Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε «μαύρο χάλι» η αλβανική οικονομία, καταρρέουν οι εξαγωγές

Όταν προτεραιότητα δεν αποτελεί η οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και μιας βιώσιμης οικονομίας, αλλά αλυτρωτικοί εθνικισμοί, τα αποτελέσματα φαίνονται στα «νούμερα της οικονομίας», όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της γειτονικής μας Αλβανίας…

Οι εξαγωγές της Αλβανίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μειώθηκαν κατά 15,2% τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2014, αποτελώντας το 67,5% του συνόλου των εξαγωγών.

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικών (INSTAT), οι συνολικές εξαγωγές προς τις αγορές του εξωτερικού ανήλθαν σε 22 δισεκατομμύρια λεκ, καταγράφοντας αύξηση 0,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014, και 30,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εμπορικές ανταλλαγές με χώρες της ΕΕ καταλαμβάνουν 63,9% επί του συνόλου. Κύριοι εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας, τον Μάρτιο, ήταν η Ιταλία (35,1%), η Κίνα (8,4%), η Τουρκία (7,2%) και την Ελλάδα (6,7%).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ καταλαμβάνει η Ιταλία με 68,6%. Η Ελλάδα “κατέχει” το 5,8% και η Ισπανία το 5,3%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ, με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Γερμανία. Ενώ οι χώρες προς τις οποίες οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν είναι η Ισπανία, η Κροατία και η Ιταλία.

Οι εξαγωγές προς την Τουρκία και το Κόσοβο, τον φετινό Μάρτιο, αυξήθηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2014 κατά 9,1% και 7,1% αντίστοιχα, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν καταλαμβάνοντας το 2,4% του συνόλου των εξαγωγών.

Εν το μεταξύ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, τον Μάρτιο, έφθασε τα 22 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014 και 7,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ανταπόκριση: Ι. Πάτσο)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]