Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πανικός στο Μαξίμου από τις εξελίξεις…

Γράφει ο Μάρκος Παναγιωτίδης

Βαδίζοντας στην εβδομάδα προ του δημοψηφίσματος, οι εντυπώσεις που σχηματίζονται για το εάν τελικά ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα τείνουν προς το αρνητικό πρόσημο, ενώ περισσότερες είναι εκείνοι που αρχίζουν να πιστεύουν σε μία αλλαγή της κυβερνητικής στάσης (σχετικά με την προτροπή της προς τους πολίτες), αφού πληροφορίες αναφέρουν «πανικό» στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν την επίσημη εκπνοή του παραταθέντος ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα.

Σε αυτή την στροφή του μεγάρου Μαξίμου έχουν συντελέσει τόσο τα προβλήματα της κυβερνητικής εικόνας που «τσακίστηκε» από το κλείσιμο των τραπεζών και τον περιορισμό ανάληψης από τα ΑΤΜ, όσο και από τις συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση «τζογάρει» την επόμενη ημέρα για την χώρα, αλλά επιπλέον δεν διαθέτει επαρκή – ικανοποιητική απάντηση όχι ως προς το πώς θα διαχειριστεί ένα πιθανό «όχι» της κάλπης, όσο ως προς το ποιες ακριβώς θα είναι οι ενέργειές της μετά από ένα «όχι» των πολιτών στην πρόταση των δανειστών.

Η λευκή επιταγή που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, δημιουργούν ένα μη ασφαλές περιβάλλον στους πολίτες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν, αφού κατανοούν πως οι επί της ουσίας επιλογές τους περιορίζονται μεταξύ ενός «αργού και βασανιστικού θανάτου» και του «ξαφνικού θανάτου», όπως αποδεικνύεται άλλωστε από το πρόγραμμα που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία διαπραγμάτευσης. Πρόγραμμα που –κατά κοινή ομολογία- δεν απέχει πολύ από τις θέσεις των δανειστών και ενέχει στοιχεία μίας σκληρής – καταστροφικής φορολογικής επίθεσης κατά των ελλήνων πολιτών. Στην πραγματικότητα, η διαφορά που δεν επισημαίνεται ως προς την ουσία – αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ότι το «ναι» θα προσφέρει μία ανάσα περίπου 18 μηνών, ενώ το «όχι» θα επιβάλει μία άμεση οικονομική ασφυξία, έναν οικονομικό στραγγαλισμό και μία σειρά αποτελεσμάτων (κυρίως στην βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός) για τα οποία οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί.

Το μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως η πίεση που ασκήθηκε μέσω της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος δεν άντεξε περισσότερο από 24 ώρες (σύμφωνα με κρυφές δημοσκοπήσεις που έγιναν για την κυβέρνηση, το "ναι" έχει πάρει σημαντικό προβάδισμα καταγράφοντας ένα 60-40, αντιστρέφοντας τις πρώτες αρχικές μετρήσεις), αφού οι «αγορές» τελικά δεν χόρεψαν πεντοζάλη (όλα τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο «πράσινο» σήμερα), ενώ τα μηνύματα που δέχονται από την τουριστική Ελλάδα (ιδιαίτερα από την Κρήτη που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στήριξε ΣΥΡΙΖΑ), τα ΜΜΕ δεν φαίνονται διατεθειμένα να λυγίσουν στην κυβερνητική υπενθύμιση των χρεών τους και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Χρυσόγονος) οδηγούν (σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες) τελικά τον Αλέξη Τσίπρα σε μία τακτική αναδίπλωση προκειμένου να διασώσει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση και να οργανώσει στη συνέχεια τις ό,ποιες πολιτικές του κινήσεις.

Έτσι, οι φανατικοί του λόμπι της δραχμής φαίνεται να απομονώνονται (τουλάχιστον προσωρινά), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει τις δυνατότητες να εμφανισθεί στους πολίτες ως ηγέτης πριν οι εξελίξεις τον προσπεράσουν και «δικαιωθούν» εκείνοι που είτε υπέγραφαν μνημόνια χωρίς να τα διαβάζουν, είτε διαπραγματεύονταν πεσμένοι στα τέσσερα για να εξασφαλίσουν την στήριξη των Βρυξελλών και την παραμονή τους στην εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεν έχει διευκρινήσει τι θα συμβεί την επομένη ημέρα στην χώρα, εάν η κάλπη δώσει σαν αποτέλεσμα το «όχι», και δήλωσε στην χθεσινή (29/6/2015) συνέντευξή του πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν το αποτέλεσμα είναι «ναι». Και, για να είμαστε ειλικρινείς, ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία που πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ως μαχητής και αγωνιστής, υποστηρίζοντας πως «ο ίδιος επέλεξε τη σύγκρουση και για λόγους ιδεολογικούς δεν μπορεί να μετατραπεί σε δήμιο του ελληνικού λαού…»

