Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι γείτονες ετοιμάζονται ενώ οι μέσα... κοιμούνται


Έμαθαν ότι… ζοριζόμαστε πλακώσανε και οι… Τούρκοι. Δεν ήθελαν πολύ για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία οι «φίλοι και σύμμαχοι», με αποτέλεσμα σχηματισμός 4 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11:23 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ νήσου Χίου και νήσου Σάμου.
Ο σχηματισμός, αφού διασπάστηκε σε 2 ζεύγη αεροσκαφών, το ένα εξ αυτών πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 11:41 άνωθεν νησίδας Κίναρος στα 24.000 πόδια. 
Ο παραπάνω σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 12:24, νοτίως της νήσου Χίου. Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Η απαξίωση της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η υποδοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν το λιγότερο προσβλητική, αφού εάν επιθυμούσε ο Αμερικανός ομόλογός του να το ακυρώσει, θα μπορούσε να το είχε κάνει πολύ νωρίτερα.

Εάν βέβαια το γνώριζε την Παρασκευή το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ένα ερώτημα που τίθεται είναι για ποιον λόγο την «πυγμή» και το «δε σηκώνω μύγα στο σπαθί μου» δεν φρόντισε να το επιδείξει και σε αυτή την περίπτωση, αλλά έσκυψε το κεφάλι και μετέβη στις ΗΠΑ, σε μια επίσκεψη σαφώς υποβαθμισμένη.


Ίσως και να αποτελεί ένα είδος αυτοκριτικής, με τον Πάνο Καμμένο να αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν να τους έχεις όλους ικανοποιημένους, λέγοντας σε κάθε πλευρά αυτό που θέλει να ακούσει. Στους Ρώσους να πιστεύουν ότι θα πουλήσουν σε μια χώρα που λείπουν πλέον και τα στοιχειώδη, ή θα εκτοπίσουν άλλους και στους Αμερικανούς ότι θα φτιάξουν ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο. Και πόσα άλλα στα οποία δυσκολεύεσαι να ανακαλύψεις λογική συνάφεια.

Τόσο ο Καμμένος, όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας, θα πρέπει να αντιληφθούν, ότι η χώρα καλείται να λειτουργήσει σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει ζημιά σε πολύ περισσότερα του οικονομικού επίπεδα.

Είτε τους αρέσει είτε όχι, θα πρέπει να δημιουργήσουν μια άτυπη «ιεραρχία» συμμαχιών της χώρας και να φροντίσουν να την κοινοποιήσουν στο διεθνές περιβάλλον μέσω των καταλλήλων δηλώσεων που δεν θα τις αποφασίζει η παρόρμηση του πολιτικού, αλλά υπεύθυνοι διπλωμάτες που θα υποδείξουν την κατάλληλη φρασεολογία…

Το μήνυμα που εισπράττουν από την ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι αυτό της «ασάφειας», η οποία στην περίπτωσή μας δεν είναι καν «δημιουργική». Είναι απολύτως κατανοητό το επιχείρημα «τώρα μαθαίνουμε», πλην όμως οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι τουλάχιστον γελοίο αυτοί που ευαγγελίζονται το «καινούργιο», να εμμένουν σε «συνταγές» των προηγούμενων δεκαετιών, όπου κάθε αξιωματούχος με θέση ευθύνης κάνει πολιτική με βάση τις πεποιθήσεις του και τα στερεότυπά του.

Όλοι βάζουν την «πινελιά» τους, φροντίζοντας όμως παράλληλα να προάγουν την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, κάτι που γίνεται μόνο με σεβασμό του ότι τα κράτη έχουν συνέχεια. Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον δεν γίνονται ανεκτοί – με κίνδυνο σοβαρότατων κυρώσεων – όσοι θεωρούν πως μπορούν να κινούνται ως «οδοστρωτήρες», επηρεάζοντας ισορροπίες που διαμορφώθηκαν με τεράστια δυσκολία, σε επίπεδα πολύ πιο πάνω από το προσωπικό τους βεληνεκές. 

Ας σοβαρευτούν λοιπόν, όσο δύσκολο και να το βρίσκουν (αυτό άλλους αφορά λιγότερο και άλλους περισσότερο). Μετά τις τόσο προβλέψιμες «σφαλιάρες» που έχουν δεχθεί ως κυβερνητικό δίδυμο, ας φροντίσουν να μαζέψουν τα λόγια τους και ας κινηθούν παρασκηνιακά ώστε να διαπιστώσουν τα περιθώρια κινήσεών τους, το πώς μπορούν να αυξήσουν την ασφάλεια της χώρας που πλέον απειλείται σοβαρά, καθώς στο τραπέζι υπάρχουν πλέον σενάρια που περιγράφουν άσχημες καταστάσεις… εάν κι εφόσον εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις. 

Κι επειδή σε συζητήσεις κάνουν κατάχρηση του «αδέσμευτος» και «πολυδιάστατος», να μην ξεχνούν ποτέ τι έγινε στην περίπτωση της Κύπρου το 1974, αν και η ερμηνεία μοιάζει λίγο επιφανειακή. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως «Αδέσμευτος» εν μέσω διπολισμού και αποσταθεροποίησης σε μια περιοχή (Πόλεμος Γιομ Κιπούρ του 1973 με τη στάση μας να παίζει τον δικό της ρόλο, αλλά και άλλων εξελίξεων σε ανώτατο γεωστρατηγικό επίπεδο όπως το άνοιγμα Κίσιντζερ στην Κίνα στις αρχές της δεκαετίας), καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό τις μετέπειτα εξελίξεις. 

Δεν πήρε χαμπάρι κανείς τους, ότι εν αναμονή υλοποίησης του δυσμενούς σεναρίου για την Ελλάδα, όλοι παίρνουν θέσεις ώστε να αδράξουν την ευκαιρία να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα; Δε βλέπει κανείς τους Αλβανούς; Δεν βλέπει τους Τούρκους; Και δεν είναι τα μόνα παραδείγματα. Ας αποφασίσουν λοιπόν σύντομα, το πώς θα θωρακίσουν τη χώρα, διότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Όποιος πιστεύει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας η καταστροφή θα είναι μόνο οικονομική, είναι ΑΦΕΛΗΣ άρα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Πρέπει να αμυνθούμε. Η Τουρκία διαθέτει τον Δέκατο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο.Εμείς έχουμε μια διαλυμένη οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ας εχουμε φιλοτιμο όπως το 1940 [ που δεν προδωθηκαμε] και το 1974[ που εκει προδωθηκαμε]και μη φοβασε τιποτα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]