Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσίπρας πρέπει να βάλει από την αρχή πάνω στο τραπέζι το δημοψήφισμα

Το αίτημα της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μάλλον φαίνεται να εγκαταλείπεται μπροστά στο φόβο απομόνωσης της χώρας και φυσικά άμεσης πτώσης της αριστερής κυβέρνησης. Περισσότερο τώρα ψάχνουμε για μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και παίζεται η ρήτρα ανάπτυξης. Όμως όταν ο αντίπαλος σε καταλάβει ότι άρχισες να υποχωρείς, δεν θα σταματήσει πουθενά μέχρι να σε πατήσει κάτω.

Μετά την αρχική υπερήφανη στάση, που ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού ολόκληρου του ελληνισμού, τώρα φαίνεται να γίνεται μια στροφή προς τον νέο-καπιταλιστικό ρεαλισμό της παγκοσμιοποίησης και το μόνο που δείχνει να προσπαθεί η αριστερή κυβέρνηση είναι να επιτύχει κάποια εσωτερική ανακούφιση από τη σκληρή λιτότητα που θα αποδείξει ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Το νέο μνημόνιο που αναγκαστικά θα υπογραφεί, θα έχει άλλα χαρακτηριστικά και διαδικασίες και θα ονομάζεται κάπως αλλιώς, π.χ. «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης», «πρόγραμμα γέφυρα» κ.λ.π. Στο τέλος, θα πάμε πάλι στη γνωστή προσπάθεια για το πώς θα παρουσιαστεί επικοινωνιακά η όλη στροφή στην εκλογική πελατεία. Ειλικρινά, μακάρι να πέφτουμε έξω.

Όμως ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να κινηθεί αποκλειστικά με γνώμονα την εσωτερική εκλογική πελατεία και να προσπαθήσει να φανεί ο «καλός πατερούλης» που θα κάνει συσσίτια και ελεημοσύνες, αλλά θα πρέπει να κινηθεί ως ηγέτης που θα ανεβάσει το λαό στην εξουσία και θα τον πάρει μαζί του στη λήψη των αποφάσεων, τώρα που επικρατεί ενθουσιασμός και οι δημοσκοπήσεις τον ανεβάζουν στο «Θεό».

Εκτός του ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές που θα αποδομούν το παλιό ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να καταστήσει σαφές από την αρχή στους δανειστές πως ο,τιδήποτε συμφωνηθεί, θα τεθεί οπωσδήποτε προς έγκριση από τον ελληνικό λαό με ένα δημοψήφισμα. Μην το κάνει αυτό εκ των υστέρων σαν τον κ. Παπανδρέου. Τότε θα βγει χαμένος κι αυτός και εμείς.

Μόνο έτσι, δηλαδή αν βάλει πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα του δημοψηφίσματος από την αρχή, αφενός θα αναγκάσει τους δανειστές σε υποχωρήσεις, από το φόβο μη έγκρισης της όποιας συμφωνίας από το λαό, αφετέρου θα κάνει τις αγορές να καθίσουν από τώρα πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και το δημοψήφισμα, κάτι που θα πιέζει προς γρήγορη και ευνοϊκή για μας λύση.

Μην μείνει μόνος του απέναντι στους δανειστές. Είναι καλύτερα να μας έχει όλους μαζί του.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει μόνο για τους όρους ενός μνημονίου, αλλά για κάτι πολύ σοβαρότερο.
    Δηλαδή την έξοδο (έστω... προσωρινά) της χώρας από την ευρωζώνη.
    Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή η πλειοψηφία αποδεικνύεται πως βλέπει "εισπρακτικά" την πατρίδα της, είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της ευρωζώνης... και με την βούλα πλέον.
    Έχουν φροντίσει γιαυτό άλλωστε όλα τα ΜΜΕ και οι συναφείς δυνάμεις.
    Η πατριωτική ηγεσία, σε θέματα στρατηγικής, δεν περιμένει από τον ταλαιπωρημένο και τρομοκρατημένο κόσμο για να πάρει γραμμή.
    Υποτίθεται πως γνωρίζει κάτι πάρα πάνω, αλλάζει θαρραλέα ρότα εμπνέοντας με συνολικό σχέδιο και κρίνεται από την ιστορία.
    Δεν έχουμε τέτοια περίπτωση εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]