Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης...

Δεν ξέρω τι μορφή θα έχει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις μεθαυριανές εκλογές ούτε ποιον θα έχουμε ως πρωθυπουργό. Εκείνο που ξέρω, όπως όλοι οι νοήμονες άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο, είναι πως σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν αυστηρά οι όροι του τρίτου εν σειρά μνημονίου, το οποίο υπέγραψε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας και από τις 14 του περασμένου Αυγούστου είναι νόμος του κράτους (Νόμος 4336/2015, ΦΕΚ 94/14-08-2015, τεύχος Α΄).

Σήμερα, λοιπόν, σκέφτηκα να σημειώσω μερικά πραγματάκια από τα τόσα που περιλαμβάνει ο εν λόγω νόμος. Πιθανώς, κάποια απ' αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω, σας είναι γνωστά. Όμως, μιας και ετοιμαζόμαστε να πάμε στην κάλπη, δεν βλάφτει να τα θυμηθούμε, ώστε να είμαστε σίγουροι για το τι μας γίνεται την ώρα που θα ρίχνουμε το κουκί μας. Πάμε κατ' ευθείαν στην σελίδα 1014 του ΦΕΚ, όπου αρχίζει το "Μνημόνιο συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του ΕΜΣ":

(α) Οι όροι (ενν.: της χρηματοδοτικής συνδρομής) θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, λαμβανομένης υπόψη της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Σε κάθε επανεξέταση, θα εξειδικεύονται πλήρως, με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα, τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και τα λοιπά μέσα για την επίτευξη αυτών των ευρύτερων στόχων που παρατίθενται στο παρόν έγγραφο. - Με το καλημέρα, αποκαλύπτεται ένα από τα μεγαλύτερα προεκλογικά ψέματα, όχι μόνο των δυο κύριων μονομάχων αλλά και των περισσότερων μικρών.
Ότι, δηλαδή, θα αγωνιστούν να "απαλύνουν" τις σκληρές επιπτώσεις από την τήρηση του μνημονίου είτε διαπραγματευόμενοι (ξανά;) κάποιους όρους είτε με ισοδύναμα μέτρα είτε όπως αλλιώς. Η αλήθεια είναι πως κάθε τρίμηνο θα δίνουν εξετάσεις για τα πεπραγμένα τους και, αν κάπου δεν τα πήγαν καλά, θα είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν (με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα παρακαλώ!), αλλιώς δεν θα παίρνουν σέντσι. Πράγματα γνωστά από τα προηγούμενα μνημόνια, όταν μας έβγαινε η ψυχή κάθε φορά που ήταν να πάρουμε μια δόση.


(β) Για την επιτυχία απαιτείται ο ενστερνισμός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές. Επομένως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται. - Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό το έχουμε καταλάβει απολύτως. Δεν υλοποιούμε απλώς το πρόγραμμα αλλά το ενστερνιζόμαστε. Αυτό σημαίνει πως, αν πάρουμε μυρωδιά ότι κάπου ξαστοχάει, είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε επί πλέον οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα ώστε να μη χαθεί ο στόχος. Επομένως, μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον όπου οι περιστάσεις μεταβάλλονται, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο δεν είναι τα τελευταία. Έχουμε να πάρουμε πολλά μέτρα ακόμη.

Παρένθεση πρώτη: Για να κάνω τα πράγματα χειρότερα, θυμίζω ότι, εκτός από το τρίτο μνημόνιο που μόλις έφτασε, εξακολουθούμε να υπηρετούμε και τα δυο προηγούμενα. Είδατε πουθενά να ακυρωθεί κάποιο από τα μέτρα που είχαμε φάει κατακέφαλα τότε; Αυτό το αφιερώνω εξαιρετικά σε όσους πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν και εξακολουθούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες και κλείνω την πρώτη παρένθεση.

(γ) Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους . - Πολύ όμορφα φτιασιδωμένη και ευγενική διατύπωση. Το τι σημαίνει η παραπάνω προτασούλα το είπαμε και χτες με απλά λόγια: κανένα νομοσχέδιο δεν εισάγεται προς συζήτηση στην ελληνική βουλή και κανένας νόμος δεν ψηφίζεται απ' αυτήν, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κουαρτέτου που μας επιτηρεί, δηλαδή χωρίς την υπογραφή του κυρίου Φερβέυ και των συνεργατών του στην Task Force. Ωραία "Νέα Ελλάδα" μας υπόσχονται... Πώς λέμε "περήφανη εθνική πολιτική"; Καμμία σχέση!

(δ) Για την επιτυχία θα απαιτηθεί η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί πολλά έτη. Για το σκοπό αυτόν, απαιτείται πολιτική δέσμευση, αλλά επίσης και η τεχνική ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να την υλοποιήσει. - Το οποίον σημαίνει ότι κάθε μεγαλοστομία περί μελλοντικής οριστικής εξόδου μας από τα μνημόνια δεν είναι παρά μια λαφαζανιά (όπως λένε οι κύπριοι την παπαριά). Έχουμε ήδη νομοθετήσει πως οι συμφωνημένες πολιτικές θα εφαρμόζονται για πολλά έτη, είτε ισχύουν μνημόνια είτε όχι δηλαδή. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Μέτρα σαν κι αυτά που εφαρμόζονται στην μνημονιακή Ελλάδα, έχουν ήδη παρθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός και εκτός ευρωζώνης, είτε έχουν υπογράψει μνημόνια είτε όχι.

