Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Stratfor: Το Eurogroup και η νέα πολιτική των άκρων

Η αποτυχία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για την Ελλάδα οφείλεται στο... λεξιλόγιο, αναφέρει το Stratfor. Το σκληρό παιχνίδι της Ευρώπης, η στάση της Ελλάδας και η επίσπευση της «ημέρας κρίσης» για την ευρωζώνη.

Η διαφωνία για το... λεξιλόγιο είναι η τελευταία απειλή για την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, σχολιάζει το Stratfor, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο χθεσινό Eurogroup.

«Δυο πλευρές συζητούν έναν παρόμοιο συμβιβασμό, όμως κανένας δεν μπορεί να βρει λόγια που να είναι αποδεκτά από όλες τις πλευρές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από τη μια πλευρά είναι ένα «ριζοσπαστικό» πολιτικό κόμμα που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενο αλλαγή. Από την άλλη, ένα κατεστημένο τρομοκρατημένο από το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέα προηγούμενα, γνωρίζοντας απόλυτα πως οι όποιες υποχωρήσεις γίνουν θα ενθαρρύνουν και άλλα κόμματα αλλού στην Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρηθεί διαφορετικός από το κόμμα που αντικατέστησε. Οι θεσμοί που αντιπροσωπεύουν τους πιστωτές της Ελλάδας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκύπτουν στην Ελλάδα, υπό τον φόβο μιας γενικής εξέγερσης των δανειοληπτών. Οι δανειολήπτες χρειάζονται ένα λεξιλόγιο που θα δείχνει μια νέα συμφωνία. Οι πιστωτές χρειάζονται συνέχιση του status quo. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φανεί ότι διαπραγματεύτηκε μια νέα «συμφωνία-γέφυρα» ενώ οι πιστωτές θέλουν «επέκταση» του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης.

«Αυτό είναι το πεδίο μάχης επί του οποίου κατέρρευσε η δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup χθες», σύμφωνα με το Stratfor.
Όπως αναφέρει, το μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαίοι μετά τη συνεδρίαση ήταν «ως εδώ και μη παρέκει», απαντώντας ξεκάθαρα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι «δεν κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού» και απαιτώντας από την Ελλάδα να ζητήσει «παράταση μέχρι την Παρασκευή ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Το αμερικανικό think tank λέει πως στην αντιπαράθεση Ελλάδας-ευρωζώνης «οι λέξεις αφθονούν», κάνοντας αναφορά στην εγκατάλειψη των λέξεων «κούρεμα χρέους» από την πλευρά των Ελλήνων, και στην αντικατάσταση της λέξης «τρόικα» με τη λέξη «θεσμοί», από την πλευρά της Γερμανίας.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι πριν το Eurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «ανεύθυνους» τους Έλληνες, ενώ αργότερα, το έγγραφο που έδωσε η ευρωπαϊκή πλευρά ώστε να υπογραφεί από την Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε ως «παράλογο και απαράδεκτο», με την Αθήνα να διαρρέει στους δημοσιογράφους την αρχική πρόταση που της δόθηκε.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την κατάρρευση των συνομιλιών, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ δεν «μάσησε τα λόγια του», λέγοντας πως η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι της Αθήνας, απαιτώντας ουσιαστικά από τη χώρα να ζητήσει παράταση του μνημονίου, ενώ αρνήθηκε να κάνει εικασίες ως προς το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο αυτό.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του δήλωσε αργότερα πως είναι αισιόδοξος ότι το Eurogroup θα αποσύρει το τελεσίγραφο τις επόμενες λίγες ημέρες.

«Ένα είναι σίγουρο: κατά την πρόσφατη ιστορία των οικονομικών κρίσεων της Ευρώπης, οι ηγέτες της αποδείχθηκαν ικανοί στη δημιουργία λέξεων για την επίλυση προβλημάτων», σχολιάζει το Stratfor, συμπληρώνοντας όμως, πως το μήνυμα του Ντάισελμπλουμ σηματοδοτεί ότι η Ευρώπη παίζει το πιο σκληρό της παιχνίδι. Αναγκάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε θέση όπου είτε θα πρέπει να κάνει μια εξευτελιστική υποχώρηση προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή, το Eurogroup πήγε την πολιτική των άκρων σε νέο επίπεδο.

Το Stratfor εξακολουθεί να θεωρεί πως καμία πλευρά δεν θέλει να δει την Ελλάδα να φεύγει από την ευρωζώνη και πως μια καθυστερημένη συμφωνία μπορεί ακόμα να επιτευχθεί χωρίς Grexit, όμως τα γεγονότα της Δευτέρας «μετακίνησαν τον δείκτη του ρολογιού της ημέρας κρίσης της ευρωζώνης ένα λεπτό πιο κοντά στα μεσάνυκτα».

Πηγή Euro2day

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]