Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον τοίχο η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Κόλαφο για τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελεί η αποκάλυψη του Εβρέ Φαλσιανί ότι εκβιάστηκε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, προκειμένου να δεχτεί τους όρους των δανειστών για τη μνημονιακή λιτότητα, επειδή στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» περιλαμβανόταν το όνομα της μητέρας του Μαργαρίτας με μισό δισεκατομμύριο ευρώ!

Ο Φαλσιανί είναι ο Γαλλοϊταλός πρώην υπάλληλος της HSBC που, ως ειδικός σε θέματα πληροφορικής, υπέκλεψε τα αρχεία της τράπεζας και η «βόμβα» του περιέχεται σε βιβλίο του, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Αποσπάσματα του βιβλίου προδημοσίευσε χθες η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», σύμφωνα με την οποία ο Φαλσιανί υποστηρίζει ότι η κυρία Παπανδρέου είχε στην HSBC «λογαριασμό ύψους 500.000 ευρώ». 

Πολιτικές λιτότητας
Εκτός από τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, κάνει αναφορά και στον Εμίλιο Μποτίν, πρώην ιδιοκτήτη της ισπανικής τράπεζας Santander που ήταν ο πλουσιότερος Ισπανός πολίτης.
Κατά τον συγγραφέα η λίστα των «χρυσών» πελατών της HSBC φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να επιβληθούν «τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα» πολιτικές λιτότητας. Μάλιστα, σε κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων» γράφει ακόμη πιο συγκεκριμένα, με τη συνεργασία του δημοσιογράφου Ανζτελο Μινκούτσι: «Το 2011, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας ετέθη ο Σαρκοζί, ο οποίος είχε τη λίστα αυτή και γνωρίζοντας τα ονόματα μπόρεσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου». Και σε άλλο σημείο προσθέτει: «Οπως συνέβη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε ως όπλο εκβιασμού και εμπόρευμα για δούναι και λαβείν. Στην Ελλάδα η λίστα εξαφανίστηκε... Στην Ελλάδα, όπως και άλλου, δεν ξεκίνησε ποτέ επισήμως καμία έρευνα«. Ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας ασχολείται και με τον ρόλο που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διαχείριση της λίστας των φοροφυγάδων, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Αν και μένει να φανεί τι γράφει λεπτομερώς ο Φαλσιανί στο βιβλίο, μόλις κυκλοφορήσει σε μερικές ημέρες, η περίοδος του 2011 που επικαλείται παραπέμπει -μεταξύ άλλων- και στη μεγάλη σύγκρουση του κ. Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο των Καννών, στα τέλη εκείνης της χρονιάς, όταν ο τότε πρωθυπουργός εκδήλωσε την πρόθεση για δημοψήφισμα και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να παραιτηθεί. Καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα, άλλωστε, από την άνοιξη του 2010, η κυβέρνησή του κ. Παπανδρέου ψήφιζε αδιαμαρτύρητα το ένα μνημονιακό μέτρο πίσω από το άλλο, βυθίζοντας την ελληνική κοινωνία στη δυστυχία και την εξαθλίωση, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «μονόδρομο». Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι οι αποκαλύψεις Φαλσιανί συμπίπτουν με την εξαγγελία της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το Μνημόνιο. 

«Φοροδιαφυγή» 7 δισ. από πλούσιους
Φοροδιαφυγή ύψους 7 δισ. ευρώ από 3.500 μόνο περιπτώσεις αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης. Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν, όπως είπε, στα τέλη του 2012, όταν ο ίδιος, ως επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης του βρόμικου χρήματος, ζήτησε από τις τράπεζες καταλόγους με τους καταθέτες που έχουν κινήσει ποσά μεγαλύτερα από 200.000. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αυτής, όπως είπε ο κ. Νικολούδης, θα μπορούσε να αποφέρει στα δημόσια ταμεία ποσά ύψους 2,5 δισ. ευρώ. «Θα ζητήσουμε από όλους τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να αφήσουν στην άκρη ό,τι άλλο κάνουν και να ασχοληθούν με αυτό» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «αυτούς τους φακέλους δεν είχαμε τι να τους κάνουμε». Κατήγγειλε δε ότι όσοι χρημάτισαν υπουργοί Οικονομικών από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα έχουν σημαντικές ευθύνες, όχι ποινικές, για το ότι δεν είχαμε έναν αποτελεσματικό φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. 

Απειλεί με αγωγές και οχυρώνεται σε έγγραφο του ΣΔΟΕ
Για «αλητεία στο απόγειό της» κάνει λόγο ο Γ. Παπανδρέου, αντιδρώντας στους ισχυρισμούς του Ερβέ Φαλσιανί. Σε ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός επικαλείται πόρισμα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο «η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν υπάρχει στη λίστα Λαγκάρντ ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών» και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη εις βάρος όσων «διακινούν τις... εκτιμήσεις τους, που τυχαίνει να είναι κόντρα στην αλήθεια και την πραγματικότητα». Σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την «αξιοπιστία» του Φαλσιανί, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό το πλήρες περιεχόμενο του βιβλίου, ο ο κ. Παπανδρέου επικαλείται και το γεγονός ότι «στο Μνημόνιο η Ελλάδα δεν μπήκε το 2011, αλλά το 2010».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην επιφάνεια το συγκεκριμένο θέμα για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το όνομα της είχε εμπλέξει ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος ανασκεύασε αργότερα, όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Η κυρία Παπανδρέου έχει στραφεί δικαστικά και εις βάρος εφημερίδων -της «δημοκρατίας» και άλλων-, που απλώς αναδημοσίευσαν τα κοινοβουλευτικά πρακτικά, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και μηνυτήρια αναφορά του πρώην βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου, που ζητά να ελεγχθεί αν είχαν πει την αλήθεια ή είχαν ψευδορκήσει τα αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ. 

Πηγή "δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Να μας δείξει το διαβατήριό της η μούμια, να δούμε την εθνικότητά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]