(ε) Βάσει του Δημοσιονομικού Συμφώνου, η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει τα βασικά χαρακτηριστικά των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών της σχεδίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο ECOFIΝ την άνοιξη εκάστου έτους και επικαιροποιεί την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της πριν από τα τέλη Μαΐου εκάστου έτους σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος. Εκτός αυτού, ως μέρος του κοινού δημοσιονομικού χρονοδιαγράμματος, η Ελλάδα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος έως τις 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους μαζί με τις ανεξάρτητες μακροοικονομικές προβλέψεις στις οποίες βασίστηκε.
Η κυβέρνηση θα καταρτίσει νέα κρατική διάρθρωση της ονοματολογίας του προϋπολογισμού, καθώς και λογιστικό σχέδιο (Σεπτέμβριος 2016) ήτοι εγκαίρως για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2018. - Κανονικό προτεκτοράτο, δηλαδή! Ούτε ανάσα δεν μπορούμε να πάρουμε δίχως να ζητήσουμε άδεια από την Κομισιόν, η οποία μέχρι και το λογιστικό μας σχέδιο μας βάζει να αλλάξουμε, μέχρι και την ονοματολογία των λογαριασμών που χρησιμοποιούμε θέλει να αλλάξουμε (κατά την γνωστή από τον κινηματογράφο ατάκα: αυτή μέχρι μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις). Με τέτοιες προϋποθέσεις, όχι Ζάππεια 1-2-3 και πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν μπορείς να υλοποιήσεις αλλά ούτε συσσίτια δεν επιτρέπεται να οργανώσεις.

(στ) Θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες δράσεις πολιτικής για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος. Δεν θα πρέπει να ληφθούν από τις αρχές μονομερή φορολογικά ή άλλα μέτρα πολιτικής, τα οποία θα υπονόμευαν τη ρευστότητα, τη φερεγγυότητα ή τη μελλοντική βιωσιμότητα των τραπεζών.

Κάθε, νομοθετικό ή άλλο, μέτρο που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, το οποίο ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στις τραπεζικές συναλλαγές, τη φερεγγυότητα, τη ρευστότητα, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων κ.λπ., θα πρέπει να λαμβάνεται σε στενή διαβούλευση με την ΕΕ / την ΕΚΤ / το ΔΝΤ και, κατά περίπτωση, τον ΕΜΣ.

- Κι αν δεν κατάλαβες αυτό που είπα πρωτύτερα για τα συσσίτια, φίλε αναγνώστη, πάρε και την απόδειξη περί του ότι το μνημόνιο δεν νοιάζεται για τους φτωχούς αλλά για τους τραπεζίτες. Ενώ για τα λαϊκά στρώματα δεν γίνεται πουθενά λόγος (εκτός από κάτι αοριστολογίες περί προάσπισης της κοινωνικής συνοχής), για τις τράπεζες συμφωνήσαμε ότι δεν θα κάνουμε το παραμικρό που μπορεί να τις ενοχλήσει. Όχι απλώς δεν θα τις φορολογήσουμε αλλά δεν θα πάρουμε κανένα μέτρο που "ενδέχεται να έχει αντίκτυπο" στα περιουσιακά τους στοιχεία (αν εδώ σκεφτήκατε τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, σας συγχαίρω για την οξυδέρκειά σας!) ή απλώς στην "μελλοντική βιωσιμότητά" τους.


Παρένθεση δεύτερη. Ελπίζω ότι παρατηρήσατε μια παράξενη σχέση ανάμεσα στα παραπάνω (γ) και (στ). Παρ' ότι με το πρώτο καθίσταται σαφές πως δεν επιτρέπεται να κάνουμε το παραμικρό δίχως την έγκριση του κουαρτέτου, γίνεται αναλυτικότερη αναφορά σ' αυτή την έγκριση μόλις η κουβέντα φτάνει στις τράπεζες, μπας και δεν το καταλάβαμε με την πρώτη. Τέτοια ανησυχία για τους δόλιους τους τραπεζίτες... Κλείνει κι η δεύτερη παρένθεση.

Θα μπορούσα να συνεχίσω (π.χ. για το νέο υπερ-ΤΑΙΠΕΔ ή για τις ρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακό) αλλά το νόημα είναι σαφές και δεν αλλάζει. Και το νόημα είναι πως η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις κυριακάτικες κάλπες. Θα μπορούσα, μάλιστα, να γίνω παραστατικότερος, παραφράζοντας κάποια παλιότερα συνθήματα (π.χ. Τι Νου Δου, τί ΣυΡιζΑ ή ΝουΔου και Συριζάτο, το ίδιο συνδικάτο) αλλά δεν θέλω να ξύσω παλιές πληγές. Αυτή η ελπίδα έχει αποκλειστική -και μονοσήμαντη- σχέση μόνο με την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος που απομυζά τις ζωές μας.

Ας τα έχουμε όλα αυτά κατά νου μεθαύριο, την ώρα που θα μπαίνουμε πίσω από το παραβάν, καθ' ότι μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

Πηγή Cogito ergo sum


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]