Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ: Κατεπείγουσες διαδικασίες για την Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε σε δηλώσεις της ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ τόνισε σε δηλώσεις της ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Αθήνα με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται με κατεπείγουσες διαδικασίες για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης του Έλληνα Πρωθυπουργού, ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κι άλλες συναντήσεις.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ, αν ο Γιούνκερ αποτύχει να τα βρει με τον Τσίπρα και δεν δώσουν τα χέρια, τότε την Πέμπτη θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ των FT, τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συναντήσουν σε αυτή την περίπτωση η Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ.

Την ανάγκη μίας ισχυρής συμφωνίας για την Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Ντράγκι δεν θέλησε να πει περισσότερα παρά μόνο να τονίσει πως αποτελεί επιθυμία όλων η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με μία «βιώσιμη» συμφωνία, η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πολύ κοντά σε συμφωνία;

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας φέρονται να βρίσκονται Ελλάδα και δανειστές σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμβιβασμού εξέφρασε σήμερα και ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν μετά από συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει λύση από την πλευρά του.
Από την πλευρά ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ εκτίμησε ότι όλα εξαρτώνται τώρα από την ελληνική πλευρά.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση που θα έχουν απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην οποία όπως όλα δείχνουν θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές που παρουσιάζουν οι συμβιβαστικές προτάσεις των δυο πλευρών.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters στις συνομιλίες θα συμμετάσχει τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Καθοριστική συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ θεωρείται κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις. Θα έχει πιθανότατα μορφή δείπνου εργασίας και ως αντικείμενο την εξέταση των προτάσεων τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης που βρίσκονται στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή του προέδρου του Εurogroup Ντάισελμπλουμ στη συνάντηση, θεωρείται σημαντική και δείχνει ότι βρισκόμαστε ενόψει της επεξεργασίας ενός τελικού σχεδίου συμφωνίας. Μάλιστα στις Βρυξέλλες θεωρούν πιθανή τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Πριν από την αποψινή συνάντηση έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ με θέμα συζήτησης την Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης στην εν λόγω συνεδρίαση θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την πενταμερή του Βερολίνου, αλλά και τα σχέδια συμφωνίας που έχουν υποβληθεί ώστε να διαπιστωθεί πόσο κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι δύο πλευρές στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του Βrussels Group.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν σε ετοιμότητα οι εκπρόσωποι των δανειστών και της κυβέρνησης που μετέχουν στις εργασίες του Βrussels Group.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]