Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Ως εδώ πάμε καλά"... Πόσο έτοιμοι είμαστε για το μετά;

Κατά την πτώση από τον εβδομηκοστό όροφο ενός ουρανοξύστη θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί: "ως εδώ πάμε καλά". Το θέμα όμως δεν είναι η πτώση... αλλά η πρόσκρουση.
Εισαγωγική ατάκα από το φιλμ "μίσος" του Κασσοβίτς (1995) 
Σαφέστατα έχει αναπτερωθεί το καταβαραθρωθέν ηθικό των Ελλήνων με τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Τσίπρα. Έχουμε δει (χωρίς ακόμα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και γνωστοποιηθεί το πρόγραμμα της) τις πρώτες κινήσεις της, που στο εσωτερικό προδιαγράφουν μια  πολιτική που (λεκτικά προς το παρόν) απορρίπτει ξεκάθαρα τις μνημονιακές δεσμεύσεις των  υποτελών ΝΔΣΟΚ κυβερνήσεων στέλνοντας μηνύματα αποφασιστικότητας στους δανειστές, αλλά και στο εξωτερικό με παρρησία δεν διστάζει (μέσω Βαρουφάκη) να "διώχνει" την τρόικα όπως και να διαφοροποιείται επιτυγχάνοντας αλλαγή στην προσυμφωνημένη απόφαση για επέκταση των κυρώσεων προς τη Ρωσία (Κοτζιάς).

Βλέπουμε και θαυμάζουμε την έντονη κινητικότητα του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου και αγωνιούμε για τα αποτελέσματα των πολλαπλών επαφών τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Προφανώς θα θέλαμε να είμαστε μέσα στο 67% των Ελλήνων που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έτοιμος να κυβερνήσει και οι ενέργειες και το θράσος των πρώτων ημερών αυτό έδειχνε.

Όμως ας μας επιτραπεί να θέσουμε ορισμένα... αλλά:

α) οι βιαστικές και ανεδαφικές δηλώσεις πως μία τελική, ικανοποιητική συμφωνία με την Ευρωζώνη, που «θα ρυθμίσει το ελληνικό ζήτημα μια και καλή», είναι ζήτημα ημερών ή και ωρών, πιστεύουμε πως είναι τουλάχιστον πρόωρες αν δεν είναι υπερφίαλες. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τίνων τις διαβεβαιώσεις πηγάζουν ... αλλά είναι μάλλον σφάλμα η μετάδοση υπεραισιόδοξων μηνυμάτων στην ελληνική κοινωνία του καναπέ και της τηλεόρασης γιατί η απόρριψή τους είναι πιθανόν να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

β) Την προηγούμενη διατυπωμένη ένσταση θα μπορούσαμε να   ενισχύαμε αν παραθέταμε την διαπίστωσή μας πως δεν έχει γίνει καμιά προετοιμασία των πολιτών στην πιθανότητα "πρόσκρουσης" πάνω στην Ευρώπη των funds και του γερμανοπιστωτικού διευθυντηρίου. Και πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε την αδρανοποίηση του κινήματος των πλατειών και την ενσωμάτωση (αν όχι απορρόφηση) σημαντικού ποσοστού ανεξάρτητων ενεργών πολιτών του κινήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή της παρέμβασής τους σε προσδοκία ανάθεσης.

γ) Η φιλόδοξη προσδοκία για σύμπτυξη συμμαχίας του Νότου, συμμαχίας ενάντια στη λιτότητα που μπορεί να λειτουργούν θετικά επικοινωνιακά εσωτερικά αλλά δεν βοηθά η συχνή - πυκνή επίκλησή τους γιατί και εξωτερικά είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμες και απαιτεί χρόνο η πιθανή (;) επίτευξή τους αλλά και η μετάλλαξή τους θα προκαλέσει  μη ανατάξιμες απογοητεύσεις.

Και επειδή κάποιοι φίλοι και αναγνώστες μας θα βιαστούν να μας χαρακτηρίσουν Κασσάνδρες, θα σπεύσουμε να προϊδεάσουμε  πως - παρά τις επιθυμίες μας που ταυτίζονται με τις αισιόδοξες προβλέψεις των περισσοτέρων ομοεθνών μας - οι πιθανές συνέχειες θα είναι δύο:

