Η «μητέρα των μαχών» σήμερα στις Βρυξέλλες: Όλα δείχνουν ρήξη
Στο επίσημο τραπέζι του Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, περνά η διαπραγμάτευση για το εξάμηνο πρόγραμμα – γέφυρα που επιδιώκει η Ελλάδα σε περιβάλλον έντασης και με όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και εκείνο της ρήξης, ανοικτά, ενόψει της αποφασιστικής συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα.
Η Ευρώπη πιέζει για εξάμηνη παράταση του υφισταμένου προγράμματος, με συγκεκριμένους δεσμευτικούς όρους, επιδιώκοντας ουσιαστικά συμφωνία επ΄ αυτού έως τη Δευτέρα, ενώ όλες οι πλευρές, κυρίως το Βερολίνο και η Αθήνα, ανεβάζουν τους τόνους, ενόψει δύσκολων διαπραγματεύσεων.
Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή, ο οποίος απέρριψε το αίτημα για παράταση του Μνημονίου, όλα δείχνουν μετωπική σύγκρουση. Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του και πριν κλείσει η συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις ουσιαστικά απάντησε στα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων (Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Βάιντμαν κ.λπ,) και δήλωσε ξεκάθαρα ότι το μνημόνιο τέλειωσε, ότι διαπραγματευόμαστε μόνο τους όρους της δανειακής σύμβασης κι ότι θα ζητήσουν μόνο συμφωνία- γέφυρα, δηλαδή χρόνο και χώρο. Αλλά και η ρητορική πολλών υπουργών συκλίνει στην άποψη ότι οι διαφορές με τους εταίρους είναι χαώδεις και είναι πιο πιθανή μια ρήξη παρά μια συμφωνία.
Το Βερολίνο κλιμάκωσε χθες επικίνδυνα τη ρητορική, με το Β. Σόιμπλε να διαμηνύει πως εάν η Αθήνα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα έχουν τελειώσει, διαψεύδοντας παράλληλα δημοσιεύματα περί ύπαρξης συμβιβαστικής φόρμουλας, δια χειρός Κομισιόν, για εξάμηνη παράταση. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγουμε τη ρήξη, αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε εάν την έχουμε, εκ προοιμίου αποκλείσει, διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, που σήμερα το πρωί μεταβαίνει στις Βρυξέλλες. Πάντως χθες ο υπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι το Μνημόνιο είναι «τοξικό», δεχόμαστε το 0% των παρεμβάσεων που φέρνουν λιτότητα και απορρίπτουμε το 30% του «τοξικού» Μνημονίου.
Πυρετός στο παρασκήνιο
Οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο είναι πυρετώδεις, ενώ χθες ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για συζήτηση «σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα», σημειώνοντας πως «οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία». Λίγο αργότερα η Deutsche Welle δημοσίευε συνέντευξη του κ. Γιούνκερ ο οποίος ξεκαθάριζε πως το Grexit δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του, δεν βρίσκεται στο ραντάρ του, ενώ διαβεβαίωσε πως και ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως δεν αποτελεί μέρος και του δικού του εθνικού σχεδίου.
«Θα προσπαθήσουμε από κοινού η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αλλά αυτό προϋποθέτει να τηρηθούν βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης». Για τις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, και εάν εκτιμά πως ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης, είπε πως δεν αποκόμισε αυτή την εντύπωση, σημειώνοντας πως δεν συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά υπήρξε εκατέρωθεν προσέγγιση. Σημείωσε όμως πως οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα δεν διαπνεόταν από τη βούληση να επιτευχθεί πάση θυσία συμφωνία με τους ευρωπαίους, τονίζοντας πως είναι θέμα του Έλληνα πρωθυπουργού να καθορίσει το περιεχόμενο των θέσεών του, ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Απαιτείται αμοιβαία μετατόπιση, που δεν μπορεί να είναι τελείως συμμετρική, σημείωσε.
Μοσκοβισί: Απαιτείται παράταση
Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Μοσκοβισί υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, έως τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, για να κερδίσει χρόνο να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας επίσης πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο Grexit, τονίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί σενάριο, πως δεν υπάρχει Plan B, και πως όλοι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Στο Eurogroup της Τετάρτης θα ακούσουμε τις ελληνικές θέσεις από τον κ. Βαρουφάκη και θα του καταστήσουμε γνωστό ποια είναι η γνώμη μας, αλλά μια συμφωνία για παράταση του προγράμματος πρέπει να επιτευχθεί έως τη Δευτέρα για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις, ήταν το μήνυμα Μοσκοβισί. «Η Αθήνα ξέρει πως το πρόγραμμα είναι σημείο αναφοράς και πλαίσιο για εμάς. Πρέπει να δούμε τι είδους λύσεις μπορούμε να αποφασίσουμε εντός αυτού του πλαισίου και όχι εκτός αυτού. Θα απαιτηθεί τεράστιος πραγματισμός και πολύ καλή θέληση από όλους τους παίκτες», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σκληρή γραμμή Σόιμπλε
Χθες, ο Β. Σόιμπλε, στη σκιά δημοσιευμάτων και στον ξένο Τύπο περί συμβιβαστικής φόρμουλας και προοπτικής καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογράμμισε πως τέτοιου είδους αναφορές, περί συμβιβαστικής φόρμουλας, πρέπει να είναι λάθος, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν είναι αρμόδια η Κομισιόν. Το Eurogroup συνέρχεται την Τετάρτη, ο κ. Βαρουφάκης θα μας παρουσιάσει τις ιδέες του και μετά θα σκεφτούμε τα επόμενα βήματα, σημειώνοντας όμως με νόημα πως οι δημόσιες δηλώσεις προκαλούν σύγχυση και δεν βοηθούν. «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε, όλα τελείωσαν», διεμήνυσε και τόνισε πως η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, σήμερα. «Έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα» κατέληξε και υπογράμμισε πως θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα, την Τετάρτη. «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν», ανέφερε.
