Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία πίσω από τη νέα επίθεση του ISIS στο Κομπάνι

Η ΙSIS διείσδυσε στο Κομπάνι, ενώ σφοδρές συγκρούσεις υπάρχουν με τις δυνάμεις του YPG

Aναφέρεται πως η οργάνωση ISIS χτες το βράδυ διείσδυσε στο Κομπάνι. Από τις 8 το πρωί και μετά οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί αλλά αναφέρεται πως συνεχίζονται σε 3 σημεία.

Γύρω στις 04:40 τα χαράματα, μονάδες της ISIS εισήλθαν στην πόλη από διαφορετικά σημεία, ενώ τις πρωινές ώρες έκανε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα σε σημείο κοντά στην συνοριακή πύλη του Μουρσιτπινάρ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την έκρηξη σκοτώθηκαν 8 άτομα και τραυματίστηκαν 38.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του YPG και της ISIS συνεχίζονται, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα το Λονδίνο, ανέφερε σε ανακοίνωση του πως στις συγκρούσεις που συνέβησαν κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλά άτομα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ¨Στο κέντρο της πόλης άρχισαν σφοδρές συγκρούσεις και στους δρόμους υπάρχουν πτώματα¨.

Αναφέρεται επίσης πως μαχητές της ISIS μπήκαν στην πόλη ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα του YPG. Γίνονται ανακοινώσεις για να μην βγει ο κόσμος στους δρόμους. Ανακοινώθηκε πως το YPG στέλνει ενισχύσεις στην πόλη.

Υπεύθυνοι του νοσοκομείου που μίλησαν στο Ρόιτερς, ανέφεραν πως από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν 70, η πλειοψηφία εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Το YPG τον Ιανουάριο μετά από συγκρούσεις που κράτησαν 4 μήνες είχε εκκαθαρίσει το Κομπάνι από την ISIS.

Σαλίχ Μουσλίμ: ¨Όλα δείχνουν πως υπήρξαν διεισδύσεις από Τουρκία¨

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του PYD Σαλίχ Μουσλίμ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επίθεση της ISIS στο Κομπάνι. Ο Μουσλίμ είπε πως ¨ Όλα δείχνουν πως υπήρξαν διεισδύσεις από Τουρκία¨

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του PYD Σαλίχ Μουσλίμ ευρισκόμενος στην Ιταλία για συνομιλίες μαζί με επιτροπή από την Ροζάβα και αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της ISIS είπε : ¨60 περίπου άτομα διείσδυσαν φορώντας στολές του ÖSO. Πήγαν σε 2-3 σημεία της πόλης. Στόχευσαν πολίτες. Οι συγκρούσεις ακόμη συνεχίζονται. Τώρα έχουν στριμωχθεί σε ένα σημείο. Από εκείνους μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 15 άτομα. Αυτό το νούμερο ενδεχομένως να αυξηθεί. Κάποιοι συνελήφθησαν ζωντανοί και κάποιοι διέφυγαν προ της πλευρά της Τουρκίας¨.

Ο Μουσλίμ ανέφερε πως κατά την διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 12 πολίτες και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, ενώ πρόσθεσε πως σε χωριό που βρίσκεται στα 30 χλμ από την πόλη, η ISIS σκότωσε ακόμη 23 άτομα, μεταξύ των οποίων και κάποια παιδιά.

¨Η Τουρκία λέει ψέματα¨

Ο Μουσλίμ είπε πως Όλα δείχνουν πως υπήρξαν διεισδύσεις από Τουρκία¨ και όταν του υπενθύμισαν πως αυτό είναι κάτι που διαψεύδει απόλυτα η Τουρκία, συνέχισε λέγοντας: ¨Η Τουρκία όλα τα διαψεύδει αλλά και η ίδια λέει ψέματα. Πηγές μας στην περιοχή λένε πως οι μαχητές πέρασαν από την πλευρά της Τουρκίας. Μάλιστα κάποιοι αργότερα πέρασαν στην Τουρκία και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιωτές. Αυτά λένε οι πηγές μας¨.