Όποιες καλές προθέσεις υπάρχουν στην κυβέρνηση, δεν αρκούν πλέον, αφού ουσιαστικά έχει αποτύχει στην προεκλογική της κύρια δέσμευση για επίλυση της προβλήματος χρέους με τους "δανειστές". Δεν έχει δικαίωμα η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου να αναζητά στήριγμα με βάση το θυμικό (συναίσθημα) των πολιτών, αποφεύγοντας να διαμηνύσει πως υπάρχει και το λογικό, αλλά, κυρίως, η καταγεγραμμένη διάθεση των "δανειστών" να τιμωρήσουν την Ελλάδα, να κλείσουν οριστικά την "αριστερή παρένθεση" για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και, τέλος, να δημιουργήσει συνθήκες αφόρητες (δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση και καμία ψυχολογική προετοιμασία στους πολίτες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως δεν υπάρχει ούτε κρατική προετοιμασία για τα χειρότερα) στην χώρα. Άλλωστε, εάν η κυβέρνηση δεν ενημερώσει πλήρως τους πολίτες πριν από την κάλπη, ποια θα είναι η διαφορά της από όλους τους προηγούμενους -που η ίδια καταδίκαζε- κυβερνώντες;

Ό,τι και να πράξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τις επόμενες ημέρες ή ώρες, θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να σύρει τον ελληνικό λαό σε μία απόφαση χωρίς ο ίδιος και το κόμμα του να διευκρινήσουν στον απόλυτο βαθμό τι πρόκειται να κάνουν την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα… Ειδάλλως, φοβούμαστε πολύ πως η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί θα λειτουργήσει υπέρ των κομματικών και όχι υπέρ των κρατικών συμφερόντων και προτεραιοτήτων...

Επαναλαμβάνουμε την ερώτηση για όσους στο ΣΥΡΙΖΑ και το μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να την αντιμετωπίσουν: Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου την επόμενη ημέρα μετά από ένα "όχι" που θα αναδείξει η κάλπη και οι "δανειστές" εκκινήσουν τιμωρητικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας;

Όσον αφορά τους υπόλοιπους (αντιπολιτευόμενους) ωρυόμενους πολιτικούς της χώρας, καλά θα κάνουν να σκεφθούν πως το ΑΕΠ της Ελλάδας δεν έπεσε κατά 30% τους τελευταίους πέντε μήνες, ούτε η ανεργία έφτασε στο 28% εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 1,5 εκατομμύριο ελλήνων πολιτών που είναι άνεργοι, τα 3 εκατομμύρια που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, ο άγνωστος αριθμός νεκρών Ελλήνων, έχουν προκύψει από μέτρα και συμφωνίες που έκαναν οι ίδιοι με τους δανειστές "εταίρους". Οπότε, λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Ας σωπάσουν αυτή την κρίσιμη στιγμή και ας συνταχθούν, επιτέλους, όλοι μαζί απέναντι στην λαίλαπα των "εταίρων" που απειλεί την Ελλάδα και τους Έλληνες...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Κύριε Παναγιωτίδη και λίγα λέτε... ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι θα κάνουν μετα το οχι ;
  Οτι τους πουν . Ολα ειναι προσχεδιασμενα και οποιος πιστεύει οτι ο καθε κοπρος Ελληνοφωνος και Εθνοπροδοτης αποφασίζει για και παραμικρό ειναι μακρυα νύχτωμενος .
  Το σχέδιο τους ειναι να εξαφανίσουν το Εθνος και την φυλη .
  Πχ με οχι ακαριαίος θάνατος , με ναι , Άργος θάνατος .
  Να τι θα κάνουν τα 300+1 κ(Υ)νοβουλευτικο Καθηκια .
  Ήδη τα πρόβατα μοιράστηκαν στις φατρίες των κομμάτων , τα ωραία έρχονται !
  Το ερώτημα ειναι ελεύθερος ; Η σκλάβος ;
  Επιτέλους ξεκίνησε ο χωρισμός και το κάψιμο της ηρας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]