιστικές οργανώσεις 39 χωρών, περιλαμβανομένων των 28 της ΕΕ που συμμετέχουν στο 13ο συνέδριο της ΕΣΣΟ άκουσαν τον κ. Γιούνκερ μέσα σε λίγα λεπτά να μιλά για "ελάχιστα κοινά εργασιακά δικαιώματα" και να γυρίζει την κουβέντα στους πρόσφυγες αναφωνώντας "Καλωσορίζω τους πρόσφυγες!". Αντί εύλογων ερωτημάτων από τους Ευρωπαίους συνδικαλιστές ο κ. Γιούνκερ καταχειροκροτήθηκε με την φράση του αυτή διότι η φιλανθρωπία πουλάει στις ημέρες της κατάντιας.

Πίσω από όλα πάλι η Γερμανία

Πώς συνδέονται το ευρωπαϊκό εργασιακό που θέλει να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση με τον κ. Γιούνκερ που ήδη το ανακοίνωσε και με το προσφυγικό θέμα; Την απάντηση για άλλη μια φορά την δίνει το Βερολίνο. Η Γερμανία έχει ήδη κλείσει 1,000,000 εργατικά χέρια με το προκάλυμμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης που δείχνει στους πρόσφυγες και στους μετανάστες εξ ανατολών. Σύριοι πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο θα πάρουν το άσυλο και βέβαια μια θέση εργασίας στις τιμές που θα ορίσουν "τα ελάχιστα κοινά εργασιακά δικαιώματα" που ανακοίνωσε ήδη ο κ. Γιούνκερ.

Η Γερμανία όμως έχει ένα πρόβλημα συσσωρευμένο και το λύνει ναζιστικά, όπως γνωρίζει πολύ καλά να κάνει άλλωστε. "Κλείνει" τα σύνορά της καταρχάς για οικονομικούς μετανάστες από τα Βαλκάνια. Ασφαλείς χώρες προέλευσης κηρύσσει η γερμανική κυβέρνηση την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων και απέλασης, στο πλαίσιο γενικευμένης μεταρρύθμισης των κανόνων χορήγησης ασύλου για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί καλύτερα στην προσφυγική κρίση.

Η Γερμανία προτιμά αυτούς που δεν έχουν πού να γυρίσουν από αυτούς που έχουν καλύβα και ένα κομμάτι ψωμί να φάνε στο τόπο τους. Με έναν απίστευτο τρόπο εξισώνει τους οικονομικούς μετανάστες φτωχών ευρωπαϊκών χωρών με τους πρόσφυγες πολέμου. Για να μην φανεί ότι κλείνει τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες μειώνει το ποσό οικονομικής βοήθειας έτσι ώστε να γίνει η χώρα λιγότερο ελκυστική για όσους θέλουν να ζητήσουν εργασία στην Γερμανία. Να μην ξεχνάμε ότι η Μ. Βρετανία έχει απειλήσει την Ε.Ε με έξοδό της από την Ε.Ε θέλοντας να αλλάξουν οι συνθήκες της εφόσον θέλει να απελάσει οικονομικούς μετανάστες της Ε.Ε αν αυτοί μείνουν άνεργοι για πάνω από 6 μήνες.

Πιο δεξιοαριστερά δεν γίνεται

Αν δεν το έχει καταλάβει ακόμη η ελληνική κυβέρνηση αυτή την στιγμή με τις εξαγγελίες περί "εργασιακού ευρωπαϊκού προβλήματος" του κ. Κατρούγκαλου συμβάλλει όσο καμία άλλη χώρα στην απόπειρα ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα που τα συνδικάτα των κρατών-μελών δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν κανένα δικαίωμα που είναι παραπάνω από το κοινό εργασιακό καθεστώς που ανακοινώνει η Κομισιόν με εντολές του Βερολίνου.

Αυτό μάλιστα γίνεται την στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί από τη μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη να κάνει ελκυστική την χώρα για επενδύσεις με 1,5 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν "κολλήσει" εξαιτίας του Βερολίνου στην Ελλάδα. Το κοινό ευρωπαϊκό προσφυγικό πρόβλημα και το κοινό ευρωπαϊκό εργασιακό πρόβλημα συγκλίνουν επικίνδυνα στο να φθάσουν όλοι οι εργαζόμενοι, μετανάστες, πρόσφυγες και μη, να δουλεύουν για το "κοινό ελάχιστο μεροκάματο" που συγκλίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έχει μπει σε ισχύ στην Ελλάδα με τον φερετζέ της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους άνεργους.

Κυβέρνηση υπαλλήλων

Η ειρωνεία είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με το γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία, βάσει μνημονίου, αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η γελοιότητα είναι ότι στις 12 Οκτωβρίου ο Ελληνας υπουργός θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτές δηλαδή που ανακοίνωσε ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως δικές της προτάσεις.

Η μεγάλη προδοσία είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης να έχει χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Να γίνει ο 5ος Θεσμός, κάτι που έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με τη δική του επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όσο κι αν ο κ. Ντάισελμπλουμ κάνει τον ανένδοτο σε μια τέτοια προοπτική, το να παίρνει αποφάσεις το Ευρωκοινοβούλιο αντί της μαριονέτας ελληνικού θα έλυνε εντελώς τα χέρια της Γερμανίας για μια κοινή κυβέρνηση της Ευρώπης αφού έχει τόσα πολλά κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα αλλά και τόσα κοινά ευρωπαϊκά εφιαλτικά οράματα.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]