Ο Μουσλίμ είπε πως οι Κούρδοι εξακολουθούν να ελέγχουν το Κομπάνι αλλά ότι σε ένα σημείο οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Απόπειρα να κρατήσουν τον διάδρομο εφοδιασμού με την Τουρκία και να σπάσουν τον κουρδικό διάδρομο που βγάζει στην Μεσόγειο

Πέντε μήνες μετά τη σημαντική νίκη των Κούρδων σε βάρος του ISIS, η απειλή επέστρεψε χθες στο Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν ύστερα από αιφνιδιαστική επίθεση των τζιχαντιστών στην κουρδική πόλη που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον Ιανουάριο, μετά την πεισματική αντίσταση των Κουρδικών Μονάδων Αυτοάμυνας (YPG) στην τετράμηνη ασφυκτική πολιορκία που υφίσταντο.

Σε συνδυασμό με μια παράλληλη αντεπίθεση των τζιχαντιστών εναντίον θέσεων του κυβερνητικού στρατού στη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, η εισβολή στο Κομπάνι σηματοδοτεί την προσπάθεια του ISIS να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ύστερα από τις σοβαρές ήττες που υπέστη το τελευταίο διάστημα κυρίως από τις κουρδικές πολιτοφυλακές και δευτερευόντως από τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν, επίσης, ότι η διπλή αντεπίθεση των τζιχαντιστών λειτουργεί ως αντιπερισπασμός, με βασικό στόχο να χαλαρώσει την πίεση που δέχεται το «Ισλαμικό Κράτος» στη Ράκα, οιονεί «πρωτεύουσα» του αυτόκλητου χαλιφάτου, καθώς οι δυνάμεις των Κούρδων έχουν φτάσει σε απόσταση μόλις 50 χλμ. από την πόλη και έχουν διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των αντιπάλων τους.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των YPG, Ρεντούρ Ξελίλ, οι τζιχαντιστές εισέβαλαν τα χαράματα στο Κομπάνι από τη δυτική πλευρά της πόλης με πέντε τζιπ, παραπλανώντας τους πολιτοφύλακες, καθώς φορούσαν κουρδικές στολές και ανέμιζαν σημαίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ανταρτικής δύναμης που υποστηρίζεται από τη Δύση και αντιτίθεται τόσο στο καθεστώς Ασαντ όσο και στο «Ισλαμικό Κράτος».

Τουλάχιστον 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, πάντα σύμφωνα με τις YPG. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τρεις βομβιστές αυτοκτονίας του «Ισλαμικού Κράτους» ανατίναξαν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν, αφήνοντας πίσω τους αρκετούς νεκρούς και ακρωτηριασμένους.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας κατήγγειλε ότι οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο Κομπάνι από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Την ίδια καταγγελία διατύπωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συναρχηγός του φιλοκουρδικού τουρκικού κόμματος HDP, η οποία κατήγαγε μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, κερδίζοντας το 13% των ψήφων και εκλέγοντας 80 βουλευτές.
«Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος εδώ και χρόνια. Η σημερινή σφαγή (στο Κομπάνι) αποτελεί προϊόν αυτής της υποστήριξης», δήλωσε η Γιουκσεκντάγκ. Τις αιτιάσεις αυτές απέρριψε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουμλούς, κάνοντας λόγο για «ψεύδη» και «συκοφαντική προπαγάνδα».

Στο δεύτερο μέτωπο των χθεσινών επιθέσεων, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη συνοικία Αλ Νάσουα της πόλης Χασάκα, η οποία έως χθες ελεγχόταν εν μέρει από τον κυβερνητικό στρατό του Ασαντ και εν μέρει από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης, ενώ άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» προχωρούσαν σε συλλήψεις και εκτελέσεις, από σπίτι σε σπίτι.

Τέλος, δυνάμεις αντικαθεστωτικών ανταρτών εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της πόλης Ντέρα, στο νότιο τμήμα της Συρίας. Αν η επίθεσή τους στεφθεί με επιτυχία, θα πρόκειται για την τρίτη πρωτεύουσα επαρχίας, μετά τη Ράκα και το Ιντλίμπ, που θα ξεφύγει από τον έλεγχο του κυβερνητικού στρατού.

Πηγή "Τουρκικά Νέα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]