Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ημέρα της κρίσης ανατέλλει για τον Ποροσένκο

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία
καθώς η χώρα οδεύει για τις κάλπες;
 

Πηγές: La Croix και Sputnik News
Απόδοση "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η δημοτικότητα του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της κυβέρνησής του έχει πέσει σε τόσο μεγάλο βαθμό, που ο σημερινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενουκ δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιάσει τους υποψηφίους του κόμματός του για τις σημερινές εκλογές στην Ουκρανία.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οδηγείται σε διάσπαση ο πολιτικός συνασπισμός του Ποροσένκο, μια ένωση που απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της, μετατρέποντας την Ουκρανία στη δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Επιπλέον, ο Ποροσένκο δεν στάθηκε ικανός να ασχοληθεί με τα τεράστιο πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα. Το γαλλικό πρακτορείο AFP εκτιμά ότι δύσκολα θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι εκλογές συμπίπτουν με την συγκυρία της άρνησης της Δύσης να αποστείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στην Ουκρανία και της φάσης όπου τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μόνο τα γνωστά πακέτα στήριξης σε συνδυασμό με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν γονατίσει τους λαούς των χωρών αυτών.

"Καθώς η φτώχεια αυξάνεται, οι πολίτες δεν αποκλείεται να πάνε να ψηφίσουν λαϊκιστικά κόμματα", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ανατόλι Οκτίσκγιουκ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Κέντρου Πολιτικών Μελετών του Κιέβου.
132 κόμματα! Αλεύρι και λεφτά για ψήφους

Καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία, αρκετοί υποψήφιοι έχουν συλληφθεί για απάτες και διαφθορά, αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα La Croix [ http://www.la-croix.com/Actualite/Monde/En-Ukraine-des-municipales-entre-coups-tordus-et-corruption-2015-10-21-1370946 ] .

Σύμφωνα με το άρθρο, τον τελευταίο καιρό, έχουν εντοπιστεί παράξενοι πλανόδιοι πωλητές στην πόλη Ντνεπροβέτσκοφ, να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές τρόφιμα για λογαριασμό κάποιων πολιτικών κομμάτων. Για παράδειγμα, ο συνασπισμός κομμάτων “Αλληλεγγύη” του Πέτρο Ποροσένκο χαρίζει σχεδόν τζάμπα πακέτα με αλεύρι σε συνταξιούχους.

Ο δημοσιογράφος Βαντίμ Γκολοβένκο είπε σε ανταποκριτή της La Croix:
"Έχουμε 132 κόμματα. Όλοι οι ισχυροί υποψήφιοι προσπαθούν να εξαγοράσουν ψήφους. Ξέρουμε ότι στο παρελθόν έδιναν τρόφιμα στους συνταξιούχους. Τώρα φοβόμαστε ότι μοιράζουν και λεφτά σε φοιτητές. Είναι σίγουρο ότι θα σημαδέψουν ψηφοδέλτια και θα χειραγωγήσουν την ψηφοφορία".
Ο δισεκατομμυριούχος βουλευτής Μπαρίς Φιλάτοφ στο γραφείο του Στην πόλη Ντνεπροβέτσκοφ, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας, η απάτη, η διαφθορά και ο εκφοβισμός είναι συνηθισμένες πρακτικές, αναφέρει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Ολιγάρχες και διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ, τα ΜΜΕ

Μετά την θέσπιση ειδικού νομοσχεδίου, που θεωρητικά αποσκοπούσε στην αποκέντρωση, κονδύλια διοχετεύθηκαν στους προϋπολογισμούς των περιφερειών και περιήλθαν υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός για εξουσία στις περιφέρειες της Ουκρανίας να έχει ενταθεί.

Σχεδόν κάθε υποψήφιος δήμαρχος στο Ντνεπροβέτσκοφ υποστηρίζεται από έναν ολιγάρχη, σύμφωνα με το άρθρο. Δισεκατομμυριούχοι που έχουν τον έλεγχο της Ουκρανίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 υποστηρίζουν συνήθως έναν ή και περισσότερους υποψήφιους μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ ελέγχουν και τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ.
"Είναι αδύνατο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην ανεξάρτητη πληροφόρηση, και ορισμένα θέματα λογοκρίνονται αυστηρά. Η μόνη ελπίδα είναι η κοινωνία μας να συνεχίσει να παρατηρεί και να ελέγχει εκείνους που θα κερδίσουν τις εκλογές," είπε στον ανταποκριτή της La Croix η δημοσιογράφος Ζους Κρασόφσκαγια.
Η εκλογική διαδικασία και καταμέτρηση μετ' εμποδίων

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 το πρωί (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 20:00. Το 69 % όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες.

Οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ της Ανατολικής Ουκρανίας δεν συμμετέχουν στις εκλογές. Η ψηφοφορία στο Ντόνετσκ και Λούγκανσκ λαμβάνει χώρα μόνο σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Προηγουμένως οι δύο δημοκρατίες είχαν προγραμματίσει την διεξαγωγή εκλογών πριν από τις 25 Οκτωβρίου, αλλά αργότερα συμφώνησαν να τις αναβάλουν έως το 2016.

Τα ουκρανικά μέσα ανακοίνωσαν ότι η καταμέτρηση των ψήφων (συνολικά, σε όλη την επικράτεια) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ενώ τα αποτελέσματα από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα θα δημοσιεύονται σταδιακά εντός των επόμενων πέντε ημερών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]