Ντάισελμπλουμ: Σήμερα ο πρώτος γύρος
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωζώνης και της Ελλάδας για νέα οικονομική συμφωνία θα μπορούσαν να διαρκέσουν εβδομάδες πριν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία. «Η πραγματική δουλειά θα ξεκινήσει την Τετάρτη, αλλά θα είναι ένας πρώτος γύρος και στη συνέχεια θα εργαστούμε περαιτέρω κατά τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε, τονίζοντας πως «γνωρίζουμε τι θέλει ο καθένας και τι δεν θέλει. Ας καθίσουμε μαζί και να το συζητήσουμε». Δήλωσε επίσης ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει διαφορετικές προτεραιότητες και ότι θα είναι δίκαιο να της δοθεί μία ευκαιρία να εξηγήσει την ατζέντα της. Επέμεινε, όμως, πως οι όποιες αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την ίδια την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να ενισχύσει το πρωτογενές πλεόνασμά της στο 4,5% του ΑΕΠ της, όπως έχει συμφωνηθεί προηγουμένως.
Προειδοποιήσεις Βάιντμαν
Σαφείς προειδοποιήσεις ήλθαν χθες και από τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γ. Βάιντμαν, που τόνισε πως η Ελλάδα απαιτείται να καταβάλει αξιόπιστες προσπάθειες, για να σταθεί και πάλι στα πόδια της με υγιή δημόσια οικονομικά και μέσω μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας. Πρόσθεσε όμως με νόημα πως «στο τέλος της ημέρας, χρειάζεται να καταβάλουν αξιόπιστες προσπάθειες για να βελτιώσουν την κατάσταση σε ένα βιώσιμο τρόπο και η Ελλάδα να επιστρέψει στα δικά της πόδια». Σε κάθε προσπάθεια τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, υπογρ αμμίζοντας ότι όποια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που η Αθήνα πρέπει να τηρήσει.
Bloomberg: Χρόνος στην Ελλάδα
Σύμφωνα με αξιωματούχους από την πλευρά των πιστωτών της χώρας τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για μία μόνιμη συμφωνία. Εφόσον όμως η χώρα αποδεχθεί ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του και δεσμευθεί να μην καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στήριξης. Άλλος αξιωματούχος, που εκπροσωπεί τους πιστωτές, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει πιο συνεργάσιμη στις πρόσφατες συζητήσεις με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.
Κομισιόν: Χαμηλές προσδοκίες
Χθες το μεσημέρι, η Κομισιόν εκτιμούσε πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, κάνοντας όμως λόγο για προγραμματισμό που γίνεται ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις στις 16 Φεβρουαρίου. «Προς το παρόν έχουμε χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη τελικής συμφωνίας (στο σημερινό Eurogroup) ή κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Φυσικά διεξάγονται εντατικές επαφές μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και άλλων παικτών που εμπλέκονται στην Ευρωζώνη. Αλλά μέχρι αυτό το σημείο, όλες αυτές οι επαφές δεν έχουν αποδώσει και πολλούς καρπούς», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Γιούνκερ στη φάση αυτή, ούτε όμως και σενάρια Grexit. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το πρακτορείο MNI, η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο εξάμηνης παράτασης για την Ελλάδα, αναδιοργάνωσης της τρόικας και χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%-2%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα, εάν επιτευχθεί συμφωνία.
«Βρείτε τα» διαμηνύουν οι ΗΠΑ
Ενδεικτικό πάντως των ισχυρών πολυεπίπεδων πιέσεων που ασκούνται στο παρασκήνιο, γύρω από το ελληνικό ζήτημα, είναι η θέση που πήρε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιου μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε. «Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη δεν πρέπει να βρεθούν σε αστάθεια», σημείωσε με νόημα, καλώντας τις δύο πλευρές να φερθούν πρακτικά και ρεαλιστικά. Δεν πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει συζήτηση για το είδος μιας λύσης που θα κατέληγε να αφήσει την Ελλάδα σε μια θέση ασταθή ή την ίδια την Ευρωζώνη σε θέση αστάθειας, δήλωσε.
Πηγή Ημερησία
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...