Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διεθνή ΜΜΕ: Αυτό το Eurogroup δεν θα είναι «αναίμακτο»

Στα χαρακώματα Ελλάδα - Γερμανία

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Στο σημερινό Eurogroup Ελλάδα και Γερμανία δίνουν ραντεβού για την αποφασιστική αναμέτρηση που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι...αναίμακτη, σχολιάζει σήμερα ο διεθνής τύπος.

Θέσεις μάχης έλαβαν Γερμανία και Ελλάδα ενόψει του κρίσιμου σημερινού Eurogroup, στήνοντας σκηνικό σύγκρουσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι αν δεν θέλει πρόγραμμα η χώρα μας, δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για νέα συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα για την κυβέρνησή του και ότι δεν μπορεί να καταδικάσει τον λαό του σε μεγαλύτερο πόνο, γράφει το Bloomberg και προσθέτει:

«Οποιοσδήποτε συμβιβασμός προϋποθέτει μια ηπιότερη στάση από την πλευρά της Γερμανίας», προοπτική που φαίνεται να απομακρύνεται μετά το χθεσινό μήνυμα Σόιμπλε.

Το αδιέξοδο θα αφήσει την Ελλάδα με άδεια ταμεία στο τέλος του μήνα και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Ο Γ. Βαρουφάκης πηγαίνει σε μια «αποφασιστική αναμέτρηση» με τους συναδέλφους του, τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σήμερα το απόγευμα, με την ενίσχυση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε χθες η κυβέρνηση, κάτι που μεταφράζεται σε έγκριση της σκληρής στάσης που έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, γράφουν οι Financial Times.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν τη σημερινή συνεδρίαση, ως έναν τρόπο να ξεκινήσουν (επισήμως) οι διαπραγματεύσεις, που μέχει στιγμής έχουν διεξαχθεί κυρίως μέσω δημοσίων δηλώσεων…Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ενοχληθεί καθώς θεωρούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει παρεξηγήσει τις ευρωπαϊκές διαδικασίες και ελπίζουν ότι το σημερινό Eurogroup θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Γ. Βαρουφάκη να ξεκινήσει σε πιο επίσημο επίπεδο τις συνομιλίες για το πώς θέλει να προχωρήσει η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι αν ο Γ. Βαρουφάκης πειστεί να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στην πραγματικότητα στις 16 Φεβρουαρίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup, ημερομηνία που θεωρείται «αποφασιστική», όπως δήλωσε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Απίθανο χαρακτηρίζει το σενάριο εξεύρεσης λύσης στο σημερινό Eurogroup το ΒΒC, θεωρώντας ότι το διακύβευμα είναι σημαντικό, αφού το ρίσκο μιας χρεοκοπίας- ελλείψει συμφωνίας- φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε έξοδο από το ευρώ, αλλά αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή και σε όλη την ευρωζώνη.

Για μια πρώτη σύγκρουση μεταξύ Γ. Βαρουφάκη και ομολόγων του κάνει λόγο σήμερα άρθρο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να διαφανεί μόνο στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Bruegel τον οποίο επικαλείται το άρθρο, η "η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί μονομερή απόρριψη προηγούμενων συμφωνιών για νομικούς λόγους".

Παρόμοια, κύκλοι της Επιτροπής θεωρούν ότι οι πιθανότητες να υπάρξει σύντομα κάποιος συμβιβασμός είναι ελάχιστες. Επισημαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση οι υπουργοί θα θέσουν σήμερα τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, ώστε αύριο στο Συμβούλιο Κορυφής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να κατανοήσουν καλύτερα τα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα και εν τέλει να βρεθεί κάποια μεταβατική συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι αρνούνται ένα πρόγραμμα γέφυρα εφόσον δεν υφίσταται τέτοια έννοια και οποιοδήποτε δάνειο θα πρέπει να υπόκειται σε ελέγχους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]