Ή η πραγματοποίηση μιας μετάβασης στο plan B (πάντα πρέπει να υπάρχει τέτοιο στη φαρέτρα ενός εθνικού διαπραγματευτή) που μπορεί να περιέχει είτε ένα καλό ή έναν κακό συμβιβασμό (ο καλός μπορεί να είναι απαραίτητος, ο κακός μάλλον είναι η κωλοτούμπα) ή μια εθνική υπερήφανη στάση που δεν μπορεί να είναι άλλη από την απειλή του ντόμινο και της ενδεχόμενης επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Πηγή "Ακτιβιστής"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Η υπόθεση της νέας "αλλαγής", θα κριθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και ας ετοιμασθούμε να τοποθετηθούμε εκεί με την κοινή λογική ή... το ίδιο συμφέρον.
    Έχει εύκολο αγώνα η νέα κυβέρνηση, αρκεί να σφίξει λίγο τον διακόπτη των διαρροών από κάτω.
    Όσον αφορά το θέμα των σχέσεων με την ΕΕ τα πράγματα είναι σαφή.
    Είναι πολύ αμφίβολο, έως αδιανόητο, άνθρωποι κοσμοπολίτες και κοσμογυρισμένοι να θέλουν να πάνε κόντρα στην κατασκευασμένη βιωματική αντίληψή τους.
    Ακόμη όμως και εάν το ήθελαν, δεν υπάρχει η λαική πλειοψηφική στόφα για να τους στηρίξει.
    Το ευρωκαταναλωτικό "εμβόλιο" έχει δημιουργήσει κοινωνικά αντισώματα σε κάθε τι το περιοριστικά αύταρκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλτατε αρθρογραφε,

    αν τολμησουν οι Γοτθοι να μας πεταξουν εκτος ΕΕ,η Ελλαδα κηρυσσει αμεσως πτωχευση και οι

    βαρβαροι δεν παιρνουν πισω ουτε 1 ευρω!!

    Αυτο που δεν εχεις προβλεψει ειναι οτι τα κορακια και οι γυπες της ΕΕ θα προσπαθησουν με καθε

    τροπο να διαλυσουν την συγκυβερηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκ των εσω!

    Στοχος τους η δημιουργια μιας πιο "συνεργασιμης " κυβερνησης!

    Δεν εχουν περασει 10 μερες απο τις εκλογες και καποια λαμογια τυπου "ΑΝΤΑΡΣΥΑ", που

    αποτελουν μια ασημαντη μειοψηφια, βγαζουν ηδη γλωσσα!!



    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΣ 9 ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ
    Η "ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ" ΤΙΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ;
    ΜΑ ΚΑΛΑ ΤΙ ΣΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ
    (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΡΑΓΚΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους ¨ ταϊζουν καθρεφτάκια και χαντρακια ....

      Μεγάλο , πολυ μεγάλο χαστούκι θα πεση .
      Και δικαίως ....
      Αμετανόητοι οι νεοέλληνες ραγιάδες . Προσκυνουν και χειροκροτούν και πάλι εναν , ΑΕΡΓΟ και αλλόθρησκο εχθρο του Εθνους μας .
      Εαν δεν ήταν αυτός και η αριστερή (ΔΗΔΕΝ) συμμορία του , εχθροι της Πατριδος της θρησκειας και της οικογένειας ( δεν πιστεύουν στα δεσμά του γάμου και σε ορθόδοξο βάπτισμα ) σίγουρα δεν θα ήθελαν να ελληνοποιησουν οι αλήτες το καθε διποδο που έρχεται κρυφα μεσα στο σπίτι μας και ΔΗΔΕΝ εχει και δικαιώματα !

      Αυτα και πολλα αλλα προδοτικα και ανθελληνικα οι νεοέλληνες ραγιάδες τα θεωρούν άνευ σημασίας και ουσίας θέματα .

      Μωραινει Κυριος .....

      Διαγραφή
    2. Αφου βρηκατε και τι μας ταϊζουν ,ειστε πραγματικα τερατα........ ευφυιας!!!!

      Να γινετε μελη της ελληνικης MENSA!!

      "Αστερια" σαν και του λογου σας δεν πρεπει να πηγαινουν χαμενα!!



      ΓΜ

      Διαγραφή
  4. Μας σπρωχνουν στη πτωχευση οι ιδιοι. Ειναι πιο ευκολο να μας αγορασουν κοψοχρονια πτωχευμενους παρα να προσπαθουν να μας "συμμορφωσουν" και εμεις να αντιστεκομαστε. Αυτοι ειναι φραγκοφονιαδες στη κυριολεξια (Φραγκοι+φονιαδες), θα κοιταξουν την ευκολη λυση, το θεμα ειναι εμεις εδω αν θα ενδιαφερθουμε για το μελλον των παιδιων μας η θα κανουμε το νταη. Οταν θ αρχισουν τα σουπερ μαρκετ ν αδειαζουν και η κοιλια να γουργουριζει, τοτε να δω τους ηρωες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]