Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελληνική Δημοκρατία σε τροχιά αποτυχίας

Του Paul Craig Roberts
Πρώην υφυπουργού οικονομικών των ΗΠΑ επί προεδρίας R. Reagan

Τα Ελληνικά χρέη δεν μπορούν να εξοφληθούν. Είναι απλά πάρα πολύ μεγάλα για να αποπληρωθούν.

Το βάρος τους έχει γίνει ακόμα βαρύτερο με τη λιτότητα που η ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν και οδήγησαν την Ελληνική οικονομία σε καθοδική πορεία. Παρά το προφανές γεγονός ότι η πολιτική λιτότητας της ΕΕ είναι μια αποτυχία και δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας, το δράμα της Ελληνικής «κρίσης χρέους» συνεχίζεται.

Μια λύση ήταν δυνατή στην έναρξη της κρίσης πριν την καθοδική πορεία της οικονομίας από τη λιτότητα: Τα χρέη θα έπρεπε να διαγραφούν μέχρι το ποσό που θα μπορούσε η Ελληνική οικονομία να εξυπηρετήσει και αποπληρώσει. Αυτή η παραδοσιακή λύση ήταν απαράδεκτη για τους δανειστές την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εξηγώ στο βιβλίο μου «Η αποτυχία του laissez-faire Καπιταλισμού» (The Failure of Leissez Faire Capitalism)  (Clarity Press, 2013).

Οι πιστωτές της Ελλάδας, η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν ατζέντες που δεν συνδέονται με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώνει. Οι δανειστές ήταν αποφασισμένοι να επιβάλουν την αρχή ότι μπορούν να υπερδανείζουν μια χώρα και να την αναγκάζουν να αποπληρώνει πουλώντας τα δημόσια περιουσιακά της στοιχεία, περικόπτοντας τις συντάξεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες της. Η ατζέντα της ΕΕ και της Κεντρικής Τράπεζας είναι να τερματίσουν την οικονομική ανεξαρτησία των μελών – κρατών της ΕΕ, μεταβιβάζοντας τους φόρους και τη δημοσιονομική τους πολιτική σε αυτήν την ΕΕ.

Με άλλα λόγια, η Ελληνική «κρίση χρέους» χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα εφαρμοσθεί σε κάθε χώρα – μέλος. Τα κράτη – μέλη θα παύσουν να υφίστανται σαν κυρίαρχες κρατικές οντότητες. Η κυριαρχία θα εκχωρηθεί στην ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά που η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν, στο τέλος θα τερματίσουν και τη δική τους κυριαρχία, αυτή τη λίγη που τους έχει απομείνει στη πραγματικότητα, δεδομένου ότι δεν έχουν το δικό τους νόμισμα και η εξωτερική τους πολιτική είναι υποταγμένη στην Ουάσιγκτον.

Η μόνη δυνατή διέξοδος για την Ελλάδα είναι η στάση πληρωμών και η στροφή της προς τη Ρωσία. Όλη η οικουμένη θα έχει να ωφεληθεί από αυτή τη πορεία των ενεργειών καθώς η αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα εκκινήσει το ξήλωμα του ΝΑΤΟ, που είναι ο κύριος μηχανισμός της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία σύγκρουσης με τη Ρωσία. Στο τέρμα αυτής της πορείας, όλη η Ευρώπη και ο υπόλοιπη οικουμένη θα ευγνωμονούν την Ελλάδα για τον εκτροχιασμό της βίας που θα προκύψει από τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διεκδικήσει την ηγεμονίας της πάνω στη Ρωσία.

Καθώς η Ελληνική στάση πληρωμών και η στροφή προς Ανατολάς είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, οι πράκτορες της ΕΕ μέσα στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία εναντίον της Ελληνικής στροφής προς Ανατολάς.

Φοβάμαι ότι ο Ελληνικός λαός έχει υποστεί πολύ μεγάλη πλύση εγκεφάλου, για να είναι σε θέση να επωφεληθεί από την ευκαιρία και να σώσει τον εαυτό του από τα νύχια του ενός τοις εκατό, που θα οδηγήσει τον Ελληνικό λαό στο έδαφος.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν διέθεταν επαρκή κρίση ώστε να δώσουν στη κυβέρνησή τους επαρκή ποσοστά ψήφων ώστε να έχει επαρκή αξιοπιστία από την ΕΕ και τους δανειστές της χώρας τους. Αυτό που παρατηρούμε στην Ελλάδα είναι η αποτυχία της δημοκρατίας που οφείλεται στον ίδιο το λαό της.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ιστορίες τρέλας και πνευματικής αναπηρίας. Το χρέος αυξάνεται και εμείς δεν μπορούμε να ξοδεύουμε όσα παράγουμε. Οι κυβερνήσεις παραλαμβάνουν και παραδίδουν όλο και χειρότερα, όλο με μεγαλύτερο χρέος. Οι ΕΕ φωνάζουν τα τελευταία 6 χρόνια να γίνουν μεταρρυθμίσεις, και τους γράφουν κανονικά. Ακόμα κάτι απλό η απελευθέρωση των επαγγελμάτων ,αδιαφορούν παντελώς. Η μητέρα της διαπλοκής και του ρουσφετιού, τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπέρασαν όλα τα όρια, να είναι περισσότεροι οι συνταξιούχοι από τούς εργαζόμενους. Συνέχεια δωστε μας λεφτά. Οι κλέφτες απατεώνες ατιμώρητοι. Δεν έρχεται καταιγίδα για τον λαό; ;;πείνα και θάνατος. Οι του δημοσίου θα ζήσουν. Οι του ιδιωτικού τομέα Αρμαγεδδών. Δολοφόνοι φασίστες του πελατειακού φασισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε δουλευουν ΟΛΟΙ ψηλο γαζι και εσυ περιμενεις να σε σωσουν αυτοι που σε δουλευουν!

