Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Grexit και το Brexit: Κύματα ανησυχίας στην Ευρώπη

Του Νίκου Μελέτη 

Ξαφνικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι θεσμοί θα πρέπει να αρχίσουν να λύνουν νέες εξισώσεις καθώς εκτός του κινδύνου Grexit είναι ορατό πλέον και το ενδεχόμενο του Brexit.
Η απρόβλεπτη ως προς την έκτασή της νίκη των Συντηρητικών του Ντ. Κάμερον, εκτός από τις αυτοκτονικές τάσεις που προκάλεσε στους δημοσκόπους της Βρετανίας (δεν είναι μόνο οι δικοί μας που πέφτουν έξω) στέλνει κύματα ανησυχίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ο Κάμερον έχει δεσμευθεί για δημοψήφισμα το 2017 με το ερώτημα παραμονής η όχι στην ΕΕ. 

Η Βρετανία, παρά την περιθωριοποίησή της στα ευρωπαϊκά πράγματα και την ενίσχυση της αντίληψης του «νησιού» που βρέθηκε απέναντι από τις ευρωπαϊκές ακτές, παραμένει σημαντικότατη χώρα. 

Ο Κάμερον θα πρέπει να ισορροπήσει σε μια πολύ λεπτή γραμμή: να αποτρέψει τόσο μεγάλη χαλάρωση της σχέσης με τη Σκοτία που θα οδηγούσε σε κατάρρευση τη χώρα, και συγχρόνως να διεκδικήσει χαλάρωση της σχέσης με την ΕΕ, ώστε να υπάρχουν ελπίδες να κερδηθεί το δημοψήφισμα και να αποφευχθεί το Brexit. 

Όλες οι πλευρές, ακόμη και οι βρετανικές εργοδοτικές οργανώσεις, προειδοποιούν για το τρομακτικό κόστος ενός ενδεχόμενου ατυχήματος στην οικονομία αλλά και στο ίδιο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

Βρυξέλλες και Βερολίνο κλείνουν το μάτι στον Κάμερον για αλλαγές που μπορούν να δρομολογηθούν ώστε να ικανοποιηθεί το αίσθημα «ανεξαρτησίας» των Βρετανών ψηφοφόρων από το μη εθνικό κέντρο των Βρυξελλών. Ομως τα περιθώρια ανατροπών στις βασικές ευρωπαϊκές συνθήκες είναι πολύ μικρά και υπάρχουν όρια τα οποία δεν μπορούν να ξεπερασθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα. Με τη σαρωτική νίκη των Συντηρητικών, ο Κάμερον έχει τη δυνατότητα να διαχειρισθεί την παγίδα του δημοψηφίσματος που ο ίδιος έστησε, αλλά θα πρέπει να αποφύγει τον πειρασμό να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών για να διευρύνει τη λίστα αιτημάτων που θα υποβάλει στις Βρυξέλλες. 

Η Α. Μέρκελ φαίνεται ότι δίνει την ίδια απάντηση για κάθε «-exit». Ολα θέλει να τα αποτρέψει, όπως λέει, αλλά «όχι με κάθε κόστος». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιχειρηθεί να κλείσει με «όποιο» κόστος η υπόθεση Grexit για να αποτραπεί το πολύ πιο ακριβό Brexit.

Πηγή "Έθνος"
Επικοινωνία με τον συντάκτη
nmeletis@pegasus.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οι ορδές πεινασμένων και παμφτωχων αριθμους σε εκατομμύρια δεν αποτελούν κίνδυνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]