      Κι οχι μονο σε δουλευουν,αλλα το ομολογουν κιολας!!

      Και παρολο που το ομολογουν ,συνεχιζεις να ζεις στον κοσμο σου πιστευοντας σε αυτους

      που ομολογουν οτι σε δουλευουν!!

      Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μπατίστα (Paulo Nogueira Batista, IMF executive director) λίγες ώρες πριν την συνέχιση των συνομιλιών σε συνέντευξη του στο Russia Today του άδειασε την Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι "Δεν φταίει η Ελλάδα αλλά το πρόγραμμα του Ταμείου" προσθέτοντας "ότι πιστεύει πως τα προγράμματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα και την Ουκρανία ήταν μια «αποτυχία».

      "Και υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πολύ δύσκολα για το Ταμεία, ή οι αποτυχίες. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Ίσως η Ουκρανία είναι επίσης η επόμενη. Η Ουκρανία είχε στο πρόσφατο παρελθόν τρια αποτυχημένα προγράμματα - το 2008, το 2010 και το 2014 και τώρα εκτελεί ένα τέταρτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ ".
      "Οι Έλληνες υποφέρουν πολύ από τις άστοχες αποφάσεις που λήφθηκαν, όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά και από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, από τις ευρωπαϊκές αρχές, η οποίες οδήγησαν την Ελλάδα στο σοβαρο σημερινό αδιέξοδο" είπε.

      http://kostasxan.blogspot.de/2015/06/blog-post_396.html

      ΥΓ: Περαστικα


      ΓΜ

      Διαγραφή
    2. Αγαπητοί συμπατριώτες, πρέπει να συμφωνήσουμε κατ' αρχάς σε μερικά πράγματα. Στην Ελλάδα του πελατειακού κράτους, ούτε καν τα μνημόνια δεν εφαρμόστηκαν. Ασχέτως περιεχομένου, πολλά απο τα μέτρα ουσίας που ψηφίστηκαν μεν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τελικά δεν εφαρμόστηκαν (πχ κλειστά επαγγέλματα). Είναι λυπηρό να συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πχ για την ανεργία, όταν το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα συνεχίζει να παράγει δεκάδες χιλιάδες γιατρούς, καθηγητές, ψυχολόγους, οικονομολόγους. Λείπει εντελώς ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η εξειδίκευση και η ψηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση. Λείπει επιπλέον και η βιομηχανία. Βαρέθηκα να ακούω οιμωγές για τη μετανάστευση των νεαρών γιατρών, η οποία σημειωτέον είχε ξεκινήσει πολύ πριν τα μνημόνια, επειδή απλά οι γιατροί ήσαν τόσοι πολλοί στην Ελλάδα που δεν έβρισκαν καν θέση για ειδικότητα. Ακόμα και σήμερα η αναμονή ξεπερνά τα 5 χρόνια. Για πολλά χρόνια επενδύσαμε μόνο στον τουρισμό, αλλά αυτός ο κλάδος είναι ο πρώτος που θα πληγεί βάναυσα σε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι η ανεργία ήταν ψηλή και πριν τα μνημόνια και αντιμετωπιζόταν με επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης και ημιαπασχόληση. Ήταν βιώσιμη λύση για την κοινή λογική η μερική απασχόληση και το επίδομα ανεργίας?
      Η ιστορία θα κρίνει την εποχή των μνημονίων που έφτασε στο τέλος της. Όμως και η σημερινή κυβέρνηση δεν βλέπω να προτείνει κάτι συγκεκριμένο για την οικονομική ανάκαμψη. Η ασαφής σύγκρουση δεν είναι δημιουργική ως προς τους στόχους και τις επιδιώξεις της. Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση με την αποκλειστική ευθύνη των δικών της κυβερνήσεων. Βρίσκεται σε ναυάγιο χωρίς σωσίβια ή στοιχειώδη σωστικά μέσα, κι ο καπετάνιος στη γέφυρα τσακώνεται στο τηλέφωνο με την ασφαλιστική για την αποζημίωση. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλα μεγάλα ΟΧΙ, δεν θέλουμε άλλα ψέματα. Χρειαζόμαστε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο εθνικής ανάκαμψης, κι αυτό δεν το περιμένουμε σε καμία περίπτωση απ' το ΔΝΤ. Το περιμένουμε μόνο από την Ελληνική κυβέρνηση, που πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]